Zatím jsem to nepozoroval.peter_z_tt napísal: ↑11 Sep 2021, 16:38Ďalšou skvelou záležitosťou tejto sezóny je Elena. Zmení sa veľmi chuť tejto odrody keď dostane šarku?
Sezóna sliviek 2021
Sezóna sliviek 2021
Sezóna sliviek 2021
Ano, taky to máme na všech duranciích u příbuzenstva. Některé stromy mají seschlých plodů hodně, jiné jen pár. Vše jsou to odkopky nebo z pecky vyrostené. Písčitá půda. Hodonínsko.M.H napísal: ↑10 Sep 2021, 10:41
Velké očekávání bylo u Durancií, a tak jako minulé roky, opět u ní plody nezrají, ale scvrkávají, takové plody Durancie jsou tuhé křupavé, kyselé, minimum cukernatosti. Strom je absolutně bez šarky, roste zdravě a silně. Druhý strom Durancie dělá to samé, převážná většina plodů nedozraje ale předšasně scvrkne, jako kdyby byly přezrálé, ale to má nastat nejdřív za 3 týdny, ale strom ty plody už nyní ,, odstaví " a nevyživuje. Malá část plodů co se nescvrkne, tak bývá později sladká, dobrá. Červivost plodů je na nich velká, a monilióza je taky strašná,když vysbírám všechny moniie a druhý den se objeví znova celé moniliové plody které dotykem okamžitě infikují další. I proto z původně dobře zaplozených větví nakonec zbyde plodů poskromnu. Půda je kvalitní, podnož Myrobalán. Vedlejší Lapotica nic takového nedělá. Kde může být chyba že nedozrávají a scvrkávají, setkali jste se s tím?
Sezóna sliviek 2021
MiKo napísal: ↑12 Sep 2021, 08:59Ano, taky to máme na všech duranciích u příbuzenstva. Některé stromy mají seschlých plodů hodně, jiné jen pár. Vše jsou to odkopky nebo z pecky vyrostené. Písčitá půda. Hodonínsko.M.H napísal: ↑10 Sep 2021, 10:41
Velké očekávání bylo u Durancií, a tak jako minulé roky, opět u ní plody nezrají, ale scvrkávají, takové plody Durancie jsou tuhé křupavé, kyselé, minimum cukernatosti. Strom je absolutně bez šarky, roste zdravě a silně. Druhý strom Durancie dělá to samé, převážná většina plodů nedozraje ale předšasně scvrkne, jako kdyby byly přezrálé, ale to má nastat nejdřív za 3 týdny, ale strom ty plody už nyní ,, odstaví " a nevyživuje. Malá část plodů co se nescvrkne, tak bývá později sladká, dobrá. Červivost plodů je na nich velká, a monilióza je taky strašná,když vysbírám všechny moniie a druhý den se objeví znova celé moniliové plody které dotykem okamžitě infikují další. I proto z původně dobře zaplozených větví nakonec zbyde plodů poskromnu. Půda je kvalitní, podnož Myrobalán. Vedlejší Lapotica nic takového nedělá. Kde může být chyba že nedozrávají a scvrkávají, setkali jste se s tím?
A v minulosti taky předčasně sesychaly? Teď už mám taky scvklé skoro všechny na stromě, sem tam větev, kde jsou ještě pěknější kulatější a ty jsou sladké, měkčí. Ty scvrklé mají malou nebo střední sladkost a přebytek kyselosti, trochu se to ale chuťově posouvá k lepšímu, k jídlu budou asi všechny, ale na povidla nevím.
Jinak vloni se tu někdo divil, že existují Durancie odlučitelné od pecky, tak viz foto - plně odlučitelná pecka, a plody této Durancie nepadají, drží trvale na stopce narozdíl od taky výborné Valjevky, která postupně zralá, měkká a sladká padá.
Sezóna sliviek 2021
Jak se změní kvalita ovoce u šarkou napadené odrůdy Elena neznám odpověď. Plodí mi přes deset let. Na okolních stromech / Čačanská Lepotica / mám na listech silné příznaky šarky, dva stromy Eleny jsou bezpříznakové. Příznaky nejsou na plodech ani na listech. Chuťově je stále vynikající. Aromatická, velmi sladká / mně nevadí, že švestka je sladká, spíše naopak /, trochu větší než švestka domácí. K monilinii plodů je náchylnější. Použití u nás má všestrané. Výborná v kompotech, jako stolní ovoce, na sušení / i když je do sušičky trochu velká, musí se odpeckovat a trochu zmáčknout, ať síta přiléhají /. Je o ní největší zájem, takže ne vždy zbude něco i do sudu. Mám ji na neoploceném pozemku, takže i nenechavci si ji značně oblíbili. Naštěstí je velmi pozdní. Nejsem žádný slivovicoznalec, ale destilát z této odrůdy se mi jeví jako vynikající.
U mne v současnosti dobíhá sklizeň odrůdy Toptaste. Příznaky šarky na listech jsou zřetelné. Chuť je i tak velmi slušná.
