Strana 2 z 4

ANDERA

Napísané: 27 Dec 2021, 20:51
od používateľa Pavol B.
Dnes som okoštoval jediný plod Andery.Jablko bolo uskladnené v zapustenej pivnici(bývalá žumpa-trativod) kde sa teplota až teraz dostala k piatim stupňom celzia.80% vlhkosť.Od začiatku jeseňe teplota klesala z asi 16 stupňov na terajšie 3.Plod bol obratý 10.10.
Pokúsim sa popísať nejaké vlastnosti .Šupka sa javí suchá v porovnaní s inými jablkami ktoré som skúšal naraz ako napr.Rubinstar,Rajka.Rubinstar ako aj Jonagored je mastný teda hodne.
Na skus bolo jablko ešte celkom chruplavé ,ale dužina, ktorá sa dosť ponáša na Rubín môže sa zdať byť už múčnatejúcou.Suchá ale nieje ako napr.Rajka a už aj Karneval , ale ako vravím asi dva mesiace sú jablká uskladnené pri teplote od 15 do 10 stupňov.
Chuťovo by som ju prirovnal asi k sladšiemu Rubínu ale cítim tam aj niečo z Rosany.(asi Lord Lambourne ten ale nepoznám)Teraz ma napadlo že som ju mal porovnať s Melrose!No čo, už je neskoro.Tú typickú stopu horkosti v Melrose som nezaregistroval.
Čo sa týka výdrže na skládke čo bol vlastne rozhodujúci parameter pre obstaranie stromku sa javí ako priemer.V porovnaní s Florinou,Rajkou,Jonagoredom,Golden del. aj Karnevalom obstála lepšie.Ligol je na tom trochu lepšie.Na také Fuji,Admiral,Topaz,Melrose alebo Idared však zatial nemá.Počkáme na ďalšiu úrodu.

Nemšová-228m

ANDERA

Napísané: 27 Dec 2021, 20:57
od používateľa Pavol B.
20211227_150530.jpg
20211227_113854.jpg

ANDERA

Napísané: 30 Dec 2021, 13:57
od používateľa Neregistrovaný
Chcem skusit antopu myslel som ze aj anderu ale vidim ze vydrz nic moc dik za poznatok

ANDERA

Napísané: 08 Máj 2022, 13:56
od používateľa Neregistrovaný
Pri andere slachtitelia uvadzaju nulove naroky na prebierku,myslite,zeby slo anderu pestovat na polokmeni s narokmi asi ako rubin?

ANDERA

Napísané: 08 Máj 2022, 20:38
od používateľa Ivan Hlavatý
Neregistrovaný napísal:
08 Máj 2022, 13:56
Pri andere slachtitelia uvadzaju nulove naroky na prebierku,myslite,zeby slo anderu pestovat na polokmeni s narokmi asi ako rubin?
Pestujem obe rodičovské odrody Andery - Melrose aj Rubín. Obaja jej "rodičia" patria k odrodám, ktoré majú určitú schopnosť autoregulácie násady, teda 'zbytočne nepreplodzujú'. Avšak povedať, že by vôbec a nikdy nepotrebovali prebierku, je trochu 'pritiahnuté za uši'. Každopádne pri Andere sa udáva plodnosť "stredná až nižšia" a takisto aj schopnosť autoregulácie násady. Výraz "nulové nároky na prebierku" však predsa len trochu zaváňa reklamným preháňaním. Pestovať ju ako polokmeň by určite šlo. Ako istý nedostatok vidím skôr fakt, že Andera nie je 'rezistent'. Na druhej strane, náchylnosť Rubínu či Melrose k chrastavitosti nie je vysoká. Treba vyskúšať. IH

Screenshot_20220508-202638_Drive.jpg
Screenshot_20220508-202728_Chrome.jpg
Screenshot_20220508-202754_Chrome.jpg

ANDERA

Napísané: 17 Máj 2022, 17:47
od používateľa Pavol B.
Tento rok som počítal s lepšou úrodou.Mám 4 štvor-trojročné stromky.Zakvitli len dva aj to strašne málo.Vyzerá to na dve, tri jabĺčka.Neviem či je to neskorším nástupom do rodivosti alebo nevhodnou výživou.
Melrose u nás v záhrade patrí k majorite.(asi 12 kúskov).Stromy majú asi dvadsať rokov a nikdy som na nich prebierku moc neriešil v porovnaní s inými odrodami,tá rodivosť je tam menšia.Maximálne odstraňujem dotýkajúce sa plody kôli obaľovačom.Naopak na Rubíne je prebierka potrebná.Menšiu rodivosť uvádzajú aj pri Meteore ,tak neviem ako bude na tom Andera.

