Smeralda
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Smeralda.
Pestujete niekto túto odrodu?
Pokojne sa ozvite do súkromnej správy.
Chuť ma veľmi oslovila, tak sa snažím zistiť, ako sa táto jabloň správa v amatérskych podmienkach.
Pokojne sa ozvite do súkromnej správy.
Chuť ma veľmi oslovila, tak sa snažím zistiť, ako sa táto jabloň správa v amatérskych podmienkach.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Smeralda.
Odroda SMERALDA si zaslúži podrobnejšiu zmienku - a nielen kvôli svojmu umiestneniu v Trenčíne (foto 1). Zdá sa, že 'tvorcovia' Smeraldy na šľachtiteľskom pracovisku v Talianskej Ferrare trafili do čierneho a získali odrodu, ktorá má potenciál stať sa komerčnou trhovou 'hviezdou'. Je to nielen vďaka vhodnému rastu, absencii alternácie, ale aj odolnosti voči chrastavitosti, vhodnej dobe dozrievania, dlhej skladovateľnosti, a najmä vďaka výbornej chuti a konzistencii dužiny. Teda všetko vlastnosti, ktoré by úspešný 'komerčák' mal mať.
Na foto 2 je charakteristika Smeraldy od jej slovenského pestovateľa. Je tam chybne uvedené, že jedným z rodičov Smeraldy je Granny Smith. Ten síce 'dodal' Smeralde významný podiel svojich génov, ale jej 'rodičmi' sú 2 nepatentované genotypy z vyššieuvedeného talianskeho pracoviska. Označené boli iba kódovými menami - DA-85 a B9-5 (foto 3). V chuti Smeraldy je vhodným spôsobom korigovaná acidita odrody Granny Smith, pri zachovaní jeho priaznivých vlastností.
Smeralda je pestovaná už aj na Slovensku a ojedinele tiež dostupná v obchodoch. Predbežné ohlasy na jej kvalitu sú priaznivé. IH
Na foto 2 je charakteristika Smeraldy od jej slovenského pestovateľa. Je tam chybne uvedené, že jedným z rodičov Smeraldy je Granny Smith. Ten síce 'dodal' Smeralde významný podiel svojich génov, ale jej 'rodičmi' sú 2 nepatentované genotypy z vyššieuvedeného talianskeho pracoviska. Označené boli iba kódovými menami - DA-85 a B9-5 (foto 3). V chuti Smeraldy je vhodným spôsobom korigovaná acidita odrody Granny Smith, pri zachovaní jeho priaznivých vlastností.
Smeralda je pestovaná už aj na Slovensku a ojedinele tiež dostupná v obchodoch. Predbežné ohlasy na jej kvalitu sú priaznivé. IH
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 21 Okt 2022, 10:10, upravené celkom 1 krát.
Smeralda.
Smeraldu som mal možnosť ochutnať a musím uznať, že jej chuťové kvality ma oslovili. A to bolo podtrhnuté marketové jablko. Úplne vyzretý a správne odležaný plod musí byť naozaj výborný.
Škoda, že pre hobby pestovateľov je toto jablko formálne nedostupné.
Škoda, že pre hobby pestovateľov je toto jablko formálne nedostupné.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Smeralda.
Nedostupné pro zaníceného amatéra asi není nic. Ani klubovka Smeralda. Vždy se nějaký stromek z dodávky nějak zatoulá. Viděl jsem ji u známého ovocnářského nadšence na Slovensku, jméno neuvedu. Je otázkou, jestli Smeralda bude pěstovatelná i ve středních polohách. Z teplých podmínek je opravdu skvělá.
Smeralda.
Po roku sa opäť vyskytla možnosť ochutnať jablko Smeralda. Ak má niekto záujem vyskúšať - tentokrát som ju objavil v Tescu.
Minuloročná vzorka bola už pri nákupe v konzumnej zrelosti a bola výborná. Tohtoročná je ešte výrazne zelená a tvrdá, na pár týždňov ju uložím do chladničky.
Aj v takomto stave je však celkom dobrá, výraznejšie cítiť arómu podobnú Granny Smith, ktorú som pri zrelých plodoch takmer neregistroval a naopak chýba príjemná medová dochuť.
Minuloročná vzorka bola už pri nákupe v konzumnej zrelosti a bola výborná. Tohtoročná je ešte výrazne zelená a tvrdá, na pár týždňov ju uložím do chladničky.
Aj v takomto stave je však celkom dobrá, výraznejšie cítiť arómu podobnú Granny Smith, ktorú som pri zrelých plodoch takmer neregistroval a naopak chýba príjemná medová dochuť.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 537
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Smeralda.
I ked je Smeralda velmi kvalitna, je cca nedostupna. Na druhej strane mame lahko dostupne ceske hviezdy s podobnymi kvalitami - hlavne Sirius velmi casty vitaz degustacii, ale aj Opal, Orion, Luna, Heliodor - ktore su lahko dostupne.
Ma Smeralda nejaky tromf voci Siriusu ? Teda dovod, preco by mal hobik dovod tazko ju zhanat?
Ma Smeralda nejaky tromf voci Siriusu ? Teda dovod, preco by mal hobik dovod tazko ju zhanat?
Smeralda.
Možno v skladovateľnosti. Upresním: obe odrody majú dlhý 'shelf-life', ale pri Siriuse takmer všetci jeho pestovatelia tu na fóre uvádzajú vädnutie šupky zhruba od konca januára (v bežnej pivnici samozrejme). Dužina si ale uchováva kvalitu. Zrejme je to dané tenkou a suchou šupkou Siriusu. Jeho 'súrodenec' Heliodor má šupku hrubšiu a silne voskovú - síce nevädne, ale chuťovo sa Siriusu nevyrovná.
Takže Smeralda by mohla mať oproti Siriusu túto výhodu. H.
Smeralda.
Musím říci, že vadnutí slupky Siria - obzvlášť letos - je docela významné a trvanlivost jablek tak významně snižuje. V těchto dnech jsou v lepší kondici i Bohemie (o dalších nejmenovaných odrůdách nemluvě), které mají jinak tabulkově skladovatelnost podstatně kratší.Hawkeye napísal: ↑14 Feb 2023, 07:35Možno v skladovateľnosti. Upresním: obe odrody majú dlhý 'shelf-life', ale pri Siriuse takmer všetci jeho pestovatelia tu na fóre uvádzajú vädnutie šupky zhruba od konca januára (v bežnej pivnici samozrejme). Dužina si ale uchováva kvalitu. Zrejme je to dané tenkou a suchou šupkou Siriusu. Jeho 'súrodenec' Heliodor má šupku hrubšiu a silne voskovú - síce nevädne, ale chuťovo sa Siriusu nevyrovná.
Takže Smeralda by mohla mať oproti Siriusu túto výhodu. H.