Ale nechme neplodných diskusí, rád bych se na tomto místě podělil s jedním zážitkem. Jak napsal Mirek: "Včera se u Josefa Buzrly sešlo několik ovocnářů, včetně profesionálů a degustovali jsme jeho nové hybridy. Mohlo jich být kolem čtyřiceti. Měli jsme za úkol vyřadit neperspektivní hybridy. Úkol to byl značně nesnadný....."
Onen úkol byl nesnadný ze tří důvodů:
1. Současná úroveň šlechtění jablek nastavila hodně vysokou laťku, přiblížit se k ní nebo ji dokonce přeskočit není vůbec snadné.
2. Nové hybridy pana Buzrly byly skutečně vesměs solidní kvality. Pokud tam byly nějaké vzorky horší, bylo to tím, že byly přezrálé. Tedy před měsícem či dvěma mohly být výborné. Mne tam zaujaly vzorky čtyři, v jednom z nich byla dokonce slabě cítit mrkev (možná máme příliš bujnou představivost). Ovšem to mnoho neznamená, to byl stav k 12.12.2023, jindy mohou být včera méně zajímavé odrůdy shledány výbornými a obráceně. Tedy doporučit něco k vyřazení je obtížné.
3. Teprve na místě jsem si uvědomil, co je to "amatérské" šlechtění. Na jedné straně určitě krásná, tvořivá práce. Na druhé straně s výsledkem absolutně nejistým a v zásadě vlastní činností moc neovlinitelným. Vezměme jen některá čísla hodnocených odrůd - 356/22, 1226/85. Ačkoliv neznám systém číslování šlechtitele, už z těchto čísel je zřejmé, že musel zřejmě udělat tisíce semenáčků, ty potom opečovávat, hodnotit, třídit,....... Nakonec mu jich zbyl zlomek (možná pár set - vše jsme určitě nehodnotili). Potom si šlechtitel pozve několik známých, aby mu pomohli ty vybrané hybridy posoudit a v podstatě "zlikvidovat" ty, které v dané chvíli neprojdou hodnotícím sítem. A nyní nastane první hodina pravdy - mnohé ze svých "dětí" musí fakticky pohřbít, možná dokonce všechny (pokud se ve vzorcích nevyskytne žádná výjimečná kvalita). I když ovšem některé hybridy projdou, zdaleka to ještě neznamená vítězství, cesta k úspěchu je dlouhá a je na ní mnoho překážek (doba zralosti, úrodnost, odolnost atd). A my jsme tam byli v podstatě v roli poroty, jejímž úkolem je poradit, které hybridy pohřbít. Velmi zajímavá činnost, ale zároveň nepříjemná. Pan Buzrla samozřejmě nepotřeboval přitakávače, ale lidi schopné si vytvořit názor a jasně jej vyjádřit, což se dělo jak ústně, tak písemně.
Také jsem zvědav na výsledky, podle ústních odezev si myslím, že se některé hybridy zalíbily. Ale to je teprve jeden z prvních kroků, ještě jich mnoho zbývá. Je docela možné, že se z celého posledního šlechtění nakonec žádná výjimečná odrůda nevznikne, protože pouze výjimečné má šanci se v dnešní konkurenci odrůd prosadit.
I to je úděl šlechtitele. A pak se najdou tací, kteří šlechtiteli zazlívají, že z "případného" úspěchu své činnosti chce něco mít.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
No tedy. To jsem to schytal. Ale aspoň jsem svou nepozornosti rozpoutal slušnou diskusi. Ten přezralý Admirál z Moravského Žižkova jsem vzal narychlo ze stejné bedny, jako Admirál, hodnocený ve Štěpánkovicích. Nechutnal jsem jej. Josef Buzrla mne o to požádal, aby mohl porovnat jeho chuť s odrůdou Evercrisp s tvrzením, že táto odrůda je snad ještě chutnější. Samozřejmně ve srovnání s tím nepovedencem měl pravdu. Jinak Evercrisp byl opravdu vyjímečně chutný. Neznal jsem tuto odrůdu a nikdy jsem ji před tím neochutnal. Se získaných unformací by se mělo jednat o velmi pozdní odrůdu, zřejmně u nás na severu nepěstovatelnou.
Jinak informaci o sklizňové zralosti Lyry jsem si ověřoval přímo u zdroje. Bylo mi potvrzeno, že ji sklízí opravdu koncem září / podmínky shodné s mými /. Plody jsou v tu dobu pouze žlutozelené. Dojdou při skladování. A ještě jedna informace přímo od zdroje. Pokud by si on měl vybrat jedinou pozdně zimní odrůdu pro zahrádkáře, nebyl by to Admirál, ani Lucy či Heliodor. Byla by to Lyra. Takže snad mne mezi sebe opět přijmou střížovičtí agenti.
