Môžem zobrať vruble zo sliviek zasadených na jeseň?
Chcem vyskúšať kopuláciu na mladých výrastkoch pri starých stromoch.
Nadešel čas odběru roubů?
Nadešel čas odběru roubů?
Kysuce 600 m.n.m
Nadešel čas odběru roubů?
Já toho dokonce využil několikrát a ani jsem je neuskladňoval. Když si někdo dodatečně vzpomněl na jaře, jestli bych mu nenaroubova planou slivoň, tak jsem ustřihl roub z na podzim zasazeného stromku. Tím že ještě není zakořeněný, probouzí se později, zatímco podnože jsou již naběhlé .... Na jaře sázené prostokořeny se u mě budí ještě později než stromky zasazené na podzim....jednou jsem jimi dokonce přímo rouboval až za kůru, i když nebyly ideální.
Robert 3nec 390 m.n.m.
Nadešel čas odběru roubů?
Tak, jak píše Robert, letorosty z čerstvě vysazených stromků jsou výborný roubovací materiál.
1. Důvěřujeme-li školce, pak je pravděpodobná pravost odrůdy
2. Vysazené a nezakořeněné stromky jsou vždy zpožděné v rašení, což u roubování potřebujeme
3. Výhony jsou obvykle dostatečně silné.
1. Důvěřujeme-li školce, pak je pravděpodobná pravost odrůdy
2. Vysazené a nezakořeněné stromky jsou vždy zpožděné v rašení, což u roubování potřebujeme
3. Výhony jsou obvykle dostatečně silné.
Nadešel čas odběru roubů?
V tom prípade z tých stromov zasadených na jeseň vrúble brať nebudem a niekedy v marci zoberiem zo stromu na strom.
Ja inak vrúble jadrovin skladujem v chladničke v spodnej časti a bez problémov. Kôstkoviny som zatiaľ neštiepil. Miro Z.
Ja inak vrúble jadrovin skladujem v chladničke v spodnej časti a bez problémov. Kôstkoviny som zatiaľ neštiepil. Miro Z.
Kysuce 600 m.n.m
Nadešel čas odběru roubů?
Skladování roubů je téma stejně vděčné a věčné jako skladování kamení.
Rouby peckovin netřeba skladovat, protože od prosince do března se jim - pokud je neskladujete na topení - nic nestane. Nejlíp jim je, zůstanou-li ležet pod stromem
Rouby jádrovin netřeba skladovat, protože na kopulaci se dají brát rovnou a od března do doby štěpování za kůru se jim nic nestane, stačí, když budou ve stínu.
Jediný problém je skladování roubů peckovin pro úspěšné přeroubování za kůru. Tady sklep. lednička ani studna nejsou řešením. Možnosti jsou dvě:
1. V mrazničce - ovšem s rizikem mrazového poškození a neujmutí některých odrůd. Možná by to chtělo vychytat správnou techniku mražení a rozmrazování.
2. Rouby zapíchnuté v zemi ve stínu. Před lety jsem ukazoval fotky svěžích roubů švestek v červnu a červenci. Podmínkou jsou ovšem silné letorosty, které ne vždy máme. Tenké proutky se uchovat prakticky nedají. Jedinou jejich možností je skladování v naroubovaném stavu. Je zajímavé, že i tenké slivoňové rouby nařezané v prosinci a naroubované koncem ledna přežily bez úhony mrazy kolem 20st. a na jaře vyrašily. Samozřejmě ne všechny.
Rouby peckovin netřeba skladovat, protože od prosince do března se jim - pokud je neskladujete na topení - nic nestane. Nejlíp jim je, zůstanou-li ležet pod stromem
Rouby jádrovin netřeba skladovat, protože na kopulaci se dají brát rovnou a od března do doby štěpování za kůru se jim nic nestane, stačí, když budou ve stínu.
Jediný problém je skladování roubů peckovin pro úspěšné přeroubování za kůru. Tady sklep. lednička ani studna nejsou řešením. Možnosti jsou dvě:
1. V mrazničce - ovšem s rizikem mrazového poškození a neujmutí některých odrůd. Možná by to chtělo vychytat správnou techniku mražení a rozmrazování.
2. Rouby zapíchnuté v zemi ve stínu. Před lety jsem ukazoval fotky svěžích roubů švestek v červnu a červenci. Podmínkou jsou ovšem silné letorosty, které ne vždy máme. Tenké proutky se uchovat prakticky nedají. Jedinou jejich možností je skladování v naroubovaném stavu. Je zajímavé, že i tenké slivoňové rouby nařezané v prosinci a naroubované koncem ledna přežily bez úhony mrazy kolem 20st. a na jaře vyrašily. Samozřejmě ne všechny.
-
IP: 168.81
Nadešel čas odběru roubů?
