Skladovanie jabĺk

Hawkeye
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Skladovanie jabĺk

02 Dec 2023, 15:39

andre.marek napísal:
02 Dec 2023, 15:00
Jaká je standardní výdrž Lucy?
Moja skúsenosť: Lucy vydrží v bežnej pivnici veľmi dlho vo vizuálne perfektnom stave - až do mája. Aj v tomto čase sú plody konzumovateľné, ale kvalita dužiny už utrpela časom - je málo šťavnatá, nemá požadovanú textúru a aj chuť "vybledla". Skrátka Lucy nie je Admiral...
V mojich podmienkach sú plody Lucy (skladované v bežnej pivnici) v konzumne výbornom stave väčšinou do konca marca. Do tohto termínu je vhodné ich skonzumovať. Ak má niekto perfektnú pivnicu (chladnú a vlhkú), tak by to mohlo byť aj neskôr.
Aby to z mojej strany neboli len reči - pre názornosť pridávam fotografie. Na každej je uvedený mesiac, v ktorom boli plody fotené. Na poslednej fotke je plod Lucy ponechaný na strome, fotený koncom januára. H.


Screenshot_20231202_152341_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152333_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152203_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152451_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152604_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152208_Chrome.jpg
Screenshot_20231202_152232_Chrome.jpg
charles91
Príspevky: 583
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Skladovanie jabĺk

03 Dec 2023, 07:26

Tento rok síce úroda nebola, ale pripravujem sa na budúci, hádam sa niečo urodí.

Skladovať jablká nemám kde. Na záhrade mam síce veľkú podzemnú pivnicu, ale sú tam aj zemiaky, a neviem ich skladovať tak, aby nenatiahli pachy. Uvažujem že časom možno spravím nejakú mini miestnosť, s riadením vetraním, no ešte neviem kedy a ako - ci vymurovať, alebo len zo sadrokartónu.

Na záhrade je postavená aj "letná kuchyňa", je to staršia stavba z plných tehál, a teplota v nej v zime dosť rapídne klesa. Mam teplomer na dialku, a zistujem, že ked bola vonku teplota -15 st. v letnej kuchyni klesala na -2. A to je len december.

Neviete mi poradiť niečo na dokúrenie s termostatom, kde by sa dala teplota nastaviť na 1-2 st ? Napr. infra panel, alebo elektricky ohrievač. Alebo používa niekto také niečo na tento účel ?
Mimmo
Príspevky: 3125
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Skladovanie jabĺk

03 Dec 2023, 08:13

Pokud nemáte ohřívací kabely nebo podobná teraristická zařízení, pomůže žárovka nebo žárovky různého příkonu. Musíte však zakrýt brambory, aby na ně světlo nepůsobilo. Dá se vyzkoušet jaký příkon potřebujete na ohřátí prostoru např. o 2 st. Osvětlení se složkou UV (včetně zářivek) může navíc částečně sterilizovat vzduch. Zapínalo by se to stejně jen na několik mrazivých nocí. Takže náklady by nebyly veliké.
Štěpánka.3
Príspevky: 775
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Skladovanie jabĺk

03 Dec 2023, 12:06

charles91 napísal:
03 Dec 2023, 07:26
Neviete mi poradiť niečo na dokúrenie s termostatom, kde by sa dala teplota nastaviť na 1-2 st ? Napr. infra panel, alebo elektricky ohrievač. Alebo používa niekto také niečo na tento účel ?
Letos jsem pro tento účel koupila malý olejový radiátor z Lidlu, který má ochranu proti zamrznutí. Měl by se spouštět, pokud teplota klesne pod 3 stupně (pokud si to dobře pamatuji, co jsem letmo četla v návodu). Ještě jsem ho nezkoušela, bude to dárek.
Olomoucko 220 m n. m.
charles91
Príspevky: 583
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Skladovanie jabĺk

