Odkopek jako podnož je dost riskantní, riziko, že bude infikovaný PPV je velké. Naštěpovat odrůdu s omezenou toleranci (což je m.j. i Katinka) znamená kratší život stromu a brzké zhoršení kvality ovoce. Lepší je asi semenáč, ovšem u myrobalánu tím získáme sice zdravou, ale patrně silně odnožující (neselektovanou) podnož.andrejZA napísal: ↑28 Aug 2021, 16:50Neviem, mozno bude chyba aj v podnozi. Pouzil som zelenu ringlotu z odkopkov ako podpnik, tak ako na viacere slivky a zda sa mi, ze vsetky maju nejake problemy. V kazdom pripade, ani pri idealnom priebehu pocasia sa mi nezda hodna tej energie, ktoru som do pestovania vkladal. Jedol som aj daleko chutnejsie slivky. Podobne je to aj so slavnou slivkou Jojo. Ta pojde prec ako druha. Vsetko co nasadi, do jesene opadne alebo chyti moniliu. To radsej budem pestovat malvazinku, ktora je tiez hakliva, ale po ochutnani u kamarata som si ju na jar zastepil do dvoch stromov. To je ta chut delikatesnych slivociek, ktore si pamatam z detstva.
Katinka - zašlá sláva
Katinka - zašlá sláva
Katinka - zašlá sláva
Strom som kúpil v Plantexe, takže zdravotne by mohol byť v poriadku. Podpníkom je St. Julien A, ktorý už mám v mojich podmienkach odskúšaný. To, čo urobila (pravdepodobne) šarka s vašou Katinkou registrujem (v tomto vlákne aj na totáčfóre). Uvidíme. Snáď bude aspoň pár rokov robiť radosť. Ak by sa to pokazilo, strom vymením, v tom čase už možno bude niečo nové z Hohenheimu. Dúfam ale, že to až také zlé nebude. Šarka síce v okolí je ale prejavy sú na všetkých deviatich (Bystrická + Duranzia) stromoch, ktoré tu sú, iba mierne a prevažne na listoch. To, čo vidieť na vašich fotkách je pre mňa extrém, také výrazné prejavy som tu nikdy nevidel, hoci u iných odrôd to neviem posúdiť, keďže v blízkom okolí ich pestujem iba ja a sú to zatiaľ mladé stromy bez príznakov. Dúfam, že v prípade nákazy Katinky to s ňou nepôjde "do kytek" tak výrazne, ako vo vašom prípade. Ďalšie problémy, ktoré spomínal Andrej (vlákno "Hybridy sliviek a marhúľ") by sa mali dať vyriešiť chemickou ochranou a adekvátnou výživou.
Naposledy upravil/-a larix v 08 Apr 2022, 11:07, upravené celkom 2 krát.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Katinka - zašlá sláva
Držím palce, nech to u Teba s tou Katinkou vyjde! S odstupom času si myslím, že zásadnú mieru na mojom katinkovom nezdare mala problémová podnož. Keď sa k tomu pridajú vyššie nároky naštepenej odrody alebo jej zvýšená citlivosť, tak to dobre nedopadne. Mám niekoľko stromčekov na podnoži ZR, ktorú mám z jedného zdroja (starej záhrady) a postupne ich asi budem likvidovať. Naopak, to čo mám na myrobalánoch, prosperuje veľmi dobre (a je schopné rodiť hneď druhý rok po zaštepení!), a ani to podrastanie čo spomína pán Vysloužil nie je problém (stačí priebežne kosiť).
Ale fajn, človek sa učí celý život a ak by som túžil po Katinkách, asi viem, čo by som druhý raz urobil ináč. Pre seba však dám prednosť odrodám sliviek, ktoré mi chutia viac. Katinka má podľa mňa hlavnú výhodu v tom, že je skorá a v čase keď dozrieva, je ešte málo iných sliviek. Je však veľa malín, egrešov, ríbezlí (niekedy ešte aj posledné jahody) a keď sa podarí, tak aj skoré marhuľky. Vzhľadom na chúlostivosť Katinky (azda s výnimkou vymŕzania v kvete), ktorá nie je nižšia ako u marhúľ, budem radšej energiu venovať dopestovaniu tohto skoro-letného ovocia. Prípadne ak skoré slivky, tak chcem skúsiť ešte Topfirst.
Ale fajn, človek sa učí celý život a ak by som túžil po Katinkách, asi viem, čo by som druhý raz urobil ináč. Pre seba však dám prednosť odrodám sliviek, ktoré mi chutia viac. Katinka má podľa mňa hlavnú výhodu v tom, že je skorá a v čase keď dozrieva, je ešte málo iných sliviek. Je však veľa malín, egrešov, ríbezlí (niekedy ešte aj posledné jahody) a keď sa podarí, tak aj skoré marhuľky. Vzhľadom na chúlostivosť Katinky (azda s výnimkou vymŕzania v kvete), ktorá nie je nižšia ako u marhúľ, budem radšej energiu venovať dopestovaniu tohto skoro-letného ovocia. Prípadne ak skoré slivky, tak chcem skúsiť ešte Topfirst.
Katinka - zašlá sláva
Vďaka.
S chuťou Katinky je väčšina pestovateľov spokojná. U teba mohla byť neuspokojivá chuť (okrem nevhodného podpníka) aj dôsledkom zhoršeného zdravotného stavu. Ak sa mi podarí dopestovať slivky v dobrej kvalite, posuniem ti vzorku
Pre mňa sú slivky číslo jeden, takže vzdávať sa ich nemienim. Ja zas naopak beriem ako okrajové ovocie marhule (aj broskyne a vinič). Nie, že by mi nechutili (naopak) ale skrátka podmienky, v ktorých fungujem, nie sú typickou marhuľovou oblasťou, čiže je potrebné robiť kompromisy a určite sa nedá očakávať úspech každý rok.
