Boskoopské

roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Boskoopské

19 Sep 2020, 23:07

Boskoopské nepěstuji, ale mám možnost si je nasbírat, čehož rád využívám, protože chuť jablka se mi velmi zamlouvá.
Je mi ale jasné, že lidé co vyrostli na jablkách ze supermarketů by ho nevzali do úst.
IMG_20200917_172514_HDR.jpg
IMG_20200917_173353_HDR.jpg
IMG_20200917_171118_HDR.jpg
Naposledy upravil/-a roman v 26 Dec 2022, 16:40, upravené celkom 1 krát.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Boskoopské červené

20 Sep 2020, 08:51

roman napísal:
19 Sep 2020, 23:07
Boskoopské sám nepěstuji, ale chodím si jich pár nasbírat ke známým, protože někdy si dám i kyselejší jablka a chuť Boskopského se mi velmi zamlouvá, zvláště když se nechá nějaký čas uležet.
Je mi ale jasné, že lidé co vyrostli na jablkách ze supermarketů by ho nevzali do úst.
Boskoopské je chuťovo vynikajúce. Táto odroda je stále ešte dosť pupulárna v Nemecku, Holandsku a Belgicku. Na fotkách sú zaujímavé štatistické údaje týkajúce sa sadov v Nemecku. Na prvých 3 fotkách sú údaje z regiónu dolného toku Labe z r.2012 - tam sa vyprodukuje asi 30% celonemeckej produkcie jabĺk. Na ďalších fotkách sú celonemecké údaje z r.2017. Boskoopské je stále ešte dosť pestované, ale je na ústupe. IH
IMG_20200920_083813.png
IMG_20200920_083813.png (318.7 KiB) 3160 zobrazení
IMG_20200920_083841.png
IMG_20200920_083841.png (462.58 KiB) 3160 zobrazení
IMG_20200920_083734.png
IMG_20200920_083734.png (622.42 KiB) 3160 zobrazení
IMG_20200920_084102.png
IMG_20200920_084102.png (415.32 KiB) 3160 zobrazení
IMG_20200920_083950.png
IMG_20200920_083950.png (190.93 KiB) 3160 zobrazení
IMG_20200920_083919.png
IMG_20200920_083919.png (178.41 KiB) 3160 zobrazení
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Boskoopské červené

15 Okt 2020, 22:19

Na 'starom fóre' je príspevok pána JG venovaný Boskoopskému (foto 1). Keďže na 'starom' fóre kvôli cenzúre už takmer rok príspevky nedávam (len tam občas nazriem), tak pridám pár svojich poznatkov k tejto odrode tu.
K Boskoopskému som prišiel úplnou náhodou - v mojej 'adoptívnej' záhrade pred rokmi ako nechcená zámena za Gloster. Napokon to bola veľmi šťastná zámena... Boskoop je takmer všeobecne považovaný za "prekonanú" odrodu, tento názor ale určite nezdieľajú trebárs v Nemecku, Holandsku či Belgicku, kde si Boskoop stále udržiava významné miesto na trhu. A nezdieľam ho ani ja. Boskoop považujem za chuťovo vynikajúce jablko, s výrazným renetovitým "řízom", ktorý tak zúfalo chýba mnohým komerčným sladkáčom. Vinári zvyknú hovoriť, že 'víno má chvostík'. Chuťovo má Boskoop chvostík ako anakonda 😃. Vzácna to odroda, ktorú neomylne spoznáte aj so zaviazanými očami, len podľa chuti. Výzorom je Boskoop skôr popoluška, napokon ako všetky koženáče, ale to nie je dôležité. Táto odroda má výrazný sklon k alternácii, v plodných rokoch zo staršieho štvrťkmeňa (na foto v kvete a v polovici sezóny) oberieme okolo 200 kg jabĺk. Potrebná je prebierka, keďže Boskoop má krátku stopku a plody v zhluku sa navzájom vytláčajú. Plody na periférii a vrchole koruny sa vyfarbujú krajšie. To čo by som Boskoopu vytkol, je trochu vyššia tendencia k padaniu plodov v čase zrelosti. Skladovateľnosť plodov je dlhá - do jari, plody aj keď už majú zvráskavenú šupku, tak si zachovávajú vysokú kvalitu dužiny. Boskoop ocení vlhšiu pivnicu. Veľmi cennou vlastnosťou tejto odrody je jej vysoká miera plasticity - Boskoop dá kvalitné plody tak na teplej nížine, ako aj v 600 m.n.m. Na záver ešte jedno špecifikum - Boskoopské má typický nezameniteľný výzor krásnych bielych kvetov (posledné 2 fotky). IH
IMG_20201015_215002.png
IMG_20201015_215002.png (221.88 KiB) 3109 zobrazení
IMG_20201015_214618.png
IMG_20201015_214543.png
IMG_20201015_214727.png
IMG_20201015_214517.png
IMG_20201015_214517.png (452.39 KiB) 3109 zobrazení
IMG_20201015_214749.png
IMG_20201015_214808.png
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Boskoopské červené

