Rubinola
-
- Príspevky: 759
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Rubinola
Pane Hlavatý, to mi nedělejte, blednu závistí To snad není možné, že se na jeden strom vleze tolik jablek. Já dnes obrala 3 bedýnky Spartanů ze 3 dožívajících zákrsků a až do teď jsem byla spokojená, kolik mám jablek
Olomoucko 220 m n. m.
Rubinola
Dnes som odbalil mojich pár Rubinol na stromčeku zasadenom na jeseň 2017.Podpník je MM106.Boli v sáčkoch a zvládli to celkom dobre.Pred obraním by som im chcel dať ešte niekoľko dní zhlboka sa nadýchať .Myslím, že by im to ešte trošku pomohlo.Čo myslíte?Hlavne som zvedavý, či si ich hneď nenájdu nejakí hmyzáci...Je ich iba zopár (asi 8), ale chcel by som vyskúšať ako sa bude vyvíjať ich chuť a konzistencia od obrania až po ešte nejaký dôstojný stav v pivnici (možno až v budúcom roku).Mám obyčajnú pivnicu.Teraz je tam 13°C.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rubinola
Ja by som tie jablká obral. Podľa fotiek sú v oberačkovej zrelosti. Ďalší pobyt na strome už nejaký benefit neprinesie. Je tam zbytočné riziko poškodenia hmyzom (aj keď v tomto počasí nie vysoké) alebo vtákmi. A ešte jedna vec: najväčšou slabinou Rubinoly je hrdzovitá plôška v okolí stopkovej jamky. Tu často vznikajú drobné mikrotrhlinky, čím prezretejšie plody tak tým viac. Teraz je daždivé počasie, pri ňom zostáva v kališnej jamke jablka malé jazierko vody (viď foto), čo ešte viac potencuje riziko vzniku takýchto trhliniek. Tie ak vzniknú, tak predstavujú 'locus minoris resistentiae' a vstupnú bránu pre hubovú infekciu na skládke, čo radikálne skráti 'shelf-life' plodov. Stručne povedané: ja by som s oberaním neotáľal. IHparaji napísal: ↑26 Sep 2020, 20:29Dnes som odbalil mojich pár Rubinol na stromčeku zasadenom na jeseň 2017.Podpník je MM106.Boli v sáčkoch a zvládli to celkom dobre.Pred obraním by som im chcel dať ešte niekoľko dní zhlboka sa nadýchať .Myslím, že by im to ešte trošku pomohlo.Čo myslíte?Hlavne som zvedavý, či si ich hneď nenájdu nejakí hmyzáci...Je ich iba zopár (asi 8), ale chcel by som vyskúšať ako sa bude vyvíjať ich chuť a konzistencia od obrania až po ešte nejaký dôstojný stav v pivnici (možno až v budúcom roku).Mám obyčajnú pivnicu.Teraz je tam 13°C.
Rubinola
Tak som sa teda dnes pustil do toho oberania, ale....Po prvých dvoch plodoch som to ukončil.Ako môžete vidieť na fotkách stopky pevne držali na strome.Ako sa zariadiť v takej chvíli.Jablká som trhal opatrne.Je to znak, že ešte nie sú zrelé.Tých zopár jabĺk dokážem aj odstrihnúť so stopkou, ale o pár rokov to už za zábavu nebudem považovať. P.Hlavatý, na vašich fotkách po oberačke som si nevšimol jablko bez stopky.Myslím, že pre skladovanie nie je asi dobré, že jablku chýba stopka.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rubinola
Vy máte tie jablká v rukách, Vy to vidíte najlepšie. Ja len zopakujem, že podľa fotiek sa mi tie Rubinoly zdajú byť v oberačkovej zrelosti. Samozrejme, že plod by mal byť obratý so stopkou, plody bez nej sú spravidla podstatne kratšie skladovateľné. Sú odrody, ktoré aj keď sú zrelé, tak idú ťažšie od plodonošov, takže stopka sa buď vytrhne, alebo spolu s ňou sa odtrhne aj plodonoš. Sú to spravidla odrody s veľmi krátkou stopkou. Rubinolu by som zaradil medzi odrody, ktoré sa oberajú stredne ťažko. Ak mi to poloha (plodu a moja) umožňuje, použijem pri oberaní obe ruky - jednou fixujem plodonoš, druhou luxujem jablko. Rokmi praxe si človek osvojí techniku, keď to zvláda aj jednou rukou (rôzne prsty vtedy plnia rôzne funkcie, palec fixuje miesto odstupu stopky od plodonoša, následne luxujete stopku cez ukazovák, ostatné prsty držia jablko). IHparaji napísal: ↑27 Sep 2020, 20:19Tak som sa teda dnes pustil do toho oberania, ale....Po prvých dvoch plodoch som to ukončil.Ako môžete vidieť na fotkách stopky pevne držali na strome.Ako sa zariadiť v takej chvíli.Jablká som trhal opatrne.Je to znak, že ešte nie sú zrelé.Tých zopár jabĺk dokážem aj odstrihnúť so stopkou, ale o pár rokov to už za zábavu nebudem považovať. P.Hlavatý, na vašich fotkách po oberačke som si nevšimol jablko bez stopky.Myslím, že pre skladovanie nie je asi dobré, že jablku chýba stopka.
