Šlachtiteľ Buzrla

Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Šlachtiteľ Buzrla

12 Dec 2021, 13:50

vysloužil napísal:
12 Dec 2021, 13:40
Takže karneval sa na Svitavsku nekoná ... 😀
Ďakujem za odpoveď. IH
Koná, ale s jinými odrůdami ;)
Boscova opravdu překvapila. Hardenpontova jen chutí, na pěstování to není. Skutečnost, že je odrůda (s vypětím všech sil) vypěstovatelná neznamená, že ji musíme pěstovat. Vždyť existuje spousta dobrých, čo vypestujem aj s prstom v ri... :idea:
[/quote]

Áno, je dosť odrôd, ktoré sa dajú krásne dopestovať aj s prstom v rifliach 😀😀😀.
Ale niekedy nemusí byť od veci skúsiť aj výzvy s neistým výsledkom. Samozrejme, nemám na mysli postupy à la 'poloskleníček'...😀.
Dúfam, že Ťa nahovorím aspoň na ten Jonathan 😀. IH
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Šlachtiteľ Buzrla

13 Dec 2021, 16:08

V příloze uvádím celkové výsledky degustace jablek z Ostravy. Mezi vzorky byly i odrůdy od Josefa Buzrly. Degustace proběhla v době epidemických opatření. Nemohli se jí letos zůčastnit přátelé ze Slovenska ani Polska. Mezinárodní účast zachraňovali dva hodnotitelé z Velké Británie. Výsledková listina neodpovídá mému individuálnímu hodnocení. Bylo zde mnoho nezkušených hodnotitelů, kteří preferovali měkou dužninu. Navíc byly hodnoceny odrůdy podzimní, zimní i pozdně zimní v jednom termínu, takže výsledky nemohou mít vypovídající hodnotu.
Ozdobou byla účast MUDr. Miloše Vysloužila, který seznámil přítomné se svými zkušenostmi s degustovanými odrůdami v horších klimatických podmínkách a na vyšších tvarech. Každopádně mé poděkování patří organizátorům akce Územnímu sdružení Českého zahrádkářského svazu v Karviné a Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který akci finančně podpořil. I všem zůčastněným milovníkům ovocnaření, že jsme se v této podivné době vůbec mohli sejít a podělit se o své zkušenosti.
Prílohy
Degustace-celkové hodnocení, Ostrava 2021..pdf
(948.75 KiB) 196 stiahnutí
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Šlachtiteľ Buzrla

13 Dec 2021, 18:35

přasličák napísal:
13 Dec 2021, 16:08
V příloze uvádím celkové výsledky degustace jablek z Ostravy. Mezi vzorky byly i odrůdy od Josefa Buzrly. Degustace proběhla v době epidemických opatření. Nemohli se jí letos zůčastnit přátelé ze Slovenska ani Polska. Mezinárodní účast zachraňovali dva hodnotitelé z Velké Británie. Výsledková listina neodpovídá mému individuálnímu hodnocení. Bylo zde mnoho nezkušených hodnotitelů, kteří preferovali měkou dužninu. Navíc byly hodnoceny odrůdy podzimní, zimní i pozdně zimní v jednom termínu, takže výsledky nemohou mít vypovídající hodnotu.
Ozdobou byla účast MUDr. Miloše Vysloužila, který seznámil přítomné se svými zkušenostmi s degustovanými odrůdami v horších klimatických podmínkách a na vyšších tvarech. Každopádně mé poděkování patří organizátorům akce Územnímu sdružení Českého zahrádkářského svazu v Karviné a Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje, který akci finančně podpořil. I všem zůčastněným milovníkům ovocnaření, že jsme se v této podivné době vůbec mohli sejít a podělit se o své zkušenosti.
Tie výsledky sú, mierne povedané, dosť prekvapujúce. Lucy vyššie než Meteor a Admiral...nevýrazné umiestnenie Jazz-u, Kanzi, Rubinoly, Topazu...prepadák odrôd pána Buzrlu...fiasko Fuji a Orionu...atď.
Ale Mirek vysvetlil v komentári čím to asi je. Každopádne organizátorom patrí veľké uznanie za takúto akciu a obzvlášť v tejto dobe.
Pridám ešte nejaké informácie o holovouskej odrode Andego, ktorá sa v hodnotení umiestnila vysoko (foto). IH

Screenshot_20211213-151312_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Šlachtiteľ Buzrla

13 Dec 2021, 22:40

Výsledky degustace nejsou vůbec důležité. Osobně bych chtěl vyzvednout odlišný způsob degustace, který prosadil moderátor ochutnávky (Mirek P). Namísto přísně anonymního ochutnávání kousků jablek pod číslem, jak je obvyklé ve všech tzv. objektivních degustacích, tady se při ochutnávce hned ukázalo celé jablko jak vypadá a vzápětí byla odrůda několika větami charakterizována: odkud pochází, z jakých rodičů, jaké jsou její nároky a skladovatelnost. Mezitím hostesky roznesly další vzorek, takže se tím akce ani nezdržela. Ochutnávka tak možná nebyla přísně anonymní jako obvykle (ale víme dobře, jak to s výsledky často vypadá), zato všichni přítomní získali v kostce cenné informace a praktické zkušenosti s každým degustovaným jablkem. Takže bych to nazval "odrůdový seminář s ochutnávkou"
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Šlachtiteľ Buzrla

