Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
-
IP: 168.7
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
posledne roky uz konzumujem v zime len jabka,nemam ani najmensiu chut do seba ladovat chemicky nafutrovane ovocie,pravda jabka su z mojej zahrady bez chemie
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Obávám se, že potravinu zcela bez chemie (nejen ovoce) budete hledat těžko - možná bobkový list.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Asimina triloba je bez chémie. Len nesmiete dostať alergiu Bývali aj orechy, tento rok som v supe našiel biele červíky - vrtivku... Nechal som prve 4 orechy dozrieť, po týždni deti radostné sledovali vevericku, a bolo po orechoch... Zvažujem zmysel ďalšieho držania orechu v záhrade..., Postrek ob týždeň celé leto do 7/8m, to asi nedám...
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Veverky rád pozoruji, jak mi pomáhají sklízet. Faktem je ,že lískové ořechy jsem již několik let nesklidil žádné. Šikulky mi ulehčují práci.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Takřka každoročně mi něco sklidí skoro všechny lískáče. Veverku jsem tam ale nikdy neviděl. Ptáka ořešáka tam vidívám často, ale nechce se mi věřit, že by toho odnesl tolik. Je pravda, že skoro pod všemi ostatními stromy v zahradě nacházím prázdné punčošky od oříšků. Něco určitě sklidí i plši.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
To by mě zajímalo jak pěstovat jablka na uskladnění úplně bez chemie.Návštěvník napísal: ↑12 Jan 2021, 10:05posledne roky uz konzumujem v zime len jabka,nemam ani najmensiu chut do seba ladovat chemicky nafutrovane ovocie,pravda jabka su z mojej zahrady bez chemie
Možná rezistentní odrůdy na vysokokmenech, kde se část úrody obětuje obalečům, vosám atd.
Na nízkých tvary asi těžko, tam by zbylo možná jen na ochutnání, sice je možnost zakrývat jablka sítěmi, ale to budou zase nevybarvené.
-
IP: 168.81
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Za mě také ještě určitě strakapoudi a možná i žluna (taky se tam "náhodou" motá). JG
- Petr z H.
- Príspevky: 1047
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Tak já jablka a hrušky pěstuji zcela bez chemie. 2 starší stromy (cca 4 m vysoké) na zahradě jsou zcela obsypané, takže mi je jedno, jestli 1/3 padne za oběť obaleči. A v sadu, kde mám ještě mladé stromky, jsem sklidil většinu jablk bez jakékoli červivosti. Pár jich vyzobaly sršně, pár spadlo, ale to je vše. Ze zahrady bylo cca 14 přepravek, ze sadu 4 přepravky jablk a 4 přepravky hrušek. Nevidím problém v pěstování bez chemie.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Libor1 napísal: ↑12 Jan 2021, 10:32Asimina triloba je bez chémie. Len nesmiete dostať alergiu Bývali aj orechy, tento rok som v supe našiel biele červíky -
Myslel jsem to tak, že ovoce nejsou jediné chemicky ošetřené plodiny. Obilí na chleba ani řepku na olej si doma asi pěstovat nebudeme. S jistou mírou chemie se musíme smířit. Je taky častou diskuzí, zda je škodlivější fungicid nebo toxiny plísní, proti nimž zasahuje.
Co se týče pěstování ovoce bez chemie, samozřejmě, že to jde. Záleží na lokalitě, způsobu pěstování a tolerovatelným ztrátám. U nás se uskladní jen zlomek úrody, většina se zpracuje po sklizni - zavařeniny, povidla, křížaly, mošty, kvas,..., tedy zdravé ovoce se dá vybrat i neošetřené. Na druhé straně lidé, kteří bez uzardění konzumují alkohol, cukr, uzeniny, bílé pečivo a přitom se štítí ovoce z obchodu vyvolávají spíš úsměv.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Jj, cely život je o kompromisoch a voľbe menšieho zla pred väčším. Nič nie je 100%, len smrt. Zenaci dobre vedia o čom to je