Navázal bych znovu na jabka a maličko přeskočil hrozny.vysloužil napísal: ↑14 Dec 2021, 13:14Dôležitým a potešujúcim poznatkom ale je aj to, že šľachtenie nových odrôd (aj v ČR) veselo frčí. Chvalabohu. IH
Tak já rovnako zaprotestujem.
Chválabohu možná, žialbohu potěšující jen pro pár lidí, jako jsme my hobíci. Jinak mi ovocnářské aktivity v ČR připomínají tanec na horní palubě Titanicu. Odrůd máme nových každoročně spoustu, ovšem ovocných stromů ruku v ruce s tím ubývá, dovozová jablka na pultech dominují. Nechci být za kacíře, ale šlechtitelé na tento trend spíš naskakují než aby s ním bojovali. Mezi českými novinkami začínají převažovat odrůdy, co se k nám budou vozit z jižních Tyrol a Španělska. Jsou země, kde se nestydí prodávat Boskoopské, Coxovu a Berlepschovu renetu, ale vlastní pěstitele si hýčkají.
Ještě trošičku k té Antonovce („matičce“ Andega a Angoldu, zdroji genů). Má taky pomník. U „tatíčka“ Goldena nevím.
Památník Antonovka kurská, Kursk, Vjačeslav Klykov, průměr 1,5 m, výška 2 m, měď. JG