Tipala
Tipala
Tipalu pěstuji dlouho, je to velký strom na severním svahu štěpovaný na myrobalánu.
Výhody: bujný růst, dobrá plodnost, velké plody, slušná tolerance k PPV, příjemná chuť
Nevýhody: nestejnoměrné vyzrávání, moniliová hniloba, průměrná cukernatost. Kvete velmi brzy, takže občas v květu zmrzne a má sklon střídat.
Dvakrát jsem pálil čistou tipalovici. Očekával jsem, že by mohla být alternativou k pravému špendlíku, jehož destilát patří ke špičkovým. Oproti špendlíkům je Tipala méně sladká, ale mnohem větší a lépe odolná šarce. Zatímco kvas voní po meruňkách podobně jako špendlíkový, z mirabelek nebo z Oulinské renklódy, destilát chutná jinak - je v něm cítit hořká pecka. Řešením by bylo plody odpeckovat nebo aspoň kvas před pálením přecedit, to jsem ale nezkoušel. Po 1-2 letech je pecka v pálence cítit méně, ale i tak je chuť víc podobná slivovici z pološvestek než špedlíkovici.
Na přímý konzum je Tipala sice dobrá, ale v tvrdém stavu je chuť fádní, kdežto v plně zralém jsou plody sice dobré a aromatické, ale měkké a rychle podléhají zkáze.
Výhody: bujný růst, dobrá plodnost, velké plody, slušná tolerance k PPV, příjemná chuť
Nevýhody: nestejnoměrné vyzrávání, moniliová hniloba, průměrná cukernatost. Kvete velmi brzy, takže občas v květu zmrzne a má sklon střídat.
Dvakrát jsem pálil čistou tipalovici. Očekával jsem, že by mohla být alternativou k pravému špendlíku, jehož destilát patří ke špičkovým. Oproti špendlíkům je Tipala méně sladká, ale mnohem větší a lépe odolná šarce. Zatímco kvas voní po meruňkách podobně jako špendlíkový, z mirabelek nebo z Oulinské renklódy, destilát chutná jinak - je v něm cítit hořká pecka. Řešením by bylo plody odpeckovat nebo aspoň kvas před pálením přecedit, to jsem ale nezkoušel. Po 1-2 letech je pecka v pálence cítit méně, ale i tak je chuť víc podobná slivovici z pološvestek než špedlíkovici.
Na přímý konzum je Tipala sice dobrá, ale v tvrdém stavu je chuť fádní, kdežto v plně zralém jsou plody sice dobré a aromatické, ale měkké a rychle podléhají zkáze.
Tipala
Souhlasím s hodnocením pana Vysloužila, jen jsem k této odrůdě více kritický. Na výrobu destilátů se moc nehodí, o čemž se přesvědčilo několik pěstitelů v okolí, kteří uvěřili jako já na reklamní slogan "Více než zdařilá náhrada špendlíků". Naštěstí jsem narozdíl od nich zasadil jen jeden strom. Na přímý konzum budiž, ale jen opravdu vyzrálé plody. A těch díky hmyzu a hnilobě nemívám mnoho. Na lepším stanovišti by plody tak nehnily a lépe dozrávaly, ale znovu ji sadit určitě nebudu. Pravý špendlík, zelená ryngle nebo Hanita v této době zrající si lepší stanoviště zaslouží mnohem víc.
Na fotce pár plodů utržených předevčírem...
Na fotce pár plodů utržených předevčírem...
Tipala
O zdařilé náhradě špendlíků se rozhodně mluvit nedá. Jenže špendlíky jsou hodně citlivé na PPV a kvůli tomu i z oblastí, kde byly hojně zastoupeny, prakticky vymizely. Tipala je určitě tolerantnější a plody má podstatně větší. Což jsou sice jediné přednosti, ale ne úplně bezvýznamné.
Tipala
Tipala měla letos poprvé plodit, ale někdy v červnu během týdne zhynula. Místní špendlík (zřejmě semenáč, bo ponechané, již plodící odkopky kolem něj, mají plody stejné) se musí nechat úplně vyzrát, pak má tu svou specifickou aromatickou chuť, bohužel hmyz a monilie bývají často rychlejší.