Na foto 1,2 sú PINK LADY (plody na krajoch) a BRAEBURN (v strede). Celosvetovo známe 'komerčné' odrody (a nemyslím to vôbec pejoratívne) od 'protinožcov'. PINK LADY so svojím typickým trochu nevýrazným imidžom vyzerá sviežo, ale po rozkrojení je dužina už menej šťavnatá. To v kombinácii so stále 'prehnanou' tuhosťou dužiny vytvára nie práve optimálnu kombináciu (tuhosť je výrazná, ale absentuje krehkosť a 'chruplavosť'). Chuť je pe P.L. typická, na môj vkus trošku 'mdlá'. BRAEBURN vyzerá tiež dobre a je na tom s kvalitou dužiny o trochu lepšie než P.L. Šťavnatosťou síce tiež neovplýva, ale jej konzistencia je predsa len konzumne príjemnejšia a harmonickou chuťou tiež o niečo prekonáva P.L. Vzhľadom k polovici apríla a 'bežnému' skladovaniu treba obe odrody hodnotiť kladne.
Na foto 3,4 je potom vo svete málo známa česká odroda ADMIRAL (alias 'OKMSN' alias 'NM' alias 'jablko z Gurunu'). Čo sa týka jej porovnania s vyššieuvedenými svetovými 'komerčákmi' (štavnatosť, konzistencia, textúra a 'chruplavosť' dužiny, chuť): ... hmm, ako to povedať stručne a zrozumiteľne...
Hádam takto: "Nebe a dudy". H.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Merkur u nás rozhodně není podzimní jablko. V tuto dobu svojí konzistencí a křupavostí překonává i tradiční zimáky: Jonagold, Goldstar, Sirius, Pinova, Topaz. Vyrovná se mu snad jen Idared (konzistencí, chutí ne) a překonává jej pouze - kdo by to řekl - Admirál. Merkur leží ve sklepě ze všech jablek nejdéle, je první uskladněnou odrůdou, jedinou, které byla sklizena již v září. O to, je jeho kvalita překvapivější.
.-
IP: 168.30
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
A konzistencia duziny?stale pretrvava ta tvrdost ako na zaciatku konzumnej zrelosti?teda,mne to dost prekazalo,inak je chut na urovni.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Merkur je odroda s možno najdlhším tzv. 'konzumným oknom'. Je skvelý na jedenie priamo zo stromu a jeho skladovateľnosť je (v kontexte s termínom jeho oberania - u mňa už v auguste!) priam neuveriteľná.vysloužil napísal: ↑12 Máj 2023, 11:57Merkur u nás rozhodně není podzimní jablko. V tuto dobu svojí konzistencí a křupavostí překonává i tradiční zimáky: Jonagold, Goldstar, Sirius, Pinova, Topaz. Vyrovná se mu snad jen Idared (konzistencí, chutí ne) a překonává jej pouze - kdo by to řekl - Admirál. Merkur leží ve sklepě ze všech jablek nejdéle, je první uskladněnou odrůdou, jedinou, které byla sklizena již v září. O to, je jeho kvalita překvapivější.
U mňa bol mínusom výrazný sklon k alternácii úrody a nutnosť prácnej prebierky každý druhý rok. Dužina Merkuru u mňa rozhodne 'tvrdá' nebola. Bola jemne krehko-chruplavá a šťavnatá, tak ako je to pri 'moderných' odrodách v súčasnosti trendom. Jej sfarbenie s oranžovým nádychom je tiež nevšedné a zaujímavé. Významným bonusom je skvelý zdravotný stav Merkuru. H.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Tvrdost a šťavnatost asi není stejná jako při sklizni, ale pořád jde o křupavé tvrdší jablko bez výrazných známek vadnutí či moučnatění.Návštěvník napísal: ↑13 Máj 2023, 11:29A konzistencia duziny?stale pretrvava ta tvrdost ako na zaciatku konzumnej zrelosti?teda,mne to dost prekazalo,inak je chut na urovni.
-
- Príspevky: 510
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Ako su/boli v maji (koncom aprila) chutou a konzistenciou u vas rezistentne jablone ako napr. Topaz, Karneval, Rubinola, Merkur, Rajka, Lucy, Heliodor, Lucy, Orangecrisp ? Ktore si najdlhsie drzia chutove kvality?
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Kardeval, Lucy, Orangecrisp nepěstuju. Rajku jsme snědli v lednu. Rubinoly tam nějaké jsou, ale již měkší a bez kyselinky. Topazy jsou drobné a lehce vadnou, chuť jakž takž drží. Helidor dobře nevyzrává, chuť je tak fádní. Slušně se drží Pinova, Angold, velmi dobře i Rubimeg. Admirál je jiná planeta.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Poslední Rajku jsem snědl včera - překvapila velmi dobrou kvalitou po dobu skladování. Určitě by letos vydržela na skládce ještě déle.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Na fotce jsou moje top odrůdy. I po zhruba půlroce skladování v obyčejné sklepě pořád chutnají výtečně, dužnina není moučnatá, šťavnatost sice není jako na podzim, ale stále dostačující. Známky vadnutí také nejsou nijak velké, trochu jsou vidět na Topazu.
zleva doprava Vanda - Rubín - Topaz
Vanda
Rubín
TopazDegustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Pekné . Najmä ten Rubín prekvapil.
Predsa len však na tých fotkách vidno, že dužina už neoplýva šťavnatosťou.
Budem sa opakovať, ale jednoducho je to tak - v tomto smere je Admiral nedostižný. Teda v kvalite dužiny z hľadiska jej konzistencie, štruktúry a šťavnatosti pri extrémne dlhom skladovaní. A samozrejme aj chuti.
V prílohe sú fotky Admiralu. Nie sú tohtoročné - boli robené v minulosti - v mesiaci jún... Aj z fotografie (č.3) je evidentné, že dužina Admiralu bola aj po vyše 8-ich mesiacoch skladovania v bežnej pivnici v perfektnom stave. Na noži vidno dokonca kvapky šťavy po reze plodu. H.