Ne, zuby zatím drží. Ale roku 2018 bylo teplé léto a Opály dozrály do úžasné chuti. Další 2 roky to bylo horší - jak velikostí, tak chutí. Letos jsem je dosud nezkoušel.Návštěvník napísal: ↑21 Nov 2021, 21:07První vlastní plod r. 2018 mi chutnal líp. Pozdější roky už ne.
Mně tedy o rok později. A copak, že by taky zuby? No, jsou tvrdé až do jara. Někteří píší, že je to, u jablek, dobře. Asi polovina je drobná (lepší probírka bude nutná). Já si je pokrajuji natenko.
Musím se pochlubit a pochválit. Mám jen dobrá zimní jabka, každý rok se nějaká povedou. Skoro 10 odrůd. Mimo Jonatánu a Boskoopy asi všechno na rady pana doktora Vysloužila. Vnitřně jsem se zařeknul, že víc odrůd už ne. Ale je to pokušitel, ten pan doktor Vysloužil (Blenheimská reneta).
Chuť jablek: Starý pan soused (starý sportovec, pořád v kondici, zuby jak vlčák, jablek mají mraky) si vzal nějaké Boskoopy při sklizni. Myslel jsem, že ochutnat po novém roce. Tuhle mi říká, že už žádné nemá. Inu, zprv trpké milý Bušku, říkal Karel. Nebo naopak, dorůstající děti mladých sousedů. Rozumné slovo, o chuti jablek, z nich nevypadne. Admirál, Angold, Delor, hvězdné žluťáky, Smiřice, Jonatán, Rozela, všechno jedno, hlavně velké a lesklé. Jen ne Boskoop. Těch se štítí. Inu, v supermarketu to neviděli.
Tak nevím, buď jsem mazaný zahrádkář, nebo nám podmínky nadlepšuje teplý dunajský vítr, který k nám v létě občas asi dofoukne. Snad tolik nepřeháním. JG (JZ Morava 450 m/m)
Opál
Opál
-
IP: 168.81
Opál
Jestli mi dozrává, až do úplně plné chuti, to nevím. Jiné jsem nejedl. Možná taky byla chuť už i silnější (sladší i kyselkavější), ale pořád je hodně dobrý. Zajímavé mi připadá, že dobrá chuť pak po snědení, proti jiným odrůdám, v puse dlouho přetrvává. Mám k teplomilným odrůdám, vzhledem k poloze, nedůvěru. Ale spíš intuitivně je na dvoře, u zdi a blízko studny (jako Jonatán). Volně v zahradě to už u mě spolehlivý „plnič kvality“ být nemusí. Uvidíme.
Jaro zase nejspíš neuvidí. Až přiběhnou „kobylky“, hravě se s ním vypořádají. Je dobré mít na zimu několik chuťově výrazných a odlišných dobrých odrůd. (Za mě letos poprvé, kdyby byl měkčí.) Za mě dobrá trefa a jsem za ni rád. JG
Jaro zase nejspíš neuvidí. Až přiběhnou „kobylky“, hravě se s ním vypořádají. Je dobré mít na zimu několik chuťově výrazných a odlišných dobrých odrůd. (Za mě letos poprvé, kdyby byl měkčí.) Za mě dobrá trefa a jsem za ni rád. JG
Opál
Mimo to napsal dobře, je to pole s chmelem a konstrukcí. Na jaře se po seřezání rostlin navěsí na konstrukci dráty, ty se musí zapíchnout k rostlinám a pak, jak rostou, se na ty dráty namotá pár výhonů a zbytek se oškube. A někdo běhá po chmelnici s brigádníky, aby nešvindlovali, do toho se plečkuje mezi řádky, aby se nám v těch hroudách dobře chodilo a pak už nedosáhneme na vršek rostliny a pracuje příroda, závlaha a chemie
K tématu - Opály krásně veliké měli v Kauflandu za 49,90, takže výběrové jablko, když ostatní jsou někde kolem 30-35,- Ovšem v Lidlu jsou asi výběrová všechna jablka.
Opál
u mě už Opál na M9(výsadba podzim 2019) nastupuje do sklizňové zralosti (to je ale spíše zralost, kterou určuje ptactvo, když začne zobákem ochutnávat a tím znehodnotí spoustu nádherných plodů). Walter
Opál
U nás za měsíc ještě zralý nebude. Ale třeba překvapí, loni úplně nedozrál vůbec.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Opál
Nielen vaša, páni.
Opál sa etabloval aj v USA a je tam veľmi vyhľadávanou a obľúbenou odrodou. Takých ohlasov ako na fotke je medzi americkými konzumentmi jabĺk spústa.
Preklad: "V minulosti som sa o jablká príliš nezaujímal, zriedka som ich jedol a určite som nemal nejakú výraznú preferenciu čo sa týka konkrétnej odrody - až kým som neobjavil Opál. Je to moje obľúbené jablko a už teraz sa teším na oberačkovú sezónu, kedy budú Opály dostupné".
Takéto hodnotenie konzumenta spoza 'veľkej mláky' určite poteší - a nielen šľachtiteľov Opálu. V jeho prípade sa kvalita presadila aj v tvrdej zahraničnej konkurencii. IH