přasličák napísal: ↑02 Apr 2022, 18:44
S odrůdou Julia si Larixi nedělejte starosti. Podivně roste asi všem. Zcela pravidelnou korunku je u ní problém vytvořit. Dělá si co chce, navzdory růstovým zákonům. Dokonce mi rostly některé výhony místo vzhůru naopak dolů.
S rezom Júlie si starosti nerobím, skôr sa mi to zdá zaujímavé. Že niektoré výhony u vás rástli aj smerom dolu je ešte zaujímavejšie
přasličák napísal: ↑02 Apr 2022, 18:44
Zbavil jsem se ji, ačkoliv to byla prvně dozrávající odrůda s pěkně vybarvenými plody.
Je pre mňa zvláštne, že väčšina diskutujúcich sa tu nevyjadruje o Júlii nejako extra lichotivo. Pritom môj strom je zdravý a to jablko mi veľmi chutí. Na tak skorú odrodu až neuveriteľne - šťavnaté, silno aromatické s vyváženou sladkokyslosťou... Možno je to drsnejšími pestovateľskými podmienkami. Alebo mám nejaké menšinové chuťové preferencie
přasličák napísal: ↑02 Apr 2022, 18:44
O způsobu řezu Rubínu, Rubinoly a podobných odrůd jsem se tu už zmiňoval. Nedělám u nich ani řez na převod, ani nestíhám letní řez. U mne to je o trpělivosti. Šetřím koncové pupeny. Výhony později zpětně obrostou plodonoši a teprve pak výhon zakrátím za vhodným plodonošem tak, aby na konci opět byl květní pupen. Po několika prvních létech neuspořádaného habitusu docílím plodnosti i uvnitř koruny. Jeví se mi to v mých podmínkách jako nejméně pracné. Svůj vliv má jistě i skutečnost, že vše pěstuji na slabě vzrůstných podnožích. Tím rozhodně nepopírám správnost jiných, zde popisovaných, způsobů řezu.
Obával by som sa, že konáre už spätne neobrastú plodivým drevom. Na vašich fotkách ale jasne vidno, že to funguje - koruna je naozaj plná rodivého obrastu a pritom nie je prestarnutá
Mám ešte mladý strom a začal som rezať tak nejako podľa seba, inšpirovaný metódou IH s dôrazom na skorý letný rez. Nevýhodou v porovnaní s vašou metódou bude asi o niečo vyššia prácnosť (to mi nevadí, baví ma to a stromov nemám až tak veľa) a možno trochu nižšia úroda pri prepočte na m2. Na druhej strane, výhodou je estetickejší vzhľad stromu (čo je pre mňa dôležité).
Uvidím časom. V každom prípade ďakujem za tip na ďalší spôsob rezu
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5