Jadernička moravská
- Jaroslav - Pear Man
- Príspevky: 208
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
- Bydlisko: Český ráj, 290 m.n.m
Jadernička moravská
Mně nejvíce chutná mošt z jabloně Boskoopské, která je velmi plodná a odolná strupovitosti. Mošt má vyvážený poměr kyselin a cukrů. Z Matčina jsme zkoušeli též, ale byl moc sladký.
Nejhezčí pohled na svět je z koruny ovocného stromu.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jadernička moravská
Julo:
Já žádný velký pomolog a ani ovocnář nejsem. Neumím poradit.
Hodně záleží na poloze a místních podmínkách. Zkouknout čemu se v okolí daří a vyzkoušet a zpracovat. Tzn. posbírat podél cest, v opuštěných místech nebo vyžebrat někde nějaké přebytky...
Tak jsem to kdysi dělal.
Narouboval jsem si pár místních odrůd, bezejmenných a ty co jsem znal.
V mém případě Smiřické a Carolu.
(Před tou Carolou bych si dovolil varovat. Monilie, strupovitost a vůbec kde co. Ale na lisování pro mě jedna z nejlepších).
Obecně se dá předpokládat za vhodné pro takové účely odrůdy zrající pozdně. Podzimní nebo ještě lépe zimní.
V tom směru se mi ale absolutně neosvědčila Strýmka, Boskopské a podobné "řepoviny".
Rané, letní jablka jsou sice možná chuťově šťavnatější, ale ještě míň použitelné. Těm je lépe se vyhnout. Nízká cukernatost, fádní chuť a tak.
Ještě mám odzkoušený Rubin a Bohemii. Ty i v horších podmínkách nezklamou a jsou dobré i jako stolní ovoce. Na rozdíl od výše uvedených dvou. I když pro Smiřickou si lidé, někteří, chodí a chutná jim.
*
O Jaderničkách tu už řeč byla, ale nejsem si jist zda ji přímo doporučovat.
*
*
Ale jak jsem psal v úvodu - je to jen můj omezený pohled, tak ho neberte moc vážně.
A taky je to o polním extenzivním sadu, ne o žádné zahrádce a velké péči.
*
P.S. Pro palírenské účely bych si už teď jabloňový sad určitě nezřídil.
(Tehdy to bylo zapříčiněno nedostatkem vhodných švestkovin a náhradou starých švestkových výsadeb. Únava půdy a neradno sadit nové peckoviny poblíž starých).
*
*
PPS. Taková perlička. Ty staré švestky se trhaly traktorem i s kořeny. Kvůli té únavě a infekci půdy. A do kráterů se navezla nová hlína. Ale i tak se ty jabloně sadily mimo.
A před pár léty mi uhynula švestka na myrobalánu, asi třicetiletá. A z lenosti apod. jsem nasadil novou. A úplně přímo u pařezu té uhynulé.
Taky na myrobalánu. A roste jak z vody. A už i v mládí bohatě plodí. Tak nevím jak je to s tou únavou půdy. Ale třeba ten myrobalán jako podnož snese vše???
Zbytečná práce, pečlivost anebo hlavně se s ničím nesrat? Nevím.
Já žádný velký pomolog a ani ovocnář nejsem. Neumím poradit.
Hodně záleží na poloze a místních podmínkách. Zkouknout čemu se v okolí daří a vyzkoušet a zpracovat. Tzn. posbírat podél cest, v opuštěných místech nebo vyžebrat někde nějaké přebytky...
Tak jsem to kdysi dělal.
Narouboval jsem si pár místních odrůd, bezejmenných a ty co jsem znal.
V mém případě Smiřické a Carolu.
(Před tou Carolou bych si dovolil varovat. Monilie, strupovitost a vůbec kde co. Ale na lisování pro mě jedna z nejlepších).
Obecně se dá předpokládat za vhodné pro takové účely odrůdy zrající pozdně. Podzimní nebo ještě lépe zimní.
V tom směru se mi ale absolutně neosvědčila Strýmka, Boskopské a podobné "řepoviny".
Rané, letní jablka jsou sice možná chuťově šťavnatější, ale ještě míň použitelné. Těm je lépe se vyhnout. Nízká cukernatost, fádní chuť a tak.
Ještě mám odzkoušený Rubin a Bohemii. Ty i v horších podmínkách nezklamou a jsou dobré i jako stolní ovoce. Na rozdíl od výše uvedených dvou. I když pro Smiřickou si lidé, někteří, chodí a chutná jim.
*
O Jaderničkách tu už řeč byla, ale nejsem si jist zda ji přímo doporučovat.
*
*
Ale jak jsem psal v úvodu - je to jen můj omezený pohled, tak ho neberte moc vážně.
A taky je to o polním extenzivním sadu, ne o žádné zahrádce a velké péči.
*
P.S. Pro palírenské účely bych si už teď jabloňový sad určitě nezřídil.
(Tehdy to bylo zapříčiněno nedostatkem vhodných švestkovin a náhradou starých švestkových výsadeb. Únava půdy a neradno sadit nové peckoviny poblíž starých).
