Polokmen Admirálu ponechaný bez probírky a jen s malým průklestem nevypadá příliš dekorativně, plody jsou různé velikosti, ve shlucích. Ale pihovitost ne nich prakticky není.
V hledání jiného prodejce ovocné sadby, jak zkouší pan M.II na totáčfóru, v tom řešení nevidím.
Ovšem dvouletý stromek na MM 106 po stejných třech postřicích Ca pihovitý plod má.
Dává to do budoucna trochu optimizmu, že ta pihovitost snad bude řešitelná.Admirál - stará píseň
-
- Príspevky: 759
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Admirál - stará píseň
Já mám po těch kroupách flekaté snad všechny plody, ale na některých ta hořká pihovitost asi je. Neprotrhávala jsem, plody se už postupně vytlačují a opadávají. Budu jen doufat, že na stromě nezůstanou ty nejškaredější.
Olomoucko 220 m n. m.
Admirál - stará píseň
Pozeral som na webe, kde sa dá kúpiť chlorid vápenatý a našiel som 2 varianty - granulovaný alebo tekutý (určený pre výrobu syrov). Dal by som prednosť granulovanému.přasličák napísal: ↑14 Júl 2021, 15:58Plně Miloši souhlasím. Do konce června dávám Calcinit. Je sice s dusíkem, ale do poloviny vegetace to nedělá problémy. Od července upřednostňuji chloridovou formu. / chlorid vápenatý, hydrochlorid vápenatý, Stopit .../. Ale pozor. I chloridová forma má svá negativa. Tyto postřiky nikdy nepoužiji při teplotách nad 25 stupňů. Některé odrůdy jabloní jsou při vysokých teplotách citlivé na chlór . Nejvíce snad Šampion. Dochází k popálení okrajů listů.
Ak by som vás mohol poprosiť, akú koncentráciu požívate na postrek?
Admirál - stará píseň
Já teď používám Florasin Kalcium plus,viz.např. https://www.levnepostriky.cz/e/5677?VariantID=5679
Admirál - stará píseň
Používám 0,5 - 1% roztok. Tedy 100g na 10l postřiku. Radši méně.Jožo ZA napísal: ↑11 Aug 2021, 08:26Pozeral som na webe, kde sa dá kúpiť chlorid vápenatý a našiel som 2 varianty - granulovaný alebo tekutý (určený pre výrobu syrov). Dal by som prednosť granulovanému.přasličák napísal: ↑14 Júl 2021, 15:58Plně Miloši souhlasím. Do konce června dávám Calcinit. Je sice s dusíkem, ale do poloviny vegetace to nedělá problémy. Od července upřednostňuji chloridovou formu. / chlorid vápenatý, hydrochlorid vápenatý, Stopit .../. Ale pozor. I chloridová forma má svá negativa. Tyto postřiky nikdy nepoužiji při teplotách nad 25 stupňů. Některé odrůdy jabloní jsou při vysokých teplotách citlivé na chlór . Nejvíce snad Šampion. Dochází k popálení okrajů listů.
Ak by som vás mohol poprosiť, akú koncentráciu požívate na postrek?
Tekutá varianta se taky používá proto, že CaCl2 je silně hygroskopický (hydratovaný obsahuje relativně míň Ca) a roztok se tedy přesněji dávkuje (což pro zahrádkáře je ale jedno). Otevřené balení s granulovaným je pak směs čistého CaCl2 a hydrátu. Taky se to pozná na pohled. Při nasypání do vody se část rozpustí okamžitě, zatímco část zůstane na dně a rozpustí se až po důkladném míchání.
Admirál - stará píseň
Jaké je přesné složení Florasinu Kalcium plus?Martin napísal: ↑11 Aug 2021, 09:39Já teď používám Florasin Kalcium plus,viz.např. https://www.levnepostriky.cz/e/5677?VariantID=5679
Admirál - stará píseň
Ďakujem za odpovede. Skúsil som pohľadať info aj ku Florasinu. Malo by to byť toto:
vápnik (Ca): 11,3%, (15,8% CaO) vo forme rozpustnej vo vode, bór (B): 0,25%
vápnik (Ca): 11,3%, (15,8% CaO) vo forme rozpustnej vo vode, bór (B): 0,25%
Admirál - stará píseň
Nevím, proč nenapíšou rovnou o jakou sloučeninu se jedná. Ani nerozumím, proč to přepočítávají na CaO (což je pálené vápno, to tam určitě není).
Admirál - stará píseň
Taky jsem nenašel detailní složení. Smysl přepočtu může být v tom, že jde o směs několika lehce vstřebatelných chelátů (např. laktát+citrát+glukonát...). Pak může být přepočet na jednu známou sloučeninu pochopitelný. Na druhou stranu, vápník asi nikdo z nás neviděl. Pro představu tedy moc vhodný není.
Admirál - stará píseň
V chemii nám ho ukazovali spolu se sodíkem a draslíkem v lahvi v nějaké tekutině (snad petroleji?) . "Šedé psí hovno" komentoval to jeden spolužák.Mimmo napísal: ↑11 Aug 2021, 12:50Taky jsem nenašel detailní složení. Smysl přepočtu může být v tom, že jde o směs několika lehce vstřebatelných chelátů (např. laktát+citrát+glukonát...). Pak může být přepočet na jednu známou sloučeninu pochopitelný. Na druhou stranu, vápník asi nikdo z nás neviděl. Pro představu tedy moc vhodný není.