17 Okt 2020, 13:26

Boskoopské jsem pěstoval v minulosti, před lety jsem se ho zbavil a docela toho lituji. Vadilo mi nejvíc vadnutí slupky při skladování. Taky střídavá plodnost a citlivost k mrazům. Ovšem křížaly z něj byly jedničkové.
Stejně bílé květy má snad už jen Grávštýnské.
Používateľov profilový obrázok
Mikeš13
Príspevky: 2184
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 17:06
Bydlisko: ČR - severozápad

Boskoopské červené

17 Okt 2020, 21:01

Boskoopské, dva stromy, začínám pomalu sklízet. Líbí se mi v tom množství variabilita plodů - od 400g oranžových s drsnou slupkou, přes menší zelenočervené s krásně hladkou, lesklou slupkou až po plody celočervené. Strupovitost bývá minimální, ale obalečům plody dost chutnají a občas se vyskytne zaplísněný jádřinec prostupující od kališní jamky.
Prílohy
IMG_0242.JPG
květ - Boskoopské
květ - Boskoopské
květy - Grávštýnské
květy - Grávštýnské
IMG_9019.JPG
IMG_5886.JPG
IMG_5889.JPG
roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Boskoopské červené

03 Jan 2021, 10:11

Trochu už začíná vadnout slupka této renetě ze všech nejrenetovitější, ale pořád má chuťový ocas jako anakonda.
Kromě Německa, Holandska a Belgie se Boskoopské stále pěstuje i ve Švýcarsku, s 124ha se v roce 2020 umístilo na 6.místě, na 9. místě se umístil s 88ha Topaz.
Cenově je Boskoopské ve Švýcarsku mírně dražší než nejpěstovanější Gala, nejdražším je z 10 uvedených odrůd Topaz.
IMG_20210103_094107_HDR.jpg
plocha.jpg
cena.jpg
https://www.blw.admin.ch/blw/de/home/ma ... muese.html
Neregistrovaný

IP:  168.81

Boskoopské červené

25 Jan 2022, 22:06

Chci napsat o Angoldu a Boskoopském. Zrovna dojídám druhý Boskoop a čtu, ve vláknu "Holovouská degustace", že v Holovousích vyhrál Angold. Tak mi přišlo i trochu líto, že jsem dnes nevzal Angold, mohl jsem mudrovat (nějak mi přišel posledně nějak jalový, že by se polepšil?). Ále mudroval jsem i tak.
Protože, než jsem se začetl, tak si říkám, že zrovna dnes mají ty Boskoopy opravdu "extra" chuť. Právě trochu scvrkávají. Kyselé i sladké (až lepí rty). Ale po dvou Boskoopách už další jabko fakt nejde. Tak Angold až zítra. JZ Morava 450 m/m JG
charles91
Príspevky: 564
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

Boskoopské červené

13 Feb 2022, 21:59

Pestujem obycajné Booskopské, ale mam už aj vysadené Booskopské červené.
Je to najlepšie jablko na koláče. Tým, že prejde pečením je chuť jablk uplne odlišná.

Zvlášne, že na klasickom Booskopskom (zelenom) vysadený 1946-1951 som našiel 2-3 celočervené jablka, ako keby samovoľne prirodzene zmutoval. Nevenoval som tomu nejakú pozornosť.
Teraz koncom januára paradoxne tie červené držali dužinu bez zvrásnenia, narozdiel od zelených. Neviem ako dlho by boli použitelné bez vzrásnenia, lebo išli do koláča.
Neviem ako drží dužinu Booskopské červené narozdiel od obyčajného, ale začínam premýšlať, či mi na strome nevznikla nová odroda prirodzenou mutáciou jablone, alebo bol strom povodne Booskopské červené a došlo k spätnej "mutácii"
roman
Príspevky: 746
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Boskoopské červené

26 Dec 2022, 16:05

Což takhle dát si Boskoopské? Sice to není žádný krasavec, ale zvlášť o Vánocích se hodí, protože pojídat sladké cukroví a ještě sladká jablíčka to mi nejde dohromady. Na západ od našich hranic lze pořád tuto starou odrůdu koupit i v obchodě.
IMG_20221226_120527.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Boskoopské červené

26 Dec 2022, 16:25

charles91 napísal:
13 Feb 2022, 21:59
Pestujem obycajné Booskopské, ale mam už aj vysadené Booskopské červené.
Je to najlepšie jablko na koláče. Tým, že prejde pečením je chuť jablk uplne odlišná.

Zvlášne, že na klasickom Booskopskom (zelenom) vysadený 1946-1951 som našiel 2-3 celočervené jablka, ako keby samovoľne prirodzene zmutoval. Nevenoval som tomu nejakú pozornosť.
Teraz koncom januára paradoxne tie červené držali dužinu bez zvrásnenia, narozdiel od zelených. Neviem ako dlho by boli použitelné bez vzrásnenia, lebo išli do koláča.
Neviem ako drží dužinu Booskopské červené narozdiel od obyčajného, ale začínam premýšlať, či mi na strome nevznikla nová odroda prirodzenou mutáciou jablone, alebo bol strom povodne Booskopské červené a došlo k spätnej "mutácii"
Pravděpodobnější je první verze, že by zmutoval celý strom lze těžko předpokládat.
Kdybyste to objevil o 100 let dřív, mohl jste být slavný Vy a ne Baumann (Boskoopské červené bylo poprvé popsáno 1923 v Německu).
Napísať odpoveď