03 Dec 2023, 19:31

Mimmo napísal:
03 Dec 2023, 08:13
Pokud nemáte ohřívací kabely nebo podobná teraristická zařízení, pomůže žárovka nebo žárovky různého příkonu. Musíte však zakrýt brambory, aby na ně světlo nepůsobilo. Dá se vyzkoušet jaký příkon potřebujete na ohřátí prostoru např. o 2 st. Osvětlení se složkou UV (včetně zářivek) může navíc částečně sterilizovat vzduch. Zapínalo by se to stejně jen na několik mrazivých nocí. Takže náklady by nebyly veliké.
So zemiakmi problém by nebol, skladujem ich v podzemnej pivnici, tam nemrzne. Ta žiarovka nie je zlý nápad, stačilo by nastaviť časovač, a rovno svietiť na tie jablka.
Štěpánka.3 napísal:
03 Dec 2023, 12:06
Letos jsem pro tento účel koupila malý olejový radiátor z Lidlu, který má ochranu proti zamrznutí. Měl by se spouštět, pokud teplota klesne pod 3 stupně (pokud si to dobře pamatuji, co jsem letmo četla v návodu). Ještě jsem ho nezkoušela, bude to dárek.
Dajte vediet skúsenosti s ním. V popise sa píše, ze udržiava teplotu na +7 st. co by bolo zbytočne v mojom prípade.

Ešte uvažujem kúpiť nejaký 300 -400 W infra panel, len to je tiež hačik, že zvyčajne udržujú na +5 st. Mne by stacilo udržiavať +1 až +2 st.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2223
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Skladovanie jabĺk

10 Dec 2023, 11:17

Tak v zatepleném boxu jablka mrazy přežila velmi dobře a při prohlídce bedýnek jsem nenašel ani jedno poškozené/nahnilé jablko (hrušku).
charles91
Príspevky: 583
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Skladovanie jabĺk

10 Dec 2023, 12:33

Mikeš13 napísal:
10 Dec 2023, 11:17
Tak v zatepleném boxu jablka mrazy přežila velmi dobře a při prohlídce bedýnek jsem nenašel ani jedno poškozené/nahnilé jablko (hrušku).
Nemate foto toho boxu ?
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2223
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Skladovanie jabĺk

10 Dec 2023, 20:21

charles91 napísal:
10 Dec 2023, 12:33
Mikeš13 napísal:
10 Dec 2023, 11:17
Tak v zatepleném boxu jablka mrazy přežila velmi dobře a při prohlídce bedýnek jsem nenašel ani jedno poškozené/nahnilé jablko (hrušku).
Nemate foto toho boxu ?
Je někde ve vlákně o počasí, jak jsem ho zbastlil.
Hawkeye
Príspevky: 2404
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Skladovanie jabĺk

24 Jan 2024, 14:37

Väčšina z nás skladuje jablká v bežných, 'amatérskych' podmienkach. Moja pivnica tiež z hľadiska teploty a vlhkosti nie je ideálna. Preto je zákonité, že u skladovaných jabĺk postupne klesá ich konzumná kvalita - šupka vráskavie, dužina stráca pevnú konzistenciu a znižuje sa šťavnatosť. S tým zároveň dochádza k poklesu chuťovej kvality plodov. Rôzne odrody majú rôzny čas nástupu spomenutých 'degradačných' zmien (inak povedané: nie je každé jablko Admiral). Pri niektorých zimných odrodách tieto zmeny nastupujú už v priebehu januára. Dnes som takéto mierne 'zvráskavené' plody odrody Šampion použil na prípravu ovocného šalátu (viď foto 1,2). Ten vznikol nastrúhaním a zmiešaním troch zložiek - jabĺk, mrkvy a hurmikaki. Plodom hurmikaki sa už tiež pomaly končí skladovateľnosť (foto 3). Tá trvala zhruba 2 mesiace (hurmikaki som oberal 21.nov.), čo je pri tejto exotickej ovocnine celkom pekný výkon. 😀

P.S.: pri skladovaní jabĺk je veľmi vhodné mať prehľad o uložených odrodách a ich 'shelf-life' zohľadniť pri určovaní poradia ich konzumácie. H.



20240124_141153.jpg
20240124_141143.jpg
20240124_132328.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2223
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Skladovanie jabĺk

24 Jan 2024, 20:45

Letos jsou tu podmínky pro skladování zatím výborné (až o víkendu ale zjistím, co udělalo těch nedělních -16 °C) - všechny odrůdy bez poškození, slupka nesvraštělá. Drží i odrůdy, které by už měly být za zenitem - podzimní Akane, Beforest, Vilémovo, Rozela ... a dokonce jsem objevil jeden Desert :).
Napísať odpoveď