ANDERA

Napísané: 18 Máj 2022, 20:10
od používateľa Ivan Hlavatý
Pavol B. napísal:
17 Máj 2022, 17:47
Melrose u nás v záhrade patrí k majorite.(asi 12 kúskov).Stromy majú asi dvadsať rokov a nikdy som na nich prebierku moc neriešil v porovnaní s inými odrodami...
Naopak na Rubíne je prebierka potrebná.
Ja musím robiť prebierku aj na Melrose, ale v podstatne menšej miere než trebárs na Goldene, Coxovke, Heliodore či Fuji.
Pri Rubíne sa štandardne uvádza, že je to odroda s dobrou autoreguláciou úrody a že prebierka nie je potrebná. Niekedy je to naozaj tak - z ružice zostane len jeden plod (foto 1). Väčšinou ale tých plodov zostane viac a prebrať ich je vhodné. Na fotkách je aktuálny stav, nie je to samotný Rubín, ale jeho mutácie, ktoré sú s ním okrem farby plodov v podstate totožné: na foto 1-4 je Gold Bohemia, na foto 5,6 Bohemia. IH


20220518_193141.jpg
20220518_193034.jpg
20220518_193122.jpg
20220518_193228.jpg
20220518_193532.jpg
20220518_193423.jpg

ANDERA

Napísané: 19 Máj 2022, 20:31
od používateľa přasličák
U Rubínu a jeho mutací probírku nedělám. U mne to tyto odrůdy nepotřebují. Odpadá mi tímto spousta práce, takže Rubíny jsou u mne oblíbeny. A do konce prosince i výborné chuti. Rovněž Melrose, Melrouge, Melrose Beamont a Supermelred v Krnově probírku nevyžadují. Považuji je v naší oblasti za líné odrůdy, co se plodnosti týče. Podobné je to často i u kříženců, kde byl jeden z rodičů Melrose. Několik šlechtění ing. Blažka z Holovous. Pozitivní je, že Melrose většinou předává potomstvu dobrou skladovatelnost.

ANDERA

Napísané: 20 Máj 2022, 09:11
od používateľa vysloužil
přasličák napísal:
19 Máj 2022, 20:31
U Rubínu a jeho mutací probírku nedělám. U mne to tyto odrůdy nepotřebují. Odpadá mi tímto spousta práce, takže Rubíny jsou u mne oblíbeny. A do konce prosince i výborné chuti. Rovněž Melrose, Melrouge, Melrose Beamont a Supermelred v Krnově probírku nevyžadují. Považuji je v naší oblasti za líné odrůdy, co se plodnosti týče. Podobné je to často i u kříženců, kde byl jeden z rodičů Melrose. Několik šlechtění ing. Blažka z Holovous. Pozitivní je, že Melrose většinou předává potomstvu dobrou skladovatelnost.
Kdybych byl jabloní a měl pod sebou tu černou půdu jako v zahradě dr. Hlavatého a nad sebou slunce Podunajské nížiny, neshodil bych dobrovolně žádné jablíčko, ani kdybych se jmenoval Rubín.

ANDERA

Napísané: 20 Máj 2022, 13:04
od používateľa Mikeš13
vysloužil napísal:
20 Máj 2022, 09:11
Kdybych byl jabloní a měl pod sebou tu černou půdu jako v zahradě dr. Hlavatého a nad sebou slunce Podunajské nížiny, neshodil bych dobrovolně žádné jablíčko, ani kdybych se jmenoval Rubín.
... a bránil bych se zuby nehty, kdyby mi šel dělat probírku :) .