Skladovanie jabĺk

Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Skladovanie jabĺk

25 Nov 2023, 21:25

Mikeš13 napísal:
25 Nov 2023, 20:48
Rozely jsou tady zatím v pořádku. Myslím si, že to měknutí/kašovatění je dáno příliš pozdním termínem sklizně (s přihlédnutím k počasí v daném roce)...
Tiež si to tak vysvetľujem. Pri neskorom zbere to mäknutie dužiny občas robí aj Bohemia, a tá je jedným z rodičov Rozely.
Rozelu som obral s veľkým oneskorením - chcel som dosiahnuť čo najkrajšie vyfarbenie plodov. Na jednej strane to malo efekt (vid foto 😀), ale inak to bola pekná hlúposť. Mal som vybrať 2-3 plody ako kandidátov na výstavu a ostatné obrať podstatne skôr. No nič - je to poučenie do budúcich sezón...

Súhlasím aj s tým, že chuťovo je Rozela vynikajúce jablko. A tiež veľmi pekné. Na mladom stromku na MM106 mi nepehovatie vôbec, naštepená v korune inej odrody ale áno a to dosť výrazne. H.


Screenshot_20231125_210722_Gallery.jpg
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Skladovanie jabĺk

26 Nov 2023, 11:08

To je dobrá vlastnost Rozely - dokáže dozrát i v chladnější poloze, tedy v té teplé při pozdnější sklizni dokáže i přezrát.
Mně některé plody ve sklepe zmoučnatěly a praskla jim slupka. Konkrétně Jonagold a Degas. Šlo o mimořádně velké plody při malé úrodě, ponechané déle na stromě.
Kupodivu Rubíny a Bohemie, které sklízím natřikrát (a poslední na přelomu října a listopadu) to neudělaly. Pravda, ty naposledy trhané byly k jídlu hned při sklizni a nyní jsou již téměř snězené.
zumi
Príspevky: 253
Dátum registrácie: 06 Sep 2020, 17:00
Bydlisko: Kysuce 600 m.n.m

Skladovanie jabĺk

26 Nov 2023, 19:06

Rozela je zatiaľ v perfektnom stave. Škoda, že jej nemám viac. :) Ešte nemám vyskúšanu dĺžku skladovania, no počítam s ňou ako s hlavnou odrodou, keďže chuťovo nám vyhovuje. Našťastie pehovitosť sa zatiaľ neukázala.
Kysuce 600 m.n.m
mato

IP:  112.233

Skladovanie jabĺk

27 Nov 2023, 16:14

skusenosti so skladovanim mam akurat s jonatankami, goldenami a fuji. jeden rok som skusal extrem, ze pokial az vydrzi jablko v sklade.
priebezne som spracovaval tie, kde zacala vadnut kozka.
vyhrala jonatanka s casom 2 roky od obrania. v konzumnej zrelosti vydrzali tri mensie plody. jeden bol dokonca este stavnaty. chut bola uz poslabsia.
z mojej skusenosti mozem povedat, ze cim je jablko mensie a pevnejsie pri oberani, tym dlhsie vydrzi v sklade.
dalsiu vec co som spozoroval, ze pri jonatankach cim bolo jablko vacsie a stavnatejsie, tym skor ho chytila pehovitost.
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Skladovanie jabĺk

30 Nov 2023, 15:31

Možno nezaškodí pripomenúť, že na zimu uskladnené jablká v debničkách je potrebné v zruba 7 až 10-dňových intervaloch kontrolovať. Skládkovým chorobám (hnilobe plodov) sa nedá úplne vyhnúť, preto je potrebné postihnuté plody včas zachytiť a odstrániť. V opačnom prípade môžu byť straty oveľa nepríjemnejšie v dôsledku šírenia sa hnilobného procesu z plodu na plod. Na foto sú dnes odstránené plody. Tieto straty sú zatiaľ chvalabohu vyslovene ojedinelé. Neznamená to však, že v pozornosti treba poľaviť. H.


20231130_145029.jpg
20231130_145028.jpg
přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Skladovanie jabĺk

30 Nov 2023, 18:22

Při pravidelné kontrole skladovaných jablek a odstranění nahnilých doporučuji si tyto blíže prohlédnout. U většiny zjistíme nějaký defekt slupky. / požerek škůdce, poranění slupky, vytržená stopka, mikroprasklinky ve stopečné jammce a pod. / O to větší pozornost pak budeme příští sezónu věnovat kontrole celistvosti slupky při uskladňování. Pokud včas neodstraníme nahnilé plody, hniloba na skládce se nešíří jen u poškoztených plodů, ale i dotykem se sousedními plody, i když tyto slupku poškozenou nemají.
Poškozené plody buď zpracujeme po sklizni, nebo uskladňujeme zvláště a přednostně je spotřebujeme.
V profesionálních výsadbách před vlastní sklizní s ohledem na ochrannou lhůtu ovoce stříkají proti skládkovým chorobám. Mně se osvědčil přípravek Bellis. OL si ale prodlužuji na jednou tolik.
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Skladovanie jabĺk

01 Dec 2023, 14:59

Ztráty hnilobou jsou každoročně značné, 10% i víc. 'Ze jde ve většině případů o následek neviditelného poškození slupky, je zřejmé při pohledu na počínající a šířící se hnilobu. Přesto vyvstávají některé otázky.
Plody uskladněné mimo sklep, tedy venku, podléhají hnilobě mnohem méně. Možná je to dáno v tuto dobu vyšší nebo stálou teplotou ve sklepě.
Černá hniloba, postihující celý plod se u plodů uskladněných venku vyskytne jen výjimečně. Ve sklepě je nejčastější.
U oné černé hniloby je někdy patrný začátek od jádřince a poranění slupky nebývá patrné. U tohoto druhu se plody infikují vzdáleným dotykem jen málokdy, na rozdíl od moniliové (hnědé) nebo penicilinové (modré) hniloby
Občas se setkávám s uskladněnými plody, co vydržely netknuté do jara, při rozkrojení je patrná červivost. Přesto nehnily. Divné.
Je otázkou, zda je proti skládkovým chorobám účinnější zásah fungicidem nebo proti slupkovým obalečům.
tomasi02
Príspevky: 28
Dátum registrácie: 01 Jún 2021, 17:46

Skladovanie jabĺk

02 Dec 2023, 08:42

Z hlediska skladovatelnosti musím pochválit odrůdu Lucy
Hnilobu nechytlo minulý rok (a aktuální rok do teď) ani jedno jablko.
IMG_20231202_083152 (Small).jpg
IMG_20231202_083152 (Small).jpg (62.31 KiB) 378 zobrazení
Hawkeye
Príspevky: 2403
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Skladovanie jabĺk

02 Dec 2023, 09:24

tomasi02 napísal:
02 Dec 2023, 08:42
Z hlediska skladovatelnosti musím pochválit odrůdu Lucy
Hnilobu nechytlo minulý rok (a aktuální rok do teď) ani jedno jablko.
Mám rovnakú skúsenosť - Lucy počas skladovania nepodlieha hnilobe. Patrí k tým odrodám, ktoré sú voči skládkovým chorobám prirodzene odolné. Táto vlastnosť je pochopiteľne pre pestovateľa cenná a pridáva odrode Lucy kladné body. H.
andre.marek
Príspevky: 651
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
Bydlisko: Novojičínsko

Skladovanie jabĺk

02 Dec 2023, 15:00

Jaká je standardní výdrž Lucy?
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Napísať odpoveď