Jak už jsem někde dříve napsal - pan IH má jistě nějakou jinou pupenovou mutaci . Tak jako mě kdysi na Rubínech vyrostla větev s čistě červenými jablkypřasličák napísal: ↑30 Aug 2022, 07:22Souhlasím, že výskyt fyziologické skvrnitosti není zapříčiněn pouze nedostatkem vápníku v půdě. Josef Buzrla hospodaří na zásadité hnědozemi s vysokým obsahem vápníku v půdě. Fyziologické skvrnitosti má požehnaně. Příjem vápníku je často blokován nadbytkem dusíku, nebo i draslíku. Také nepravidelná závlaha s delšími periodami sucha značně podporuje výskyt této poruchy. Při bujném růstu většina přijímaného vápníku putuje do tvorby nových výhonů. Na plody nic nezbude. Proto náchylné odrůdy patří do "chudobných" půd, proto postřik vápníkem přímo na plody, proto letní řez. Nejprůchodnější řešení je náchylné odrůdy nepěstovat. Admirál je pro své chuťové vlastnosti a dlouhou skladovatelnost vyjímka. Zatím není náhrada. Ale to se co nevidět změní. Střížovice mají ve zkouškách stejně výborné hybridy bez této poruchy. Ne všechno asi o příčinách hořké pihovitosti asi známe. Pořád si lámu hlavu, proč u MUDr. Hlavatého Admirál touto poruchou netrpí, přitom Gold Bohemia ano. U mne Rubín, Bohemia, Gold Bohemia tak náchylné, jako Admirál, nejsou. Pouze vyjímečně v prvních létech na přerostlých plodech se někdy objeví pár skvrn.
Já mám letos některé Admirály tak přetížené, že větve visí jako na vrbě, dusíkem u nich nehnojím již několik let a kvůli draslíku jsem vyloučil i popel. Zavlažuji, kdykoliv se mi zdá delší sucho.CCa od začátku léta stříkám vápníkem. Plody vypadaly dlouho čistě, ale v srpnu se opět skvrnitost hojně objevila. Jak na M9, tak na všech přeroubovancích nejen v Ov, ale i zrovna tak na chudém podzolu v Beskydech na A2 (pravda, tam zcela bez postřiku). Ale jak říkáte, zatímco třeba Dukát jsem přerouboval, Admirál i tak za to stojí.