Příspěvky pana doktora Vysloužila, nejen koncentrovaná zkušenost, ale i nadhled a fajn vtip. Jejich čtení je pro mě velké lákadlo.
Jednou jsem uchovával rouby v mrazáčku ledničky (cca -5ºC) ve válečku sněhu v mikroténu. Myslím si právě, že třešeň (úplně jistý si ale už nejsem).
„Tenké proutky se uchovat prakticky nedají.“ „Chlupy“, slabé, krátké, prostě mizérie. Dělal jsem to tak, že jsem „chlupy“ odebral a „zahrabal“ i s kusem (25-30 cm) staršího dřeva. A asi dobrý. JG
Jednou jsem uchovával rouby v mrazáčku ledničky (cca -5ºC) ve válečku sněhu v mikroténu. Myslím si právě, že třešeň (úplně jistý si ale už nejsem).
„Tenké proutky se uchovat prakticky nedají.“ „Chlupy“, slabé, krátké, prostě mizérie. Dělal jsem to tak, že jsem „chlupy“ odebral a „zahrabal“ i s kusem (25-30 cm) staršího dřeva. A asi dobrý. JG
Nadešel čas odběru roubů?
. Dělal jsem to tak, že jsem „chlupy“ odebral a „zahrabal“ i s kusem (25-30 cm) staršího dřeva. A asi dobrý. JG
[/quote]
To je asi správný postup. Staré dřevo by mohlo bránit vyschnutí roubu a přitom netlačit předčasně mízu. Beru-li slabé rouby (např. višně nebo některé starší švestky), ustřihnu je i s krátkým kouskem dvouletého dřeva. I tak se takové rouby snažím naštěpovat mezi prvními a pouze kopulací.
U jádrovin, např. hodně starých hrušní, někdy nenajdu jednoletý roub vůbec. V tom případě ustřihnu staré dřevo - klidně i plodonoš - a v míze jej naroubuji za kůru. Štěp se obvykle ujme, ale přírůstek v prvním roce bývá slabý. V dalším roce většinou roste normálně. U peckovin jsem to zkusil jen párkrát a bez úspěchu.
[/quote]
To je asi správný postup. Staré dřevo by mohlo bránit vyschnutí roubu a přitom netlačit předčasně mízu. Beru-li slabé rouby (např. višně nebo některé starší švestky), ustřihnu je i s krátkým kouskem dvouletého dřeva. I tak se takové rouby snažím naštěpovat mezi prvními a pouze kopulací.
U jádrovin, např. hodně starých hrušní, někdy nenajdu jednoletý roub vůbec. V tom případě ustřihnu staré dřevo - klidně i plodonoš - a v míze jej naroubuji za kůru. Štěp se obvykle ujme, ale přírůstek v prvním roce bývá slabý. V dalším roce většinou roste normálně. U peckovin jsem to zkusil jen párkrát a bez úspěchu.
-
- Príspevky: 69
- Dátum registrácie: 09 Júl 2020, 23:11
- Bydlisko: Cheb
Nadešel čas odběru roubů?
Rád bych se zeptal, pokud má někdo zkušenosti, zda může mít vliv i fáze měsíce v době odběru roubu na životaschopnost roubu. Dle mého přesvědčení při úplňku a době přílivu (gravitace slunce a měsíce) přitáhne mízu do horních částí rostliny - větví, a pak rouby peckovin snad vydrží déle.
Sám rouby uskladňuji do vlhkých pilin na severní straně pod vanou, vydrží opravdu dlouho. Myši a hryzci mají u mne velké množství jiných větví na teplejších místech, takže do roubů se zatím nikdy nepustili.
Sám rouby uskladňuji do vlhkých pilin na severní straně pod vanou, vydrží opravdu dlouho. Myši a hryzci mají u mne velké množství jiných větví na teplejších místech, takže do roubů se zatím nikdy nepustili.
Nadešel čas odběru roubů?
Měsíc může mít teoreticky vliv na veškeré pochody v rostlinách, ale probádané to nemám. Při odběru roubů bude nejspíš ten vliv minimální nebo žádný. Rpuby se berou v době, kdy míza prakticky neproudí. Víc bych věřil na vliv Měsíce na dobu řezu, roubování, zálivky, pletí, aj.Hospůdka na mýtince napísal: ↑28 Dec 2020, 20:44Rád bych se zeptal, pokud má někdo zkušenosti, zda může mít vliv i fáze měsíce v době odběru roubu na životaschopnost roubu. Dle mého přesvědčení při úplňku a době přílivu (gravitace slunce a měsíce) přitáhne mízu do horních částí rostliny - větví, a pak rouby peckovin snad vydrží déle.
Sám rouby uskladňuji do vlhkých pilin na severní straně pod vanou, vydrží opravdu dlouho. Myši a hryzci mají u mne velké množství jiných větví na teplejších místech, takže do roubů se zatím nikdy nepustili.