K hodnocení Mevika degustace u pana Josefa Buzrly se přidávám. Je to neskutečně pracovitý člověk.
Vyřadit hybridy na základě jedné degustace v jednom termínu je prakticky nemožné. Ale vybrat několik málo vyjímečných odrůd k dalšímu prověřování lze.
Jinak informaci o sklizňové zralosti Lyry jsem si ověřoval přímo u zdroje. Bylo mi potvrzeno, že ji sklízí opravdu koncem září / podmínky shodné s mými /. Plody jsou v tu dobu pouze žlutozelené. Dojdou při skladování. A ještě jedna informace přímo od zdroje. Pokud by si on měl vybrat jedinou pozdně zimní odrůdu pro zahrádkáře, nebyl by to Admirál, ani Lucy či Heliodor. Byla by to Lyra. Takže snad mne mezi sebe opět přijmou střížovičtí agenti.
K hodnocení Mevika degustace u pana Josefa Buzrly se přidávám. Je to neskutečně pracovitý člověk.
Vyřadit hybridy na základě jedné degustace v jednom termínu je prakticky nemožné. Ale vybrat několik málo vyjímečných odrůd k dalšímu prověřování lze.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
U p. Buzrly jsem nebyl, takže hodnotit nemohu. Jen malé zamyšlení. Je jasné, že z desítek hybridů se nemohou vybrat všechny, je třeba výběr nějak zúžit. Zde je preferováno zásadní kritérium - chuť. Ano, podle sloganu "Chuť na prvním místě" je to důležitý ukazatel. Ale nemusí být přece jediný.
Pohleďme do minulosti. Před více než 100 lety tu byly chuťově špičkové odrůdy - Coxova, Kalvil bílý zimní, Jonathan, MacIntosh, Matčino, aj. Podle mnohých milovníků jablek nebyly dosud chuťově překonány. A vedle nich tu byla jablka neméně úspěšná - možná dokonce úspěšnější - přitom chuťově o pár pater horší: Strýmka, Baumanova reneta, Vilémovo, Oldenburgovo, Zvonkové, Ontario, Zuzana... Určitě to nebyla špičková chuť , která udržela odrůdy řadu desetiletí na výsluní.
Je těžké vyselektovat ty správné po několika málo letech a "nevylít s vaničkou i dítě". Řešení ale, přiznám se, nemám.
Pohleďme do minulosti. Před více než 100 lety tu byly chuťově špičkové odrůdy - Coxova, Kalvil bílý zimní, Jonathan, MacIntosh, Matčino, aj. Podle mnohých milovníků jablek nebyly dosud chuťově překonány. A vedle nich tu byla jablka neméně úspěšná - možná dokonce úspěšnější - přitom chuťově o pár pater horší: Strýmka, Baumanova reneta, Vilémovo, Oldenburgovo, Zvonkové, Ontario, Zuzana... Určitě to nebyla špičková chuť , která udržela odrůdy řadu desetiletí na výsluní.
Je těžké vyselektovat ty správné po několika málo letech a "nevylít s vaničkou i dítě". Řešení ale, přiznám se, nemám.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Odroda EverCrisp bola vyšľachtená v štáte Ohio v USA. Je prvou odrodou, ktorú dodala na trh organizácia MAIA (Midwest Apple Improvement Association), založená v polovici 90.-tych rokov min. storočia. Šľachtenie sa začalo v r.1998 skrížením odrôd Fuji a Honeycrisp. Odroda bola patentovaná v r.2014 a na trh uvedená v r.2017 pod marketingovým menom EverCrisp (pôvodný názov bol MAIA-1). Plody EverCrispu sú stredne veľké až veľké, tvar je guľovitý až plocho guľovitý. Základná zelená farba šupky je v zrelosti žltá, takmer celý povrch plodu je atraktívne sfarbený červenou krycou farbou s ružovým nádychom a výraznými lenticelami. Dužina je žltkastá a jej skvelá konzistencia sa považuje za najväčšiu prednosť tejto odrody. Je podobná rodičovi Honeycrispu - pevná, krehká a 'chruplavá', veľmi šťavnatá. Chuť EverCrispu je podobná viac druhému rodičovi Fuji - prevažne sladká a aromatická, s vôňou údajne pripomínajúcou jablkový džús a popisujú sa aj 'broskyňové tóny'. Plody dozrievajú väčšinou v polovici októbra, zhruba 6 až 8 týždňov po odrode Honeycrisp, ale skôr než odroda Fuji, pričom nemajú sklon k zrelostnému opadu. Rodivosť je bohatá a prekonáva obe rodičovské odrody. Skladovateľnosť je veľmi dlhá, pričom plody si dlho zachovávajú vysokú chuťovú kvalitu. Pri skladovaní v chladiarni dosahujú konzumný vrchol po 2-3 mesiacoch skladovania. EverCrisp sa považuje za mimoriadne kvalitnú stolovú odrodu, ktorá zdedila