(P.S.: keď sa pozerám na ten text, tak mám pocit, že výraz 'plodonoš' je čechizmus a správne slovensky by asi malo byť 'plodonos'...).
Rubinola
Vďaka p.Hlavatý.Len tá luxácia jabĺ(čo)k...s tým mám problémy reálne na oboch kolenách Brrr...
No späť k ozajstným jablkám.Toto boli najviac vyfarbené jablká.Ostatné sú menej vyfarbené.Skúšal som potom ďalšie jablko aj vykývať aj vykrútiť, ale držalo pevne tak som to nechal tak.Škoda, že sa nechystá pekné počasie.Každopádne ich tam zatiaľ nechám, ale budem ich sledovať.Chcem sa opýtať ohľadne tej konzumnej zrelosti.Keďže mám iba pár jabĺk, v ktorom období pri obyčajnom skladovaní je chuť najlepšia?Určite ochutnám teraz tesne po zbere a taktiež vyberiem jedného dobrovolníka na dlhodobé skladovanie.
No späť k ozajstným jablkám.Toto boli najviac vyfarbené jablká.Ostatné sú menej vyfarbené.Skúšal som potom ďalšie jablko aj vykývať aj vykrútiť, ale držalo pevne tak som to nechal tak.Škoda, že sa nechystá pekné počasie.Každopádne ich tam zatiaľ nechám, ale budem ich sledovať.Chcem sa opýtať ohľadne tej konzumnej zrelosti.Keďže mám iba pár jabĺk, v ktorom období pri obyčajnom skladovaní je chuť najlepšia?Určite ochutnám teraz tesne po zbere a taktiež vyberiem jedného dobrovolníka na dlhodobé skladovanie.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rubinola
Rubinola ak nie je vyslovene "podtrhnutá" (teda obratá predčasne), tak nepotrebuje čas na 'doladenie', dá sa jesť a chutí výborne priamo zo stromu. Možno po 1-2 mesiacoch skladovania je na konzumnom vrchole, ale tie rozdiely sú podľa mňa minimálne. Skladovať sa dá dosť dlho, rok od roku je to trochu iné, ale do konca marca je určite chuťovo na úrovni. Vydrží aj dlhšie, kvalita už ale potom zákonite klesá. V tomto období viaceré plody môžu nahnívať v oblasti stopkovej jamky, kde je tá hrdzovitá plôška a kde vznikajú najmä u 'prenášaných' plodov drobné trhlinky. IHparaji napísal: ↑27 Sep 2020, 21:02Vďaka p.Hlavatý.Len tá luxácia jabĺ(čo)k...s tým mám problémy reálne na oboch kolenách Brrr...
No späť k ozajstným jablkám.Toto boli najviac vyfarbené jablká.Ostatné sú menej vyfarbené.Skúšal som potom ďalšie jablko aj vykývať aj vykrútiť, ale držalo pevne tak som to nechal tak.Škoda, že sa nechystá pekné počasie.Každopádne ich tam zatiaľ nechám, ale budem ich sledovať.Chcem sa opýtať ohľadne tej konzumnej zrelosti.Keďže mám iba pár jabĺk, v ktorom období pri obyčajnom skladovaní je chuť najlepšia?Určite ochutnám teraz tesne po zbere a taktiež vyberiem jedného dobrovolníka na dlhodobé skladovanie.
Rubinola
Co nevidět budeme přetrhávat 6 stromů Rubinol, uvnitř koruny jsou ještě nevybarvená. Letos zhruba polovina úrody, menší jak loni, skončila v kompostu, nejspíš kvůli pilatce (skrorá červivost) a následné monilii.
Rubinola
Keďže po včerajšej búrke bol jeden plod na zemi tak som tých pár Rubinol už obral.Vďaka mojej grambľavosti (už tu o tom jeden pán písal) sa ocitlo na zemi ešte jedno jablko...bohužial aj s poškodením.Jablká už išli odtrhnúť zo stromu aj so stopkou (to jedno bez stopky je z minula).Inak je tam aj jedno omylom pripletené z inej odrody... Tipnete si ktoré?Nechal som na skladovanie 3 jablká, dve so stopkou a jedno bez.Prvé z nich je naplánované na štedrovečerný stôl.Uvidíme ako sa im bude dariť.Z tých ďalších je jedno poškodené asi od obaľovača a druhé od jarného mrazu.
Inak p.Hlavatý, klobúk dole pred vašou úrodou....
Inak p.Hlavatý, klobúk dole pred vašou úrodou....