Dukát

vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dukát

27 Sep 2020, 11:17

Na přelomu 70. a 80. let to bylo jedno z nejpopulárnějších jablek v ČSSR. Hlavně díky svému duchovnímu otci Ing. Dvořákovi, autoru či recenzentu většiny tehdejších pomologií, který odrůdu - možná až nekriticky - vychvaloval. Orůda má své významné nectnosti - trpí hořkou pihovitostí (ano, už tehdy), ve sklepě vadne a trpí strupovitostí. Má i dobré vlastnosti - zdravý růst, vysokou plodnost a velmi dobrou chuť zděděnou po Coxově. Jablka pěkně vypadají (což mé letošní fotky nepotvrzují). Dodnes má odrůda své příznivce, hlavně mezi staršími pěstiteli, co pamatují její hvězdné časy.
Prílohy
Dukát
Dukát
Dukát
Dukát
Dukát
Dukát
Dukát
Dukát
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dukát

15 Nov 2021, 17:57

Dukáty jsem se vlastně nikdy nenaučil pěstovat. Letos se jim vyhnula typická hořká pihovitost. Místo toho byly některé plody napadeny jakousi hnědou skvrnitostí, hlavně na zastíněných stranách plodu. Některé plody taky podlehly sklovitosti dužiny - křenčení. Při delším uskladnění by plody nepochybně vadly. Je to škoda, odrůda má některé dobré vlastnosti. Zdravě roste, úžasně plodí. A co hlavně, z chuti svých rodičů (Coxova a Golden) si vzala to nejlepší. Chutná sladce, ale není to slaďák typu Gala. K té sladkosti má i něco navíc, skvělou renetovitou příchuť
Prílohy
Zdravé Dukáty nejen skvěle chutnají, i dobře vypadají
Zdravé Dukáty nejen skvěle chutnají, i dobře vypadají
Skvrnitost a křenčení Dukátu
Skvrnitost a křenčení Dukátu
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Dukát

15 Nov 2021, 18:41

vysloužil napísal:
15 Nov 2021, 17:57
Místo toho byly některé plody napadeny jakousi hnědou skvrnitostí, hlavně na zastíněných stranách plodu. Některé plody taky podlehly sklovitosti dužiny - křenčení.
Tie hnedé škvrny by mohli byť spôsobené hubovým patogénom Glomerella cingulata (syn. Gleosporium cingulatum).

Nie som expert na češtinu, ale mám pocit že 'sklovitost dužiny' a 'křenčení' su 2 rôzne veci. IH

Screenshot_20211115-191650_Google.jpg
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 15 Nov 2021, 19:20, upravené celkom 1 krát.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dukát

15 Nov 2021, 19:08

Ivan Hlavatý napísal:
15 Nov 2021, 18:41
vysloužil napísal:
15 Nov 2021, 17:57
Místo toho byly některé plody napadeny jakousi hnědou skvrnitostí, hlavně na zastíněných stranách plodu. Některé plody taky podlehly sklovitosti dužiny - křenčení.
Tie hnedé škvrny by mohli byť spôsobené hubovým patogénom Glomerella cingulata (syn. Gleosporium cingulatum).

Nie som expert na češtinu, ale mám pocit že 'sklovitost dužiny' a 'křenčení' su 2 rôzne veci. IH
Máš pravdu. Křenčení je vnitřní skvrnitost, tady na Dukátech je sklovitost.
Myslím, že gleosporióza to není, ale jistý si nejsem.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Dukát

03 Apr 2022, 12:30

V novom čísle časopisu Sady a vinice je výborný článok dr.Vysloužila o tejto tak trochu (alebo skôr dosť) kontroverznej odrode jablone. Miloš - ak môžeš - daj sem prosím Ťa počítačovú verziu článku, nech si to môžu aj ostatní prípadní záujemcovia prečítať. IH

20220403_122239.jpg
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Dukát

03 Apr 2022, 13:10

Zkusím to. Jinak než soubor ke stažení to neumím. Jestli to převedeš do viditelné formy, budu rád.
Prílohy
38-39-dukat.pdf
(140.67 KiB) 75 stiahnutí
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Dukát

03 Apr 2022, 13:22

vysloužil napísal:
03 Apr 2022, 13:10
Zkusím to. Jinak než soubor ke stažení to neumím. Jestli to převedeš do viditelné formy, budu rád.
Tu je to (foto). IH
Screenshot_20220403-132119_Drive.jpg
Napísať odpoveď