po Honeycrispe extrémne kvalitnú konzistenciu a šťavnatosť dužiny a po Fuji vynikajúcu chuť a dlhú skladovateľnosť. A ktorá sa nedá zahanbiť ani svojím vzhľadom. Pestovateľná by mohla byť v nižších a stredných lokalitách ČR a SR. H.přasličák napísal: ↑14 Dec 2023, 08:24... požádal, aby mohl porovnat jeho chuť s odrůdou Evercrisp s tvrzením, že táto odrůda je snad ještě chutnější. Samozřejmně ve srovnání s tím nepovedencem měl pravdu. Jinak Evercrisp byl opravdu vyjímečně chutný. Neznal jsem tuto odrůdu a nikdy jsem ji před tím neochutnal. Se získaných informací by se mělo jednat o velmi pozdní odrůdu, zřejmně u nás na severu nepěstovatelnou.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Pěkně děkuji za podrobnou charakteristiku. Zkusím rozhodit sítě. Potěšilo mne, že to zase není tak velmi náročná odrůda na délku vegetace a zkusím, půjde li i u mně ve střední poloze. A myslím, že nebudu sám. Ta chuť za to opravdu stojí. Ještě zbývá, aby si této odrůdy všimli ve Střížovicích a pokřížili to s nějakým polygenem.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Já jsem k hodnocení odrůd ze zahraničí poněkud zdrženlivý. Podobně pochvalných popisů už bylo...přasličák napísal: ↑15 Dec 2023, 08:02Pěkně děkuji za podrobnou charakteristiku. Zkusím rozhodit sítě. Potěšilo mne, že to zase není tak velmi náročná odrůda na délku vegetace a zkusím, půjde li i u mně ve střední poloze. A myslím, že nebudu sám. Ta chuť za to opravdu stojí. Ještě zbývá, aby si této odrůdy všimli ve Střížovicích a pokřížili to s nějakým polygenem.
Každá, i ta nejlepší odrůda, má své slabé stránky. O nich se ti cizí autoři jaksi zapomínají zmínit.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Samozrejme, že šľachtiteľ ani predajcovia nebudú na svoj 'produkt' kydať, ale budú ho chváliť do neba.
Pri EverCrisp je tu ale jeden drobný detail - jablko už ochutnal Mirek Přasličák aj pán Buzrla, a obaja ho pochválili. To už má pre mňa osobne nejakú informačnu hodnotu. (Isteže, o pestovateľských vlastnostiach odrody to nič nehovorí). H.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
To je právě ono. Veškerá hodnocení se točí především kolem chuti samotného syrového jablka. Přitom jen část úrody (a možná menší) jablek končí prostým snězením. Bývaly doby, kdy se pěstovaly - kromě stolních - taky odrůdy vhodné pro kuchyň. To už teď není, chápu. Přesto bych přivítal, kdyby šlechtitelé namísto neustálého vychvalování křupavé dužiny s broskvovými tóny občas prohlásili: "Z této odrůdy je nejlepší cider!"
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Tak. A on i štrůdl z těch "komerčních slaďáků" také není nějaká top laskomina.vysloužil napísal: ↑15 Dec 2023, 14:46Bývaly doby, kdy se pěstovaly - kromě stolních - taky odrůdy vhodné pro kuchyň. To už teď není, chápu. Přesto bych přivítal, kdyby šlechtitelé namísto neustálého vychvalování křupavé dužiny s broskvovými tóny občas prohlásili: "Z této odrůdy je nejlepší cider!"
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Tak nech sa páči:Mikeš13 napísal: ↑15 Dec 2023, 17:20Tak. A on i štrůdl z těch "komerčních slaďáků" také není nějaká top laskomina.vysloužil napísal: ↑15 Dec 2023, 14:46Bývaly doby, kdy se pěstovaly - kromě stolních - taky odrůdy vhodné pro kuchyň. To už teď není, chápu. Přesto bych přivítal, kdyby šlechtitelé namísto neustálého vychvalování křupavé dužiny s broskvovými tóny občas prohlásili: "Z této odrůdy je nejlepší cider!"
Isteže - teraz sa dá napísať, že "EverCrisp je na všetko" .
Na reklamné ódy na odrody jabloní mám tiež svoj názor, ale nerád by som niektorú odrodu dopredu zavrhoval. Asi najlepšia je vlastná skúsenosť. Ale to, že EverCrisp je chuťovo výborný, nemám Mirkovi Přasličákovi a pánu Buzrlovi ani najmenší dôvod neveriť. To ostatné (vhodné podpníky, nároky na teplo, typ a miera rodivosti, tvarovateľnosť, odolnosť chorobám, (ne)alternácia, shelf-life atď.) by bolo vhodné vyskúšať, skôr ako spravíme nejaké predčasné závery. H.