Tiež držím palce.
S chuťou Katinky je väčšina pestovateľov spokojná. U teba mohla byť neuspokojivá chuť (okrem nevhodného podpníka) aj dôsledkom zhoršeného zdravotného stavu. Ak sa mi podarí dopestovať slivky v dobrej kvalite, posuniem ti vzorku
Pre mňa sú slivky číslo jeden, takže vzdávať sa ich nemienim. Ja zas naopak beriem ako okrajové ovocie marhule (aj broskyne a vinič). Nie, že by mi nechutili (naopak) ale skrátka podmienky, v ktorých fungujem, nie sú typickou marhuľovou oblasťou, čiže je potrebné robiť kompromisy a určite sa nedá očakávať úspech každý rok.
Tiež držím palce.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Katinka - zašlá sláva
Áno, asi to bude tak ako vravíš. Alebo ja som na slivky priveľmi náročný. Od detstva u nás bolo vždy kopu bystričiek (tu spomínaných ako "slivka domáca") a túto chuť asi máloktorá z novších prekoná. Problém je, že už je túto slivku skoro nemožné dopestovať, a keď, v mizernej kvalite práve kvôli šárke. Konkrétne aj chuť Katinky sa mi v porovnaní s bystričkami zdala akási zriedená, konzistencia vodnatá a málo aromatická. A to aj u tých, čo som jedol zo zdravého stromu. Dúfam, že Haganty a Hanity budú na tom o čosi lepšie. Prípadne skúsim potom niekedy porovnať s Tvojou Katinkou. : )
-
IP: 11.241
Katinka - zašlá sláva
Andrej, netrvaj na dogmách. Takéto tvrdohlavé presvedčenie, akože chuť Bystričiek nič neprekoná, len zdržuje človeka, aby sa rozvíjal. Je dobré k tomu pristupovať otvorene. A urobiť si vlatný názor.
V mojom prípade je Hanita ďaleko lepšia než Bystrička.
V mojom prípade je Hanita ďaleko lepšia než Bystrička.
Katinka - zašlá sláva
Chuti nerozkážeš, ešte keď sa k tomu pridá akási spomienka z detstva : )
Ale s veľkou radosťou sa tejto dogmy vzdám, dúfam že sa mi čoskoro podarí ochutnať Hagantu. Práve preto chcem vyskúšať viacero, pokiaľ možno rôznorodých sliviek, aby som celý život neostal len pri nostalgii, že kedysi dávno boli aj stromy zelenšie a aj tie slivky lekvárovejšie : )
Ale s veľkou radosťou sa tejto dogmy vzdám, dúfam že sa mi čoskoro podarí ochutnať Hagantu. Práve preto chcem vyskúšať viacero, pokiaľ možno rôznorodých sliviek, aby som celý život neostal len pri nostalgii, že kedysi dávno boli aj stromy zelenšie a aj tie slivky lekvárovejšie : )
Katinka - zašlá sláva
Andrej, okrem už spomenutého, ešte jedna vec - Katinku treba posudzovať v kontexte doby jej dozrievania. Skorá letná odroda ako Katinka má na tvorbu dužiny, cukru a aromatických látok takmer o dva mesiace (teda približne tretinu vegetačnej sezóny) menej ako Bystrická.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Katinka - zašlá sláva
Presne tak. Bezvirózna Katinka je s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou momentálne najkvalitnejšia SKORÁ odroda slivky, navyše vhodná takmer do všetkých lokalít. IHlarix napísal: ↑11 Apr 2022, 19:44Andrej, okrem už spomenutého, ešte jedna vec - Katinku treba posudzovať v kontexte doby jej dozrievania. Skorá letná odroda ako Katinka má na tvorbu dužiny, cukru a aromatických látok takmer o dva mesiace (teda približne tretinu vegetačnej sezóny) menej ako Bystrická.
Katinka - zašlá sláva
Áno, je možné, že máte pravdu, páni. Vyššie som spomenul, že zrejme chybička se vloudila, keď som ju zaštepil na infikovanú podnož. Takže jej objektívne kvality môžu byť ďaleko vyššie, než som mal možnosť spoznať. Ergo je šanca, že si v budúcnosti poopravím - možno nespravodlivo zaujatú - mienku. Jeden háčik tam ale stále vidím - ak je na šárku citlivejšia než iné odrody, aká je v bežných podmienkach šanca jej dlhodobého úspechu?
Druhá stránka veci - na skoré odrody treba mať iné nároky, tam v podstate tiež niet čo namietať. Celkovo prichádzam k názoru, a týka sa to aj iných ovocných druhov, že zo skorých odrôd stačí mať zaštepených na strome niekoľko konárov, a nie pestovať celý strom. Letné ovocie väčšinou ani dlhšie ako pár dní nevydrží, a na spestrenie jedálnička väčšinou stačí.
Takže by som to zhrnul takto: je to dvojnásobná situácia win-win: aj vy máte pravdu, aj ja s vami súhlasím
Druhá stránka veci - na skoré odrody treba mať iné nároky, tam v podstate tiež niet čo namietať. Celkovo prichádzam k názoru, a týka sa to aj iných ovocných druhov, že zo skorých odrôd stačí mať zaštepených na strome niekoľko konárov, a nie pestovať celý strom. Letné ovocie väčšinou ani dlhšie ako pár dní nevydrží, a na spestrenie jedálnička väčšinou stačí.
Takže by som to zhrnul takto: je to dvojnásobná situácia win-win: aj vy máte pravdu, aj ja s vami súhlasím