Osobně jsem nižší kvalitu nezaznamenal. Aspoň chuťově. Cukernatost jsem ale neměřil.
Ale přehlédnout nešla skoro minimální hniloba plodů.
A to i u skoro vždy takto postižených rynglí.
Z toho hlediska i přes menší úrodu mimořádný rok.
*
Pozdních švestek moc nemám, ale i ty vypadají zatím dobře.
P.S. A u těch některých pozdních, podivného původu jsou i příznaky a napadení šárkou tak nějak menší.
Sezóna sliviek 2021
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Sezóna sliviek 2021
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Sezóna sliviek 2021
Nižší sladkost u švestek jsem nepozoroval, zato u broskví a meruněk ano. Zejména u skorých odrůd.
-
IP: 168.81
Sezóna sliviek 2021
Také ještě jiné další slivoně.
Žlutá slíva, švestka Cukrářská (Šumava). V chuti nejsou kyselinky, zdá se sladká. Pilatka, mšice, monilie, červivost. Roste bujně, plody se mi zdají maličko větší než domácí.
Žlutá slíva Paví vejce (Krkonoše). Zraje trochu později. Je trochu větší. Letos má dost fádní chuť (asi jako Lepotica).
Mi neznámá ryngle. Letos první úroda. (Čekal jsem, že bude větší a vybarvenější.) Není úplně zralá, ale chuť výrazná. Jestli by třeba někdo nevěděl jméno této odrůdy. JG
Žlutá slíva, švestka Cukrářská (Šumava). V chuti nejsou kyselinky, zdá se sladká. Pilatka, mšice, monilie, červivost. Roste bujně, plody se mi zdají maličko větší než domácí.
Žlutá slíva Paví vejce (Krkonoše). Zraje trochu později. Je trochu větší. Letos má dost fádní chuť (asi jako Lepotica).
Mi neznámá ryngle. Letos první úroda. (Čekal jsem, že bude větší a vybarvenější.) Není úplně zralá, ale chuť výrazná. Jestli by třeba někdo nevěděl jméno této odrůdy. JG
Sezóna sliviek 2021
Snad mi monilie něco nechá... U durancie je třeba soustavně probírat napadené plody, začne to obaleč, monilie dorazí a vezme sebou všechny plody okolo. Ve finále zůstane třetina plodů, zvlášť ve vlhkém roce jak je letos.
Sezóna sliviek 2021
Pěkně zaplodila Haganta, Toptaste a Stanley, jako skoro každý rok, a i Gabrovská, jako zatím nikdy. U ní je navíc velké množství plodů jakoby špatně vyvinutých, padají a hodně plodů hnije. Těším se na první plody Jofely a Anny Späth.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Sezóna sliviek 2021
Pekná úroda.
-
IP: 168.81
Sezóna sliviek 2021
Žlutoplodá slivoň, možná švestka, Cukrářská (také Papežské vejce) původem ze Šumavy, z Prachaticka (fotky jsou na stránce výše). Původně jsem si pořizoval nějakou ranější odolnou švestku nebo slivoň do krajiny 550-600 m/m, ale nyní ji pěstuji v krajině 450 m/m.
Dnes dopoledne jsem ji trhal, třepal, jedl a přemýšlel o jejím popisu: Je žlutoplodá, tvar má švestkový, velikostně se mi jeví cca o 1/3 větší než domácí, zraje trochu nestejnoměrně. U mě je skoro všechna dozrálá nyní (letos trochu později). Odhaduji, že domácí bude ve stejné zralosti za 2-3 týdny (Stanley ještě není zralý, Lepotica dosklizena včera úplně). Trpí monilií. Ale není to katastrofální (monilií mi trpí asi všechny druhy ovoce (James Grieve podstatně víc), opravdu hodně meruňky a broskve). Projevy šarky nevidím žádné (roste v šarkovém sadu). Stromek mám pravokořenný (nevím, jestli semenáč či odkopek). Letošní (i loňské) přírůstky terminálu víc jak 1 m (1,5). Proto kultivar pokládám za vzrůstný. Chuť se mi zdá příjemná, dobrá. To je sladká i kyselá. Kyselá chuť je asi více vázána na slupku. Posledně jsem uváděl, že jen sladká. To se tedy ale týkalo prvních, předčasně zralých, plodů. Poměrně hodně napadají stromek škůdci (mšice, pilatka, housenky, červivost, při postřiku se ale zase přeplodí).
Jestli tato „odrůda“ existuje nevím. Prý ne. Její popis jsem „napsal“ proto, kdyby třeba někdo chtěl pěstovat nějakou vzrůstnější, ranější, docela chutnou, žlutou „švestku“ v nadmořské výšce cca 400 – 600 m/m a nejen úžasné ovoce Západní Sahary (tam nedaleko zasahují enklávy Španělska, Portugalska) nebo pralesů Indočíny. JG
Dnes dopoledne jsem ji trhal, třepal, jedl a přemýšlel o jejím popisu: Je žlutoplodá, tvar má švestkový, velikostně se mi jeví cca o 1/3 větší než domácí, zraje trochu nestejnoměrně. U mě je skoro všechna dozrálá nyní (letos trochu později). Odhaduji, že domácí bude ve stejné zralosti za 2-3 týdny (Stanley ještě není zralý, Lepotica dosklizena včera úplně). Trpí monilií. Ale není to katastrofální (monilií mi trpí asi všechny druhy ovoce (James Grieve podstatně víc), opravdu hodně meruňky a broskve). Projevy šarky nevidím žádné (roste v šarkovém sadu). Stromek mám pravokořenný (nevím, jestli semenáč či odkopek). Letošní (i loňské) přírůstky terminálu víc jak 1 m (1,5). Proto kultivar pokládám za vzrůstný. Chuť se mi zdá příjemná, dobrá. To je sladká i kyselá. Kyselá chuť je asi více vázána na slupku. Posledně jsem uváděl, že jen sladká. To se tedy ale týkalo prvních, předčasně zralých, plodů. Poměrně hodně napadají stromek škůdci (mšice, pilatka, housenky, červivost, při postřiku se ale zase přeplodí).
Jestli tato „odrůda“ existuje nevím. Prý ne. Její popis jsem „napsal“ proto, kdyby třeba někdo chtěl pěstovat nějakou vzrůstnější, ranější, docela chutnou, žlutou „švestku“ v nadmořské výšce cca 400 – 600 m/m a nejen úžasné ovoce Západní Sahary (tam nedaleko zasahují enklávy Španělska, Portugalska) nebo pralesů Indočíny. JG
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Sezóna sliviek 2021
Stačí pár milimetrů deště a sotva trochu zralé ryngle jsou tak akorát do kvasu
Olomoucko 220 m n. m.
Sezóna sliviek 2021
Já ty prasklé mám na jídlo nejradši.