"A zďaleka to nie sú iba tieto 3 odrody."
Ta farebne kombinacia trojice tych jablk je krasna a vyzeraju ozaj vystavne.
Degustácia - zimná/jarná, amatérska a nezáväzná
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Trochu jablkoveho ruhania teraz: Mne staci ku stastiu uplne akekolvek jablko, akurat musi byt z chladnicky aby bolo studene Hrusky takisto.
Zato marhule mam najradsej vyhriate od slniecka
Zato marhule mam najradsej vyhriate od slniecka
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Degustátori by asi nesúhlasili - výrazne ochladené jablko nerozvinie naplno všetky nuansy svojej chuti a vône.
Ale chladnička je taký dobrý 'egalizátor' - čiastočne skryje slabiny menej chutného jablka a naopak - oslabí prednosti toho kvalitného.
S chuťou jablka je to tak trochu ako s inteligenciou - nedá sa predstierať (pozn.: inteligencia nerovná sa vzdelanie, poznám zopár vyštudovaných blbcov).
Záverom: proti gustu žiaden dišputát . IH
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Degustátori by možná sice nesouhlasili, ale plně souhlasím s Adrianou. Vychlazené jablko mi chutná daleko více. I na oficionálních degustacích nemám rád, když degustovaná jablka jsou delší dobu v teplé místnosti. Pokud se konfrontuji s plody, donesenými z chladna nebo ledničky, mají oproti nim hendikep.
Ve středu jsem měl možnost se zúčastnit s desítkou ovocnářů degustace u Josefa Buzrly v Moravském Žižkově. Letos degustovala i vedoucí odrůdové zkušebny ÚKZÚS v Lysicích. Ochutnávali jsme 52 vzorků. Vedle šlechtění J. Buzrly i některé špičkové odrůdy českého a světového sortimentu. Zajímavá bylo často odlišná hodnocení stejné odrůdy z různých podmínek. Briliant z Krnova se zdaleka nemohl rovnat Briliantu z Moravského Žižkova. Natyra z Benešova byla již za zenitem, ze severu byla špičková. Podobně Vanesa. O nejchutnější trojici jsme hlasovali. Vyhrála odrůda Kanzi z Moravského Žižkova, druhý byl Jazz a třetí Natyra, obě z Krnova. Zaujalo ale mnohem více odrůd. Larisa, Smeralda, Sirius, Fuji September Wonder, Brawo a další. Končilo se za tmy a jako vždy, velice příjemný dojem. Jožka Buzrla je srdcař a neskutečný pracant. Má rozpracovaných dalších 1500 hybridů. Kéž by mu bylo dopřáno pevnější zdraví.
Na druhý den proběhla degustace jablek v Lysicích. O proti předcovidovým rokům v komornějším prostředí. Vedl ji Ing. Nesrsta a byla na profesionální úrovni. Až budou výsledky, vyvěsím je.
Ve středu jsem měl možnost se zúčastnit s desítkou ovocnářů degustace u Josefa Buzrly v Moravském Žižkově. Letos degustovala i vedoucí odrůdové zkušebny ÚKZÚS v Lysicích. Ochutnávali jsme 52 vzorků. Vedle šlechtění J. Buzrly i některé špičkové odrůdy českého a světového sortimentu. Zajímavá bylo často odlišná hodnocení stejné odrůdy z různých podmínek. Briliant z Krnova se zdaleka nemohl rovnat Briliantu z Moravského Žižkova. Natyra z Benešova byla již za zenitem, ze severu byla špičková. Podobně Vanesa. O nejchutnější trojici jsme hlasovali. Vyhrála odrůda Kanzi z Moravského Žižkova, druhý byl Jazz a třetí Natyra, obě z Krnova. Zaujalo ale mnohem více odrůd. Larisa, Smeralda, Sirius, Fuji September Wonder, Brawo a další. Končilo se za tmy a jako vždy, velice příjemný dojem. Jožka Buzrla je srdcař a neskutečný pracant. Má rozpracovaných dalších 1500 hybridů. Kéž by mu bylo dopřáno pevnější zdraví.
Na druhý den proběhla degustace jablek v Lysicích. O proti předcovidovým rokům v komornějším prostředí. Vedl ji Ing. Nesrsta a byla na profesionální úrovni. Až budou výsledky, vyvěsím je.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Při degustacích se ochutnávají kousky ovoce nakrájené na tenké plátky, jejich teplota se rychle temperuje již během roznášení vzorků. Pokud jsou jablka nakrájená v teple delší dobu, mohou ztratit část aromatu (vyvonět).
Za sebe mohu říci, že ovoce přímo z lednice nebo ze sklepa s teplotou těsně nad nulou mi nechutná tak, jako z mírně chladné místnosti kolem 15 st., kdy se chuť i vůně lépe rozvine. A taky zuby tolik netrnou.
Nad smyslem ochutnávek se můžeme zamyslet. Lysické (příp. drnovické) degustace bývaly v minulosti hodně masové. Na druhé straně se nové odrůdy dostaly do podvědomí celé řady pěstitelů. "Komorní" profesionální degustace mohou mít vyšší odbornou úroveň, ale my - amatérští pěstitelé máme smůlu.
Za sebe mohu říci, že ovoce přímo z lednice nebo ze sklepa s teplotou těsně nad nulou mi nechutná tak, jako z mírně chladné místnosti kolem 15 st., kdy se chuť i vůně lépe rozvine. A taky zuby tolik netrnou.
Nad smyslem ochutnávek se můžeme zamyslet. Lysické (příp. drnovické) degustace bývaly v minulosti hodně masové. Na druhé straně se nové odrůdy dostaly do podvědomí celé řady pěstitelů. "Komorní" profesionální degustace mohou mít vyšší odbornou úroveň, ale my - amatérští pěstitelé máme smůlu.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Jablka (ne) skladovane = ponechane svojmu osudu v listi pod stromom Stavnate chutne a dobre vyzerajuce. V zime je to ako najst poklad.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
Ale coby nenasli. Nasli, aj vtaci aj slimaci a hlodavce neviem. Ale tych jablk ostalo pod stromom hadam aj cez 200 tak sa v pohode delime.
Degustácia - zimná, amatérska a nezáväzná.
To v strede by mal byt jonatan nie velmi vyfarbeny a este aj vyblednuty. Tie na kraji su za normalnych okolnosti take dost mucne, preto sa mi ich nechcelo zberat. Ale teraz co je tolko vlahy tak su stavnate nadpriemerne