Slivky - Švestky 2023
Slivky - Švestky 2023
Těchobuzickou jsem zasadil loni, takže na první plody si musím několik let počkat. Neblíží se chutí k Anně Späth? U ní cítím taky rynglové tóny.
-
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Slivky - Švestky 2023
Nie, Anna Späth chutí inak. Anna Späth sa chuťou tak trochu podobá na Bystrickú slivku, dužinu má veľmi šťavnatú a veľmi mäkkú. Techobuzická chutí v závislosti od stupňa zrelosti ako niečo medzi slivkou a ringlótou, keď je úplne zrelá chutí skoro ako ringlóta. Anna Späth je veľmi sladká, Techobuzická je tiež veľmi sladká, ale s kyselinkou. Techobuzická má akoby ostrejšiu chuť. Podobnosť v chuti a konzistencii dužiny nie je podľa mňa žiadna, aj keď obe odrody tak trochu pripomínajú Bystrickú.
Slivky - Švestky 2023
Tento rok zasa potvrdzuje kvalitu Toptaste. Chuť vynikajúca, typický sladká a šťavnatá dužina. U nás zatiaľ naj...
Výborná bola aj Hanita, no bolo jej menej.
Výborná bola aj Hanita, no bolo jej menej.
-
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Slivky - Švestky 2023
krasne slivky Toptaste, u mna zial ziadne.
Stazoval som sa na opadane a monilozne slivky Prezenta, hoci mali bohatu nasadu.
Mam tusenie, ze za tym su znova ti darebaci vtaci, menovite drozdy/skorce. Vidim nazobane plody a mnozstvo monilioznych starsich - predpokladam, ze boli tiez nazobane. Hned vedla mam morusu vysky 4-5m, ktoru mi vtaky takmer komplet zozrali.
Ked prichadzam obcas do zahrady k slivke casto pocujem odlietat jedneho vtaka - podla zvuku tipujem velkosti drozda/skorca. Tieto druhy vtakov su u mna extremne pazrave a nicive. Do tejto zahrady chodim ja i macka len zriedka. Slivka je vysoka, tak sa vtaky citia bezpecne. Ja citim uz velky hnev ale i bezbrannost voci tymto drzym vtakom. Necitim uz ziadnu lutost voci nim, ked ich niekto zlikviduje - ine moznosti nefunguju alebo su nerealne. Predosla macka lovila uspesne vtaky aj v tejto zahrade, to potrebujem. Milujem macicky - lovcov a neznasam vtaky - zlodejov.
Stazoval som sa na opadane a monilozne slivky Prezenta, hoci mali bohatu nasadu.
Mam tusenie, ze za tym su znova ti darebaci vtaci, menovite drozdy/skorce. Vidim nazobane plody a mnozstvo monilioznych starsich - predpokladam, ze boli tiez nazobane. Hned vedla mam morusu vysky 4-5m, ktoru mi vtaky takmer komplet zozrali.
Ked prichadzam obcas do zahrady k slivke casto pocujem odlietat jedneho vtaka - podla zvuku tipujem velkosti drozda/skorca. Tieto druhy vtakov su u mna extremne pazrave a nicive. Do tejto zahrady chodim ja i macka len zriedka. Slivka je vysoka, tak sa vtaky citia bezpecne. Ja citim uz velky hnev ale i bezbrannost voci tymto drzym vtakom. Necitim uz ziadnu lutost voci nim, ked ich niekto zlikviduje - ine moznosti nefunguju alebo su nerealne. Predosla macka lovila uspesne vtaky aj v tejto zahrade, to potrebujem. Milujem macicky - lovcov a neznasam vtaky - zlodejov.
Slivky - Švestky 2023
Slivky tento rok opäť nemáme, ale hádam o rok bude lepšie. Stromy povyrastú, bude teoreticky ešte väčšia násada...
Zo 4 rodiacich sliviek (4-5-ročných - Stanley, Toptaste, Lepotica, Rodná mali plody tento rok iba 2 stromy, Stanley a Rodná. Oboje udržali dosť veľa plodov a aj som tu nahrával fotočku Rodnej s množstvom zelených plodov a optimistickým komentárom
