Opál
Opál
Mikeš mně motivoval. Zašel jsem v tom nečase, co je u nás, do sklepa a vytáhl Opál. Doma byla poviná degustace. Pořád u Opálu nemám vychytaný termín sklizně. Když jej nechám do konce října na stromě, ovoce je slušné, ale skladovatelnost se zkrátí a rozhodně mi v běžném sklepě nevydrží do dubna pevný a chruplavý. Velikost plodů jsem se už naučil udělat důkladnou probírkou . Takže i u mně ve střední poloze jsou plody střední velikosti. U degustovaného plodu ze sklepa byla dužnina pevnější, aromatická, výrazně sladká, středně šťavnatá. Chuť výrazně kořenitá, velmi dobrá až výborná. Osobně bych však ocenil trochu výraznější kyselinku. Kanzi, Admirál a Jazz mi přece jenom chutnají více. Dužnina je ještě pevnější a šťavnatější.
Opál
Opály máte pěkné. I když mám k této odrůdě , pěstované ve vyšších pokohách ,drobné výhrady, rozhodně je to zajímavá zimní odrůda pro milovníky sladkých jablek. Občas jej i zmoštuji. Mošt je výborný, ale pro mne moc sladký. Musím jej pít vychlazený, nebo jej míchám s moštem z černého rybízu.