V minulosti jsem vyzkoušel několik mezidruhových kříženců meruňky a slivoně. Že by mne nějaký oslovil, to nemohu říct. To platí i o neznámém křížení / viz. foto /. Plodí velmi mnoho. Pravděpodobně budu muset zkusit probírku.i Je u mne v plé zralosti. Květy nejsou citlivé k jarním mrazíkům, ale k chuti meruňky to má daleko. Dužnina je dost suchá. Stromek jsem dostal darem, cedulka chyběla. Mělo to být z nabídky zahraničního katalogu. Určitě se najde někdo, kdo ví, o jakou odrůdu se jedná.
U mne v současnosti dobíhá sklizeň odrůdy Toptaste. Příznaky šarky na listech jsou zřetelné. Chuť je i tak velmi slušná.
V minulosti jsem vyzkoušel několik mezidruhových kříženců meruňky a slivoně. Že by mne nějaký oslovil, to nemohu říct. To platí i o neznámém křížení / viz. foto /. Plodí velmi mnoho. Pravděpodobně budu muset zkusit probírku.i Je u mne v plé zralosti. Květy nejsou citlivé k jarním mrazíkům, ale k chuti meruňky to má daleko. Dužnina je dost suchá. Stromek jsem dostal darem, cedulka chyběla. Mělo to být z nabídky zahraničního katalogu. Určitě se najde někdo, kdo ví, o jakou odrůdu se jedná.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Sezóna sliviek 2021
Mirku, asi to bude (pravdepodobne) APRIMIRA. V minulosti som ju pestoval (foto), vyzerá síce pekne, ale chuťovo je úplne o ničom. Navyše sa dodatočne zistilo, že to nie je žiadny medzidruhový kríženec, ale obyčajná mirabelka. IHpřasličák napísal: ↑12 Sep 2021, 13:54V minulosti jsem vyzkoušel několik mezidruhových kříženců meruňky a slivoně. Že by mne nějaký oslovil, to nemohu říct. To platí i o neznámém křížení / viz. foto /. Plodí velmi mnoho. Pravděpodobně budu muset zkusit probírku.i Je u mne v plé zralosti. Květy nejsou citlivé k jarním mrazíkům, ale k chuti meruňky to má daleko. Dužnina je dost suchá. Stromek jsem dostal darem, cedulka chyběla. Mělo to být z nabídky zahraničního katalogu. Určitě se najde někdo, kdo ví, o jakou odrůdu se jedná.
Sezóna sliviek 2021
Díky Ivane za určení. Podle fotografii to na ni vypadá. S popisem chuti s tebou plně souhlasím. Také mi to silně připomíná myrabelku. Jde pěkně od pecky.
Sezóna sliviek 2021
Aprimira je dost pravděpodobná. Podobné jsou i mirabelky Belamira a Miragrande. Plati o nich to stejné jako u Aprimiry. Možná jsou trochu sladší, ale nevyrovnají se Nancyské ani žádné z renklód.
Nedávno dozrál snad skutečný kříženec - Melitopolski, ale žádná sláva to taky není. Černá chlupatá ryngle.
Sezóna sliviek 2021
O víkendu jsem sklidil část úrody z Gabrovské, vlivem teplého počasí začaly švestky dozrávat a některé od stopky vadnout, ale sladké jsou dost. Letos by u nás byla i nadúroda, pod Gabrovskou jsem měl hodně podpěr, ale obaleč a následná monilie poškodily odhadem 1/4 úrody, příští rok proto udělám postřik proti obaleči.
Na fotkách níže jsou pro mě dvě top odrůdy, vlevo Gabrovská a vpravo Čačanská rodná.
Sezóna sliviek 2021
V souboji těchto dvou balkánských slivoní u mě vítězí Čačanská rodná, v chuti, štavnatosti, urodnosti i odolnosti k monilii. Gabrovská je trochu zklamání, uvidíme v dalších letech.
Mám zkušenost i s další balkánskou švestkou, Valjevkou. Měli jsme tři stromy a bylo to jedno velké trápení - monilie, šárka už po pár letech i na plodech... Po zkušenosti s Valjevkou nemám odvahu sadit domácí švestku. Ale chuť Č. rodné mi ji dost připomíná.
Mám zkušenost i s další balkánskou švestkou, Valjevkou. Měli jsme tři stromy a bylo to jedno velké trápení - monilie, šárka už po pár letech i na plodech... Po zkušenosti s Valjevkou nemám odvahu sadit domácí švestku. Ale chuť Č. rodné mi ji dost připomíná.
Sezóna sliviek 2021
Co se týká chuťové kvality Čačanské rodné, ta je bez jakékoliv diskuse vysoká. Problém její pěstování u mne je citlivost k šarce. S naději vzhlížím k nové čačanské odrůdě Nadja. Křížení Čač. Lepotice a Čač. rodné. Má mít chuť Č. rodné a zdaravotní stav a toleranci po Lepotici.