Strana 1 z 2

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 20 Jan 2021, 20:22
od používateľa Ivan Hlavatý
Jabloň planá (lesná) latinsky Malus sylvestris, anglicky Crab apple, môže byť dekoratívne veľmi zaujímavý strom, aj keď na okrasné účely sa používa prekvapivo zriedka. Môže slúžiť aj ako opeľovač, ale predovšetkým má veľký estetický potenciál, a to jednak kvetmi, ale aj zaujímavými plodmi (foto). Tie sa dajú použiť na výrobu želé, na priamy konzum sa nehodia. IH
IMG_20210120_200549.png
IMG_20210120_200549.png (459.17 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_195922.png
IMG_20210120_195922.png (480.53 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_195945.png
IMG_20210120_195945.png (491.88 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_200011.png
IMG_20210120_200056.png
IMG_20210120_200249.png
IMG_20210120_200249.png (600.36 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_200414.png
IMG_20210120_200414.png (453.46 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_200223.png
IMG_20210120_200223.png (659.5 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_200516.png
IMG_20210120_200516.png (446.09 KiB) 29333 zobrazení
IMG_20210120_200343.png
IMG_20210120_200343.png (743.9 KiB) 29333 zobrazení

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 20 Jan 2021, 21:16
od používateľa vysloužil
Mám pocit, že planá lesní jabloň z naší přírody zmizela. Nahradily ji náhodné semenáče z odhozených ohryzků.
Podobné jsou okrasné kultivary s pěknými trsy drobných barevných jablíček, ovšem jíst se nedají. Zajímavá je sibiřská drobnoplodá jabloň, jejíž malé plůdky chutnají dobře.

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 20 Jan 2021, 21:22
od používateľa Rafael
Pěkné, moc pěkné.
A co myslíte, že mě okamžitě napadlo?
*
*
*
Jak by asi chutnal macerát z těch jablíček? Likér!
Nebo víno.
*
I když možná nedobře, tak bych takovou krasavici doma měl moc rád. Třeba jen pro ozdobu nebo pro ptáčky na zimu.

Ale stejně si myslím, že pro likérníky by to mohla být dobrá surovina.
Na rozdíl od kulturních odrůd.

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 20 Jan 2021, 21:51
od používateľa Vlasatej
Taky mě příspěvek potešil. O jedné vím co sem na světě, a pořád tam je. Druhá roste v Brně na Hádech .
Ještě příspěvek do hrušní na téma Polnička a budem to mít komplet. Polničky mám i pár fotek.

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 21 Jan 2021, 08:40
od používateľa Mikeš13
Narazil jsem na jeden starý strom (semenáč nějaké okrasné formy), kde ojíněné fialové plody přetrvaly na stromě bez úhony do dubna a okolo již byla nová poupata. Z dálky plody vypadaly jako dozrávající slivoně :) .

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 21 Jan 2021, 09:32
od používateľa Rafael
Fact mě ta jablíčka hodně zaujala.
Screenshot_2021-01-21-09-09-32_20210121091244908.jpg
Screenshot_2021-01-21-09-09-32_20210121091244908.jpg (82.62 KiB) 29234 zobrazení

Často se lidé domnívají, že okrasná jablíčka jsou jedovatá a nedají se jíst. Není tomu tak. Rod Malus –
jabloň – má asi 50 druhů a stovky odrůd.
Ať jsou to botanické nebo užitkové druhy či okrasné
odrůdy jabloní, všechny plody jsou jedlé.
Ve starých kuchařkách jsou plody drobnoplodých
odrůd jabloní uváděny jako šípková jablíčka.
Šípková proto, že plody řady starých odrůd měla
skutečně tvar a barvu šípků.
Šípková jablíčk
Screenshot_2021-01-21-09-09-10_20210121091148640.jpg
Screenshot_2021-01-21-09-09-10_20210121091148640.jpg (83.26 KiB) 29234 zobrazení
a se zavařovala celá. Zdobily se jimi dorty, cukrovinky. S oblibou je využívali cukráři....
Tak by se jistě hodila i likérníkům a neviným vinařům.

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 21 Jan 2021, 10:30
od používateľa vysloužil
Rafael napísal:
21 Jan 2021, 09:32
Fact mě ta jablíčka hodně zaujala.


Tak by se jistě hodila i likérníkům a neviným vinařům.
Nevím. Měl jsem několik těch barevných na zahradě. V chuti převažuje hořká, což nevím, jestli by na likér či víno stačilo. Třeba plané jeřabiny jsou taky hořké, ale krom toho jsou tam i další výrazné chutě.
Zajímavější chuťově mi přijdou plané hrušky, škoda té přemíry tříslovin. Do hruškového kvasu je mnozí přidávají.

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 21 Jan 2021, 16:19
od používateľa Rafael
Sice OT tady, ale připomněl jste mi ..
S těmi jeřabinami.
*
Vzpomínka na mého spolupracovníka a kamaráda. A taky alkoholika čímž jsme si byli m.j. blízcí.
*
Úsloví, že každá liška chváli svůj ocas u mně nefungovalo. Ale u něj 100%ně.
*
Degustace mého likéru z Moravské jeřabiny. byla zpočátku beze slov a hodnocení

Až jak jsme se blížili ke dnu láhve tak pronesl:

"Hmm, není to vůbec špatné. Jsou v tom všechny chutě které znám. Ale ani jedna dobrá...".

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 21 Jan 2021, 20:41
od používateľa Mikeš13
Když už se tu zmínil likér. V okolí mám jedno zajímavé pláně-třešeň s malými černými plody, které mají specifickou sladko-hořko-mandlovou chuť. Vždycky, když je trhám, tak si říkám, že by z nich musel být výborný likér, ale zatím jsem ho nezkoušel. Chtěl bych se místních zkušených likérníků zeptat - nezkoušeli jste někdy dělat likér z podobných "neušlechtilých" třešní?

Jabloň planá (lesná)

Napísané: 22 Jan 2021, 07:28
od používateľa Rafael
Nezkoušel. Neměl jsem zdroj. Objevil jsem sice v jednom pololese plantáž divokých třešní, ale byly máloplodicí a vysoké.
*
Ale Vy to určitě zkuste. Není to žádná věda. Jen plody jemně pomačkat a zalít lihem. V poměru cca 1:1, tak aby byly všechny plody ponořené. Macerace aspoň 14 dnů, nebo lépe aspoň měsíc
Pak zcedit a macerát v nějaké vyšší skleněné nádobě nechat samovolně vyčeřit. Chce to nějaký čas a možná i šetrné stáhnutí čistého podílu několikrát opakovat.
Cukr se přidává ve formě sirupu až v závěrečné fázi po úplném vyčištění macerátu. A taky i voda ke zředění koncentrátu. Podle vlastní chuti.
Přídavek bylin a koření je v počáteční fázi možný, někdy i vítaný, ale já jsem od toho časem ustoupil. Pokud je dobrá surovina, je to zbytečné.
Přišel jsem na to časem i sám, ale kolektiv "degustátorů" mi to taky potvrdil.
*
Nazdraví