. Následne ale prišiel nejaký cielený útok nosánikov/zobonosiek vyslovene iba na Stanley. Po napichnutí zhnilo cca 95 perc. plodov. Zostalo na strome visieť pár ks nepoškodených. Rodná sama zhodila veľkú časť úrody, tiež zostalo len pár ks (na budúci rok ju pre istotu skontrolujem na prítomnosť tmavky). Tak si vravím, u Rodnej je to prvá úroda, aspoň okoštujeme pár ks. Keď už mali obe slivky dozrievať, slivky zmizli zo stromov úplne, lebo prišiel ďalší úder - nakŕmili sa vtáčky
, niečo oďobané zostalo pod stromom, pod Stanley 1ks, pod Rodnou 2 ks. Asi keď človek chce mať úrodu, musí mať tých stromov viac, aby sa napáslo aj to prírodné a aj nám ostalo. Mám 8 stromov sliviek, dúfam, že to raz bude stačiť.
-
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Slivky - Švestky 2023
Moje skusenosti s vtakmi, hlavne drozdami a skorcami hovoria, ze oni takmer nic nezjedia, ale znicia vsetko. 8 sliviek im nebude stacit, to zlikviduju cca komplet napr. len 3 drozdy. Oni nadobavaju stale dalsie a dalsie plody a tie za par dni zhniju, nepokracuju zrat to nadobnute skor. Na rozdiel od mravcov, ktore mi vyzrali (spolu zo slizniakmi) cele vnutro jablka, ze zostala len prazdna duta 3 rozmerna supka - ako vianocna gula.
Slivky - Švestky 2023
Kosi / drozdy mi berou několik desítek švestek za den. Letos jsou snad největší ztráty 90% pozdních švestek už opadalo shnilo - obaleči + monilioza. Menší ztráty tvoří ptáci, vosy, sršně, zlatohlávci, mravenci ... ale když se to vše soustředí na ten zbytek 10% švestek co zůstalo na stromech a zraje až teď, tak je to taky vlastně výrazná ztráta.rony napísal: ↑21 Sep 2023, 21:13Moje skusenosti s vtakmi, hlavne drozdami a skorcami hovoria, ze oni takmer nic nezjedia, ale znicia vsetko. 8 sliviek im nebude stacit, to zlikviduju cca komplet napr. len 3 drozdy. Oni nadobavaju stale dalsie a dalsie plody a tie za par dni zhniju, nepokracuju zrat to nadobnute skor. Na rozdiel od mravcov, ktore mi vyzrali (spolu zo slizniakmi) cele vnutro jablka, ze zostala len prazdna duta 3 rozmerna supka - ako vianocna gula.
Asi je to tím že je málo ovoce, v zahradách prázdno - nikdo nic nestříká takže co nezmrzlo tak už stejně všechno shnilo po obalečích, kolem cest švestky vyrubané - to byly tuny švestek, cigani obírali a odváželi do výkupu nebo do lihovaru. Když tu teď někdo zachrání pár plodů na stromech tak se na to hned vrhnou ptáci, vosy z celého okolí, krmítko pro havěť. SÍťkují se hrozny, tak budou i jabka, broskve, švestky aspoň vzorky na malých stromkách

Naposledy upravil/-a M.H v 21 Sep 2023, 22:51, upravené celkom 1 krát.
Slivky - Švestky 2023
V kúpeľni na obkladačke mala muška napadne pripomínajúca čiernavku slivkovu ...
Par dní vzad..

Par dní vzad..

BB kraj 465 mnm
Slivky - Švestky 2023
Ďakujem Vám za reakciu ,máte pravdu ..
, tie čiernavky podla obrazku mam pocit že som ich videl pred nejakým časom tiez ..nalepené na žltých lapacoch ...
, tie čiernavky podla obrazku mam pocit že som ich videl pred nejakým časom tiez ..nalepené na žltých lapacoch ...
BB kraj 465 mnm