*
*
PPS. Taková perlička. Ty staré švestky se trhaly traktorem i s kořeny. Kvůli té únavě a infekci půdy. A do kráterů se navezla nová hlína. Ale i tak se ty jabloně sadily mimo.
A před pár léty mi uhynula švestka na myrobalánu, asi třicetiletá. A z lenosti apod. jsem nasadil novou. A úplně přímo u pařezu té uhynulé.
Taky na myrobalánu. A roste jak z vody. A už i v mládí bohatě plodí. Tak nevím jak je to s tou únavou půdy. Ale třeba ten myrobalán jako podnož snese vše???
Zbytečná práce, pečlivost anebo hlavně se s ničím nesrat? Nevím.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Jadernička moravská
Nemá smysl vybírat odrůdu podle chuti moštu. Beztak mi nejvíc chutná mošt ze směsi odrůd, nejlépe zimních. Důležitější než samotná chuť jsou technologické vlastnosti odrůdy. Tedy:
1. Doba zrání. Když je léto, pracuje se asi líp, den je delší ale zase lítají vosy, jablka hnijí a mošt brzy začne kvasit
2. Velikost plodů - velké plody mají lepší poměr dužiny k balastu, rychleji se trhají i sbírají, ale zase se častěji rozbijí při pádu ze stromu
3. Vhodnost k setřepání - plody s dlouhou stopkou zděděnou po Goldenu se třepou špatně
4. Asi nejdůležitější vlastnost - jak rychle podléhají jablka hnilobě. Gráfštýny, Rubíny, Lordy L., James G. jsou šťavnaté a lahodné, ale rychle podléhají hnilobě. Proto jsou tak oblíbené jaderničky, kožeňáky a zimní jablka obecně
5. Výlisnost odrůdy - až na výjimky (Jeptiška, Strýmka) lze říci, že čím pozdnější odrůda a tvrdší je jablko, tím líp se lisuje a dá víc moštu. Mošt ze zimních jablek je taky méně kalný
6. Hnědnutí dužiny - mošt z jablek, která ba vzduchu nehnědnou, vypadá líp.
Atd.
1. Doba zrání. Když je léto, pracuje se asi líp, den je delší ale zase lítají vosy, jablka hnijí a mošt brzy začne kvasit
2. Velikost plodů - velké plody mají lepší poměr dužiny k balastu, rychleji se trhají i sbírají, ale zase se častěji rozbijí při pádu ze stromu
3. Vhodnost k setřepání - plody s dlouhou stopkou zděděnou po Goldenu se třepou špatně
4. Asi nejdůležitější vlastnost - jak rychle podléhají jablka hnilobě. Gráfštýny, Rubíny, Lordy L., James G. jsou šťavnaté a lahodné, ale rychle podléhají hnilobě. Proto jsou tak oblíbené jaderničky, kožeňáky a zimní jablka obecně
5. Výlisnost odrůdy - až na výjimky (Jeptiška, Strýmka) lze říci, že čím pozdnější odrůda a tvrdší je jablko, tím líp se lisuje a dá víc moštu. Mošt ze zimních jablek je taky méně kalný
6. Hnědnutí dužiny - mošt z jablek, která ba vzduchu nehnědnou, vypadá líp.
Atd.
Jadernička moravská
na jaře sem jich vysázel celou alej, asi 15 ks. už to byly 3m stromky ,5cm kmen. zatím všechny žijí, aspoň tu po mně něco zůstane
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Jadernička moravská
Oblíbenou moštovací odrůdou - ovšem podzimní - bývalo Croncelské. Mrazuodolné stromy, poměrně velké plody, dobrá výlisnost. Já bych volil spíš Albrechtovo, které má podobné vlastnosti, ale chutnější a o něco trvanlivější plody. Anebo bych sáhnul po zimní odrůdě, jejichž mošt má lepší říz. Favoritem by bylo Vilémovo, protože mošt z něj prakticky nehnědne.Julo napísal: ↑17 Sep 2020, 21:04Pán Rafael a ostatní, ktorú odrodu jablone nenáročnú na polohu by ste volili primárne na muštovanie ako také? Sem tam výrobu destilátu z muštu?
Ďakujem
Výhodou jaderničky je m.j. to, že zesládne, na rozdíl od jiných odrůd, ještě před plnou sklizňovou zralostí. Mošt z ní ale moc chutný není, schází mu kyseliny.
Jadernička moravská
Před dvěma týdny jsme zahájili moštování v zahrádkářské moštárně. Panenské české opětovně vítězí jako nejlepší odrůda k moštování.Julo napísal: ↑17 Sep 2020, 21:04Pán Rafael a ostatní, ktorú odrodu jablone nenáročnú na polohu by ste volili primárne na muštovanie ako také? Sem tam výrobu destilátu z muštu?
Ďakujem
Jadernička moravská
To jsi Moravák?
Jadernička moravská
Co pamatuju, tak u nás hodně moštu bylo z Vatervlievského mramorovaného, to opravdu teklo. Musel jsem domů z moštárny pro další nádoby.Odrůda to byla velmi úrodná, strom rostl hodně do výšky.
Jadernička moravská
U nás v SZ Sudetech vítězí Grávštýnské .