Jabloň planá (lesná) latinsky Malus sylvestris, anglicky Crab apple, môže byť dekoratívne veľmi zaujímavý strom, aj keď na okrasné účely sa používa prekvapivo zriedka. Môže slúžiť aj ako opeľovač, ale predovšetkým má veľký estetický potenciál, a to jednak kvetmi, ale aj zaujímavými plodmi (foto). Tie sa dajú použiť na výrobu želé, na priamy konzum sa nehodia. IH
Jabloň planá (lesná)
Jabloň planá (lesná)
Mám pocit, že planá lesní jabloň z naší přírody zmizela. Nahradily ji náhodné semenáče z odhozených ohryzků.
Podobné jsou okrasné kultivary s pěknými trsy drobných barevných jablíček, ovšem jíst se nedají. Zajímavá je sibiřská drobnoplodá jabloň, jejíž malé plůdky chutnají dobře.
Podobné jsou okrasné kultivary s pěknými trsy drobných barevných jablíček, ovšem jíst se nedají. Zajímavá je sibiřská drobnoplodá jabloň, jejíž malé plůdky chutnají dobře.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jabloň planá (lesná)
Pěkné, moc pěkné.
A co myslíte, že mě okamžitě napadlo?
*
*
*
Jak by asi chutnal macerát z těch jablíček? Likér!
Nebo víno.
*
I když možná nedobře, tak bych takovou krasavici doma měl moc rád. Třeba jen pro ozdobu nebo pro ptáčky na zimu.
Ale stejně si myslím, že pro likérníky by to mohla být dobrá surovina.
Na rozdíl od kulturních odrůd.
A co myslíte, že mě okamžitě napadlo?
*
*
*
Jak by asi chutnal macerát z těch jablíček? Likér!
Nebo víno.
*
I když možná nedobře, tak bych takovou krasavici doma měl moc rád. Třeba jen pro ozdobu nebo pro ptáčky na zimu.
Ale stejně si myslím, že pro likérníky by to mohla být dobrá surovina.
Na rozdíl od kulturních odrůd.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jabloň planá (lesná)
Taky mě příspěvek potešil. O jedné vím co sem na světě, a pořád tam je. Druhá roste v Brně na Hádech .
Ještě příspěvek do hrušní na téma Polnička a budem to mít komplet. Polničky mám i pár fotek.
Ještě příspěvek do hrušní na téma Polnička a budem to mít komplet. Polničky mám i pár fotek.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Jabloň planá (lesná)
Narazil jsem na jeden starý strom (semenáč nějaké okrasné formy), kde ojíněné fialové plody přetrvaly na stromě bez úhony do dubna a okolo již byla nová poupata. Z dálky plody vypadaly jako dozrávající slivoně .
- Prílohy
-
- 2021-01-21_085002.jpg (156 KiB) 29224 zobrazení
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jabloň planá (lesná)
Fact mě ta jablíčka hodně zaujala.
Tak by se jistě hodila i likérníkům a neviným vinařům.Často se lidé domnívají, že okrasná jablíčka jsou jedovatá a nedají se jíst. Není tomu tak. Rod Malus –
jabloň – má asi 50 druhů a stovky odrůd.
Ať jsou to botanické nebo užitkové druhy či okrasné
odrůdy jabloní, všechny plody jsou jedlé.
Ve starých kuchařkách jsou plody drobnoplodých
odrůd jabloní uváděny jako šípková jablíčka.
Šípková proto, že plody řady starých odrůd měla
skutečně tvar a barvu šípků.
Šípková jablíčk a se zavařovala celá. Zdobily se jimi dorty, cukrovinky. S oblibou je využívali cukráři....
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jabloň planá (lesná)
Nevím. Měl jsem několik těch barevných na zahradě. V chuti převažuje hořká, což nevím, jestli by na likér či víno stačilo. Třeba plané jeřabiny jsou taky hořké, ale krom toho jsou tam i další výrazné chutě.
