Spominam si ako sa kamarat cudoval, ze nejem banany hned kupene, ale ich nechavam dozriet. On nevedel, ze oni vedia aj dozriet, on ich hned jedol.
Pri banane je lahko poznat pohladom zrelost, pri jablku to casto nie je zrejme. Aj mohi ludia netusia, ze kiwi z obchodu je casto priam nutne este nechat dozriet.
Kedysi som si myslel, ze banany v krajine pestovania chutia celkom inak ako tu kupene. Vyskusal som viac krat a uz si to nemyslim. Ale tiez som to kupoval na ich miestnom trhu a to nie je to iste ako zo zahrady. Takze nevylucujem, ze mozno banan ktory dozreje na koreni, bude chutit lepsie.
Mango vsak chuti na ich lokalnom trhu vyrazne lepsie ako tu, ocividne sa trha nezrele na vyvoz.
Smeralda
Smeralda
V takom prípade naozaj nie je dôvod. Jonathan je jedna z najchutnejších odrôd a s jablkami z obchodných sietí je ťažké ho porovnávať.Neregistrovaný napísal: ↑08 Mar 2023, 18:36Máme dosť Jonathanu v pivnici, nie je dôvod.
Ja som opisoval moju skúsenosť so Smeraldou z obchodu v rámci dvoch sezón. V tej minulej mala zvláštnu príjemnú príchuť, ktorá tento rok absentuje.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Smeralda
Tak Dobrý Ježko došel se Smeraldou i do Čech ... . Neodolal jsem a jedno balení (po 4 kusech) zakoupil.
Plody zeleno-žluté, některé s načervenalým líčkem, dužnina pevná, šťavnatá, chruplavá, chuť sladká s absencí kyselinek. Chuťově mi připomíná čerstvě utržené (nazelenalé) plody Golden Delicious ještě ve fázi před konzumní zralostí. Hodnotím jako velmi dobré, ale jako další odrůdu do sádku bych si Smeraldu v tuto chvíli asi nepořídil.
Plody zeleno-žluté, některé s načervenalým líčkem, dužnina pevná, šťavnatá, chruplavá, chuť sladká s absencí kyselinek. Chuťově mi připomíná čerstvě utržené (nazelenalé) plody Golden Delicious ještě ve fázi před konzumní zralostí. Hodnotím jako velmi dobré, ale jako další odrůdu do sádku bych si Smeraldu v tuto chvíli asi nepořídil.
Smeralda
"Golden" Smeralda je ešte sladšia a s medovou dochuťou (mne veľmi vyhovuje). Táto dochuť ale bola v marketových jablkách iba v aktuálnej sezóne a najvýraznejšia pred tromi rokmi. Minulú a predminulú sezónu boli jablká chuťovo slabšie (možno počasie).
Inak je rozdiel všeobecne ako medzi každým zrelým a nezrelým jablkom
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5