Klony Fuji

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Klony Fuji

21 Apr 2021, 10:14

roman napísal:
20 Apr 2021, 22:42
Chuť Fuji bych charakterizoval jako explozi sladkosti. Já vyseknu poklonu zmiňovanému Jonalordu.
Ja by som zasa 'vysekol poklonu' rôznorodosti. Mám v záhrade odrody so sladkou chuťou (Fuji, Golden Del., Jonagored, Red Cap...), ale aj s kyslastou (Topaz, Karneval...) a potom aj tzv. "harmonické" (Jonathan, Coxova r., Rubinola, Lucy, Admiral...).
Je dobré mať širšie spektrum odrôd, tak z hľadiska chuti, ale aj termínu dozrievania, prípadne aj farby (aj keď tá je najmenej dôležitá).
Niekedy máte chuť na sladké jablko, inokedy zasa viac 'zapasuje' kyslejšie. Aj to najchutnejšie jablko sa časom zunuje, ak by ste mali jesť len to jedno stále dokola. IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Klony Fuji

21 Apr 2021, 10:48

Ja by som zasa 'vysekol poklonu' rôznorodosti. Mám v záhrade odrody so sladkou chuťou (Fuji, Golden Del., Jonagored, Red Cap...), ale aj s kyslastou (Topaz, Karneval...) a potom aj tzv. "harmonické" (Jonathan, Coxova r., Rubinola, Lucy, Admiral...).
Je dobré mať širšie spektrum odrôd, tak z hľadiska chuti, ale aj termínu dozrievania, prípadne aj farby (aj keď tá je najmenej dôležitá).
Niekedy máte chuť na sladké jablko, inokedy zasa viac 'zapasuje' kyslejšie. Aj to najchutnejšie jablko sa časom zunuje, ak by ste mali jesť len to jedno stále dokola. IH
[/quote]

Jistěže, pestrost chutí se hodí. Na druhé straně znám lidi, kterým u jablek vadí, že až když do něj kousnou, projeví se jejich chuť, že dopředu nevědí, jak bud chutnat. Nás pěstitelů se to netýká, máme ty chutě zmapované. Mnozí mají svou oblíbenou chuť a tu chtějí zažívat opakovaně. Ostatně známe to taky, kupujeme pomeranče, banány, kiwi a přáli bychom si natrefit tu chuť, která nám u toho ovoce šmakovala onehdy před měsícem a vůbec by nevadilo, kdyby všechny pomeranče (banány, mandarinky, manga, papáje, grepy) chutnaly právě tak.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Klony Fuji

21 Apr 2021, 10:59

Jonalord považujem za chuťovo veľmi dobré jablko, jeho tak trochu zvláštna kyselkavá chuť mi vyhovovala, nie je až tak veľa odrôd, ktoré bezpečne spoznáte iba podľa chuti . U mňa mal ale príliš veľké, doslova obrovské plody, čo skracovalo skladovateľnosť. Mínusom je aj extrémne krátka stopka, takže redukovať veľkosť plodov vynechaním prebierky v podstate nie je možné - z ružice napokon tak či tak 'prežije' len 1 plod, maximálne občas 2. Jonalord u mňa trpel aj múčnatkou a - čo je zvláštne - iba pri tejto odrode som sa stretol, a to v dvoch rôznych záhradách, s moniliózou jabloní (poddruh moniliózy kôstkovín - Monilia laxa f.sp. mali). Vtedy som ešte nevedel nič o tejto chorobe a dosť ma to vydesilo - mal som obavy, že ide o bakteriálnu spálu. Toto ale nebol dôvod, že Jonalord už nepestujem, postupne ho zo záhrady vytlačili iné odrody, ktoré som chcel vyskúšať. IH



To je mi na Jonalordu mimořádně sympatické. Konečně se našla odrůda, co dává lepší výsledky v chladnější poloze a v horší půdě. Takových není mnoho, z těch moderních asi žádná (poslední byl patrně Angold).
Moniliovou spálu na stromě vídám také (myslím, že nejen na Jonalordu), ale zatím vždycky stačilo uříznout postiženou větvičku.
Nad rodiči odrůdy (Lord Lambourne, Jonathan) trochu kroutím hlavou. Nevím, kde se vzaly geny pro velké plody, odolnost vůči strupovitosti, žádné nároky na teplo, aj. Jestli pan Jonatán není trochu paroháč.....! :shock:
roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Klony Fuji

21 Apr 2021, 12:35

Ivan Hlavatý napísal:
21 Apr 2021, 10:14
Niekedy máte chuť na sladké jablko, inokedy zasa viac 'zapasuje' kyslejšie.
To rozdělení odrůd na sladké a kyselé platí zhruba do konce ledna, myslím pro jablka uskladněné v obyčejném sklepě, poté nastupuje převaha sladkých jablek, protože kyselost se v nich postupně vytráci. V tuto dobu i takové Ontario chutná slabě nasládle a přitom je to do konce roku top kyselá odrůda. Topaz má sice i teď kyselinky, ale zároveň je sladký. A sladkých jablek je v tuto dobu hodně, a to i v obchodech, ale takových jako Jonalord docela málo.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Klony Fuji

21 Apr 2021, 12:51

Dnes v podnikovém obchodě nedalekých sadů se ptala prodávajícího jedna starší paní, která že jablka z těch zde prodávaných jsou kyselejší (na štrůdl) - odpověď: "Žádná"; prý, kupte tato a přidejte šťávu z citrónu :). Tak jsem si v duchu pochválil ty poslední dvě bedýnky Boskoopského, které ještě zbyly.
V obchodě měli Jonaprince, Braeburn, G.D. a Galu.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Klony Fuji

23 Apr 2021, 16:01

To rozdělení odrůd na sladké a kyselé platí zhruba do konce ledna, myslím pro jablka uskladněné v obyčejném sklepě, poté nastupuje převaha sladkých jablek, protože kyselost se v nich postupně vytráci. V tuto dobu i takové Ontario chutná slabě nasládle a přitom je to do konce roku top kyselá odrůda. Topaz má sice i teď kyselinky, ale zároveň je sladký. A sladkých jablek je v tuto dobu hodně, a to i v obchodech, ale takových jako Jonalord docela málo.
[/quote]

Odrůd, kde kyselost dominuje až do plné zralosti, není mnoho, ale jsou. Ze starších třeba Zvonkové, z těch pozdějších Melodie. Kupodivu ta kyselost byla vcelku příjemná, nedala se srovnat s kyselými zimními jablky v době sklizně. Ještě starší odrůdou je Boikovo obrovské s příchutí po neslazené sodovce.
Napísať odpoveď