14 Dec 2021, 10:19

vysloužil napísal:
13 Dec 2021, 22:40
Výsledky degustace nejsou vůbec důležité. Osobně bych chtěl vyzvednout odlišný způsob degustace, který prosadil moderátor ochutnávky (Mirek P)...
Trochu zaprotestujem - pre nás, ktorí sme si nemohli osobne vychutnať priebeh a atmosféru degustácie, tie výsledky predsa len trošku dôležité sú. Takže by som vypustil to slovíčko "vůbec". (Aj keď ja osobne podľa nich určite nebudem plánovať výsadbu nových odrôd do budúcna). Tie výsledky sú napokon tou jedinou (spolu s portfóliom odrôd) hmatateľnou informáciou pre nás, ktorí sme si - bohužiaľ - nemohli vizuálne a degustačne jednotlivé odrody vychutnať. Samozrejme, mimoriadne významný je sprievodný komentár Mirka Přasličáka k výsledkom, obzvlášť jeho poznámka, že jeho osobný rebríček by vyzeral inak...
Dôležitým a potešujúcim poznatkom ale je aj to, že šľachtenie nových odrôd (aj v ČR) veselo frčí. Chvalabohu. IH
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Šlachtiteľ Buzrla

14 Dec 2021, 13:14

Dôležitým a potešujúcim poznatkom ale je aj to, že šľachtenie nových odrôd (aj v ČR) veselo frčí. Chvalabohu. IH

Tak já rovnako zaprotestujem.
Chválabohu možná, žialbohu potěšující jen pro pár lidí, jako jsme my hobíci. Jinak mi ovocnářské aktivity v ČR připomínají tanec na horní palubě Titanicu. Odrůd máme nových každoročně spoustu, ovšem ovocných stromů ruku v ruce s tím ubývá, dovozová jablka na pultech dominují. Nechci být za kacíře, ale šlechtitelé na tento trend spíš naskakují než aby s ním bojovali. Mezi českými novinkami začínají převažovat odrůdy, co se k nám budou vozit z jižních Tyrol a Španělska. Jsou země, kde se nestydí prodávat Boskoopské, Coxovu a Berlepschovu renetu, ale vlastní pěstitele si hýčkají.
Jitka
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Šlachtiteľ Buzrla

14 Dec 2021, 16:49

Protože dnešní kočující nájemní nádeníci odchází od nás (ze chmelu) na jablka a jahody, tak se vůbec nedivím, že ovocnářství v Česku upadá. Možná někde ještě mají manuálně pracující tuzemce, ale ne pod širým nebem a na poli.

A pro hobíka je to časově a finančně náročné. Když jsem platila postřiky na hrozno, tak jsem si uvědomila, že za ty peníze bych měla i v ČR vína dost a to nemluvím o cenách v BG. Bez postřiků naroste jen baco noir, které je pro mne nepoživatelné. A to ho letos u máti objevily myši (nebo hraboši) :)
U jabloní to bude asi slabší, ale nějaké mšice, nějaký obaleč, vápno na list a taky to jsou peníze.
Neregistrovaný

IP:  11.241

Šlachtiteľ Buzrla

14 Dec 2021, 18:40

Tiež si dovolím nesúhlasiť. Je dostatok stolových aj muštových odrôd viniča, ktoré sa dajú pestovať s minimálnymi nárokmi na postreky. Niektoré aj úplne bez postrekov. Len treba sa tomu venovať, zháňať odrody atď. A samozrejme trochu aj zmeniť uhol pohľadu na nutnosť postrekov. Radovan
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Šlachtiteľ Buzrla

14 Dec 2021, 19:04

Neregistrovaný napísal:
14 Dec 2021, 18:40
Tiež si dovolím nesúhlasiť. Je dostatok stolových aj muštových odrôd viniča, ktoré sa dajú pestovať s minimálnymi nárokmi na postreky. Niektoré aj úplne bez postrekov... Radovan
Napríklad biela muštová odroda Hibernal (kríženec Rizling rýnsky a Seibel). Moje obľúbené biele víno s úžasným grapefruitovo-broskyňovým buketom 😜. IH
Jitka
Príspevky: 1112
Dátum registrácie: 08 Aug 2021, 13:43
Bydlisko: Slánsko

Šlachtiteľ Buzrla

15 Dec 2021, 16:15

Tak když zákazník uvěří prodejci... Jsou to odrůdy, které na internetu nelze najít, ta která zklamala první si nakonec vystačí s jedním až dvěma postřiky. Ta, která na poprvé přežila potřebuje asi postřiků víc a bylo by dobré jí přeroubovat. Jedna je Ametyst, druhou si nepamatuji.
Pak mám odolnou, která vůbec netrpí houbovými chorobami, ale hodně sprchá po odkvětu, což může dělat ořešák. To je nějaké šlechtění puštěné mezi zahrádkáře, ale roky na ní nebylo nic a teď pár kuliček.
A když v zahradnictví ve Veltrusech byla označená jako rezistent půlka květníků, ve Spomyšli podobně a pak když si to ověřuji, tak ostatní o rezistenci nic neuvádí, přijde mi to nevěrohodné.
Napísať odpoveď