1. Karneval aj Merkur vydržia v bežnej pivnici vo vysokej kvalite zhruba do konca februára až začiatku marca. Potom postupne dochádza k zvrašťovaniu šupky, klesá šťavnatosť a mení sa konzistencia dužiny. Merkur sa ale oberá o dosť skôr než Karneval a môže sa konzumovať okamžite, takže jeho reálny 'shelf-life' je v skutočnosti dlhší. Zároveň sú to chuťovo diametrálne odlišné odrody - Merkur je sladký, Karneval príjemne kyslastý, oba vysoko šťavnaté a výborné. Veľmi sa líšia aj farbou dužiny - Merkur ju má žltooranžovú, Karneval snehobielu.rony napísal: ↑03 Dec 2021, 11:07dakujem,
teda v praxi je vydrz Karnevalu a Merkuru cca rovnaka?
Teda nie je dovod preferovat z hladiska skladovatelnosti jeden z nich dvoch?
Mal som spociatku pocit, ze Karneval vydrzi menej.
Pre mna na juhu je skor vyhoda Karnevalu, ze mu vyhovuje neskorsi zber. Lebo pokial to jablko na strome neprezrie, tak radsej ho necham na strome ako ho dat do este teplej pivnice.
Byva vo vseobecnosti dovod pri zimnych jablkach obrat ich skor aby neprezreli?
Lebo kupovali sme jablka zo sadov a neraz som mal pocit, ze aj taky Topaz ci Rubinola boli este v novembri/decembri akoby prezrete. Teda, sa mi zdalo, ze na dany mesiac maju prilis malo kyselin. A mal som pocit, ze aj rychlejsie stracali kvalitu - vydrz/skladovatelnost.
Skladovateľnosť jabĺk resp. jej dĺžka je len jednou z charakteristík odrody. Treba ju brať do úvahy pri plánovaní odrodovej skladby v záhrade. Nemá zmysel mať pre svoju spotrebu veľa odrôd, ktoré "končia" v januári, rovnako ako je zbytočné mať iba samé "trvalky" typu Admiralu, Idaredu, Melrose, Topazu, Fuji a pod. Ideálne je mať k dispozícii čerstvé jablká od júla do mája, a zároveň čo najväčšiu pestrosť chutí, tvarov a farieb, ako aj široký rozsah 'shelf-life'. A tomu prispôsobiť priebežnú konzumáciu (názorne: nezjem ako prvé Admiraly, ale radšej Rubíny a Bohemie, takisto si nenechám všetky Karnevaly až na február...).
2. V zásade platí, že jablká treba obrať v optimálnom čase ich tzv. oberačkovej zrelosti. Sú rôzne metódy ako tento termín určiť (nechcem zachádzať do detailov). Skúsenému záhradkárovi stačí pohľad na strom. Niektorým odrodám prospeje (v zmysle predĺženia 'shelf-life') tzv. "podtrhnutie" - teda zber o trochu skôr než by bolo optimálne. Paradoxne, niektorým odrodám to neprospeje a ich 'shelf-life' to skráti. Čo som v praxi vypozoroval, tak medzi ne patrí Karneval, z hrušiek Hardenpontova. Pri nich trochu neskorší zber prospeje kvalite aj trvanlivosti plodov. IH