Zajímavější chuťově mi přijdou plané hrušky, škoda té přemíry tříslovin. Do hruškového kvasu je mnozí přidávají.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jabloň planá (lesná)
Sice OT tady, ale připomněl jste mi ..
S těmi jeřabinami.
*
Vzpomínka na mého spolupracovníka a kamaráda. A taky alkoholika čímž jsme si byli m.j. blízcí.
*
Úsloví, že každá liška chváli svůj ocas u mně nefungovalo. Ale u něj 100%ně.
*
Degustace mého likéru z Moravské jeřabiny. byla zpočátku beze slov a hodnocení
Až jak jsme se blížili ke dnu láhve tak pronesl:
"Hmm, není to vůbec špatné. Jsou v tom všechny chutě které znám. Ale ani jedna dobrá...".
S těmi jeřabinami.
*
Vzpomínka na mého spolupracovníka a kamaráda. A taky alkoholika čímž jsme si byli m.j. blízcí.
*
Úsloví, že každá liška chváli svůj ocas u mně nefungovalo. Ale u něj 100%ně.
*
Degustace mého likéru z Moravské jeřabiny. byla zpočátku beze slov a hodnocení
Až jak jsme se blížili ke dnu láhve tak pronesl:
"Hmm, není to vůbec špatné. Jsou v tom všechny chutě které znám. Ale ani jedna dobrá...".
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jabloň planá (lesná)
Když už se tu zmínil likér. V okolí mám jedno zajímavé pláně-třešeň s malými černými plody, které mají specifickou sladko-hořko-mandlovou chuť. Vždycky, když je trhám, tak si říkám, že by z nich musel být výborný likér, ale zatím jsem ho nezkoušel. Chtěl bych se místních zkušených likérníků zeptat - nezkoušeli jste někdy dělat likér z podobných "neušlechtilých" třešní?
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jabloň planá (lesná)
Nezkoušel. Neměl jsem zdroj. Objevil jsem sice v jednom pololese plantáž divokých třešní, ale byly máloplodicí a vysoké.
*
Ale Vy to určitě zkuste. Není to žádná věda. Jen plody jemně pomačkat a zalít lihem. V poměru cca 1:1, tak aby byly všechny plody ponořené. Macerace aspoň 14 dnů, nebo lépe aspoň měsíc
Pak zcedit a macerát v nějaké vyšší skleněné nádobě nechat samovolně vyčeřit. Chce to nějaký čas a možná i šetrné stáhnutí čistého podílu několikrát opakovat.
Cukr se přidává ve formě sirupu až v závěrečné fázi po úplném vyčištění macerátu. A taky i voda ke zředění koncentrátu. Podle vlastní chuti.
Přídavek bylin a koření je v počáteční fázi možný, někdy i vítaný, ale já jsem od toho časem ustoupil. Pokud je dobrá surovina, je to zbytečné.
Přišel jsem na to časem i sám, ale kolektiv "degustátorů" mi to taky potvrdil.
*
Nazdraví
*
Ale Vy to určitě zkuste. Není to žádná věda. Jen plody jemně pomačkat a zalít lihem. V poměru cca 1:1, tak aby byly všechny plody ponořené. Macerace aspoň 14 dnů, nebo lépe aspoň měsíc
Pak zcedit a macerát v nějaké vyšší skleněné nádobě nechat samovolně vyčeřit. Chce to nějaký čas a možná i šetrné stáhnutí čistého podílu několikrát opakovat.
Cukr se přidává ve formě sirupu až v závěrečné fázi po úplném vyčištění macerátu. A taky i voda ke zředění koncentrátu. Podle vlastní chuti.
Přídavek bylin a koření je v počáteční fázi možný, někdy i vítaný, ale já jsem od toho časem ustoupil. Pokud je dobrá surovina, je to zbytečné.
Přišel jsem na to časem i sám, ale kolektiv "degustátorů" mi to taky potvrdil.
*
Nazdraví
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.