Strana 8 z 9

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 08:45
od používateľa Jiří II
Ivan Hlavatý napísal:
28 Nov 2022, 08:17
Jiří II napísal:
28 Nov 2022, 07:37
...chuť sladká bez protivných kyselin...
Jiří, táto veta ma pobavila 😀. ChudáčikTopaz...Jednoznačne a rezolútne ste vyjadrili svoje chuťové preferencie, čo sa týka jabĺk 😀. "Kysláčom" zda sa u Vás 'pšenka nepokvete'. Ja mám skôr radšej 'harmonické' jablká, aj s nejakou tou kyselinkou. Trebárs taký Jonathan 😋.
Tie "protivné kyseliny" ma pobavili aj preto, že to malé stvorenie na fotke je naopak výrazne "kyselinofilné" - 'sladkáče' absolútne nemajú šancu. Karneval v ruke hovorí jasnou rečou...😀 IH
Popisovat chuť je obtížné, " bez protivných kyselin" s přirovnáním k chuti Matčina se mi jevilo v tomto případě nejlépe výstižné. Pokud jsou kyseliny doprovázeny odpovídající sladkostí jako např. u Siria a Orionu, tak mi také nevadí. "Chudáčik Topaz" je u mne prvním kandidátem na přeroubování Vanessou :idea:
O chuti Karnevalu, ovšem vypěstovaného jinde než u mne, jsem se již dříve také vyjadřoval pochvalně. Asi mám podobné chuťové preference s tvojí vnučkou :D Co by asi řekla na chuť Vanessy? :D

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 08:57
od používateľa Ivan Hlavatý
😋😀 IH
Screenshot_20221128-085521_Google.jpg
Screenshot_20221128-085521_Google.jpg (41.71 KiB) 1317 zobrazení

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 10:57
od používateľa vysloužil
Ivan Hlavatý napísal:
28 Nov 2022, 08:17
Jiří II napísal:
28 Nov 2022, 07:37
...chuť sladká bez protivných kyselin...
Jiří, táto veta ma pobavila 😀. ChudáčikTopaz...Jednoznačne a rezolútne ste vyjadrili svoje chuťové preferencie, čo sa týka jabĺk 😀. "Kysláčom" zda sa u Vás 'pšenka nepokvete'. Ja mám skôr radšej 'harmonické' jablká, aj s nejakou tou kyselinkou. Trebárs taký Jonathan 😋.
Tie "protivné kyseliny" ma pobavili aj preto, že to malé stvorenie na fotke je naopak výrazne "kyselinofilné" - 'sladkáče' absolútne nemajú šancu. Karneval v ruke hovorí jasnou rečou...😀 IH


20221126_172228.jpg
Nic ve zlém, Ivane, ale u Vás v Podunajské - včetně toho malého stvoření - vlastně nemůžete vědět, co jsou to kyseliny v jablkách. Já Jiřímu rozumím. S Topazem taky končím.

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 11:55
od používateľa vysloužil
vysloužil napísal:
28 Nov 2022, 10:57
Ivan Hlavatý napísal:
28 Nov 2022, 08:17
Jiří II napísal:
28 Nov 2022, 07:37
...chuť sladká bez protivných kyselin...
Jiří, táto veta ma pobavila 😀. ChudáčikTopaz...Jednoznačne a rezolútne ste vyjadrili svoje chuťové preferencie, čo sa týka jabĺk 😀. "Kysláčom" zda sa u Vás 'pšenka nepokvete'. Ja mám skôr radšej 'harmonické' jablká, aj s nejakou tou kyselinkou. Trebárs taký Jonathan 😋.
Tie "protivné kyseliny" ma pobavili aj preto, že to malé stvorenie na fotke je naopak výrazne "kyselinofilné" - 'sladkáče' absolútne nemajú šancu. Karneval v ruke hovorí jasnou rečou...😀 IH


20221126_172228.jpg
Nic ve zlém, Ivane, ale u Vás v Podunajské - včetně toho malého stvoření - vlastně nemůžete vědět, co jsou to kyseliny v jablkách. :D :D Já Jiřímu rozumím. S Topazem taky končím.

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 12:17
od používateľa Ivan Hlavatý
vysloužil napísal:
28 Nov 2022, 11:55
Nic ve zlém, Ivane, ale u Vás v Podunajské vlastně nemůžete vědět, co jsou to kyseliny v jablkách....
😀😁😀😁 IH

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 13:31
od používateľa Mikeš13
Nad těma kyselinkama se jen usmívám - zrovna, při vší spokojenosti, chroupu Otavu :).

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 15:28
od používateľa roman
Mikeš13 napísal:
28 Nov 2022, 13:31
Nad těma kyselinkama se jen usmívám - zrovna, při vší spokojenosti, chroupu Otavu :).
Já si dal zase Boskoopské.

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 28 Nov 2022, 19:51
od používateľa Mikeš13
roman napísal:
28 Nov 2022, 15:28
Mikeš13 napísal:
28 Nov 2022, 13:31
Nad těma kyselinkama se jen usmívám - zrovna, při vší spokojenosti, chroupu Otavu :).
Já si dal zase Boskoopské.
To mám teď :) .

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 20 Dec 2022, 18:21
od používateľa přasličák
Dnes přišly na řadu ochutnat odrůdy od Josefa Buzrly.
BUZ 812/7 / Braeburn x Goldrush/, silně voňavé, aromatické s příjemným buketem, pevnější chruplavá dužnina, navinule sladké, chuť výborná.
Vanesa , BUZ 560/7, / Topaz x Goldrush /, silně voňavé, pevná, chruplavá dužnina, topazovská příchuť, ale sladší, velmi dpobrá.
BUZ 812/7, / Braeburn Mariri Red x Goldrush/, středně pevná dužnina, sladce navinulé, silnější slupka, pouze dobré.
BUZ 2464/8, / Mira x Red Idared, žíhané, pevná dužnina, aromatické, šťavnaté navinule sladké, výborné.
Briliant, syn. BUZ 2244/9, / Orion x Pink Lady, pevná, velmi šťavnatá dužnina, sladce navinulé, velmi osvěžující, velmi dobré.
Manitu, syn. BUZ 2750, / Mira x Red Topaz, voňavé, středně pevná dužnina, chruplavé, sladce navinulé, silně šťavnaté, velmi dobré.
Snad jsem trefil šlechtitelská čísla. Sedmičky píši jako jedničky a trojky jako osmičky. A pak při přepisu v tom plavu.
Do ochutnávky jsem přidal odrůdu od joného soukromého pěstitele Jaroslava Matejska z Vršovky. Jeho Vršovský Granát u mne asi nejpěkněji vybarvuje ze všech zimních odrůd. Potřebuje důkladnou probírku, aby plody nebyly drobné. Dužnina středně pevná, chruplavá, výrazně sladká s příjemnou jemnou kyselinkou. Ovoce aromatické, středně šťavnaté, chuť výborná.

Šlachtiteľ Buzrla

Napísané: 20 Dec 2022, 18:27
od používateľa přasličák
Zbytek odrůd.