Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná

Neregistrovaný

IP:  11.241

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

29 Mar 2022, 15:56

Topaz naberie dosť cukru aj na severe. Len kyseliny je viac. To znamená, že ho treba nechať dlhšie odležať v pivnici, než Topaz z dolniakov. V novembri ho ešte nezješ. Konzumná sezóna začína až v januári. Niektorý rok možno aj na vianoce. Jedol som Topaz z 700 m. n. m. a bola to tiež mňamka.
Nemusí to platiť pre naozaj náročné odrody. Tie môžu byť zo severu "nepoživateľné".
Milan Fiala
Príspevky: 1309
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

01 Apr 2022, 14:24

Každé 3 týždne degustujem jablká v kamennej pivnici zapisujem si kedy sú ok.
Dnes Story Inored🍎 chuťovo sladšie tvrdé ako betón šupka hrubšia tvrdá
Klon Pink Lady🍎 získal som ho z Ostratic tam sa im to volne opelilo z inou odrodov nevedeli z ktorov, táto odroda bola dosť kyselkavá až teraz prešla do sladkokyselkavej je výborná.
Briliant 🍎 šťavnatý príjemné kyselinky manželkyne naj jablko
Odroda 2 🍎 šťavnatá voňavá jemné kyselinky vynikajúca
Naša rodina chuťovo jedna dcéra má rada Rubínové odrody,druhá dcéra má rada Honeycrisp a Envy,manželka kyselšié odrody obľubuje a mne je jedno mám rád všetky odrody len nech niesú veľmi kyselé.
IMG_20220401_124107.jpg
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

10 Apr 2022, 10:58

Tak zatím čtyři odrůdy zůstávají bez ztráty "kytičky" (pevná slupka, šťavnatost). Boskoopské překvapilo, ale je rozdíl u plodů, které jsou v plastových kbelících a těch v bedýnkách (ty jsou už trochu povadlé). Konkurovat ještě může Topaz, ostatní - Otava, Biogolden, Rajka, Beforest - už jsou, až na výjimky, za zenitem.
Zleva: Admirál, Gloster, Kidd's Orange Red, Boskoopské.
Prílohy
IMG_1391.JPG
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

10 Apr 2022, 11:40

Mikeš13 napísal:
10 Apr 2022, 10:58
Tak zatím čtyři odrůdy zůstávají bez ztráty "kytičky" (pevná slupka, šťavnatost)... Zleva: Admirál, Gloster, Kidd's Orange Red, Boskoopské.
Z toho Glosteru som prekvapený. U mňa v minulosti (už ho nepestujem) v pivnici už vo februári múčnatel a viaceré plody aj doslova praskali. Taktiež nebola zriedkavosťou tzv. fusariová hniloba jadrovníka. IH
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

10 Apr 2022, 12:17

Ivan Hlavatý napísal:
10 Apr 2022, 11:40
Mikeš13 napísal:
10 Apr 2022, 10:58
Tak zatím čtyři odrůdy zůstávají bez ztráty "kytičky" (pevná slupka, šťavnatost)... Zleva: Admirál, Gloster, Kidd's Orange Red, Boskoopské.
Z toho Glosteru som prekvapený. U mňa v minulosti (už ho nepestujem) v pivnici už vo februári múčnatel a viaceré plody aj doslova praskali. Taktiež nebola zriedkavosťou tzv. fusariová hniloba jadrovníka. IH
Je to nechtěné děcko (místo roubů Goldstaru poslali rouby Glosteru), ale jednu větev jsem zachoval. Jak píšete, hniloba jádřince mě odrazuje více než náchylnost na strupovitost, ale zatím plody byly obou chorob prosté. Uvidím u těch posledních.
Jenom podotýkám, že všechny odrůdy jsou uloženy v kůlně; žádný sklep, sklad apod.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

11 Apr 2022, 14:53

Porovnal jsem dva klasické "držáky" Idared a Angold.
Idared je trochu sladší a dužinu má pevnější. Chuť Angoldu je mírně přitrpklá, ale dužina je podstatně šťavnatější a chuťově zajímavější. Žádné z jablek nenese známky přezrálosti.
Ani jedna z odrůd nepatří k úplným chuťovým topům, ale svoji kvalitu si drží. O kousek výš hodnotím Angold. Na obrázku vlevo Idared, vpravo Angold.
Idared+Angold.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

11 Apr 2022, 15:10

Další ochutnávka byla zaměřena na méně známé odrůdy zleva: Domino, Mutsu, Jazz.jpg[/attachment]
Domino (Goden Delicious x TE 317) už mělo své lepší dny za sebou, slupka nebyla zvadlá, ale dužina trochu řidší a fádněji sladká.
Mutsu - starší japonská odrůda (Goden Delicious x Indo)má dužinu sladkou trochu méně šťavnatou, ale stále docela tuhou. Trvanlivostí a v tuto dobu i chutí překonává podobně vypadající Sirius (není na obr.), který je mírně zvadlý a lehce nakyslý. V běžných letech je Mutsu hodně citlivá na strupovitost.
Jazz má dužinu ideální konzistence - tvrdou křupavou. V tuto dobu mu těžko něco vytknout, snad jen, že je poznat, že v teplejší poloze by byl aromatičtější.
Prílohy
Domino, Mutsu, Jazz.jpg
Daník
Príspevky: 222
Dátum registrácie: 12 Aug 2021, 10:52
Bydlisko: Ostrava, Beskydy

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

11 Apr 2022, 21:35

u mě je to teď snadné - jediné jablko ve špičkové kvalitě konzistence je už jen Admirál. Bohužel letos trpí nezvykle hodně skládkovými chorobami, ale zdravé plody jsou bez chyby- Letos nemám Idared ani Ontario, Sirius u mne vadne brzy a je v nejlepší kondici kolem Vánoc a ledna. Jonagold je slušný, jen od března už mírně povadlý. Topazů bylo málo, snězeny, další odrůdy jsou na tom hůře. Sklep venkovní, zimní teploty tak 3 - 6 st.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Degustace jarní, amatérská, nezávazná.

12 Apr 2022, 17:54

V prebiehajúcom apríli si stále držia vysoký štandard (z hľadiska výzoru, konzistencie a šťavnatosti dužiny aj chuti) Topaz, Lucy, Fuji, Braeburn, Granny Smith, Heliodor, Florina aj Ligol. Admiral ani netreba spomínať. Veľmi príjemne však prekvapuje iný český 'rezistent' - KARNEVAL (foto). Plody stále s hladkou, napnutou šupkou - vizuálne akoby krátko po zbere, na apríl aj veľmi kvalitná konzistencia snehobielej dužiny a slušná šťavnatosť. Kyselkavá chuť a stále prítomná príjemná aróma sú aj v druhej dekáde apríla na dosť vysokej úrovni. A ako bonus nulové straty skládkovou hnilobou. S Karnevalom v sezóne 2021/22 vysoká spokojnosť. IH

20220412_174010.jpg
20220412_173959.jpg
20220412_173946.jpg
20220412_173934.jpg
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 12 Apr 2022, 20:43, upravené celkom 1 krát.
Napísať odpoveď