Myslím, že k úplnému a objektivnímu zhodnocení odrůdy to bude chtít ještě více roků a z různých poloh. Výsledky pak možná budou jiné.Hawkeye napísal: ↑26 Feb 2024, 13:01Honeycrisp som oberal koncom augusta (foto 1). Moje hodnotenie krátko po obratí je na foto 2 (možno trochu nadnesene kladné). Pár polozabudnutých plodov Honeycrispu som ešte dnes v pivnici našiel (jeden z nich je na foto 3-5). Dnešná jeho degustácia (foto 6,7): šupka je už povädnutá, avšak dužina pri reze aj konzumácii má prekvapivo kvalitnú, pevnú a chruplavú konzistenciu. Na jablko obraté pred pol rokom až neuveriteľnú. Šťavnatosť je teraz už len priemerná. Chuť je harmonická, sladko-kyslo vybalansovaná, ale už 'prázdnejšia', chýba jej iskra, esprit a aróma. Honecrisp je koncom februára v pohode konzumovateľný, ale rozhodne (okrem konzistencie dužiny) už ničím neoslňuje.
Jedným dychom však treba dodať, že Honeycrisp nie je zimná odroda určená na dlhé skladovanie a koncom februára by mal byť už dávno skonzumovaný. U mňa je to - podľa termínu oberania - skorá jesenná odroda (až by sa chcelo povedať, že neskorá letná).
Celkove možno k Honeycrispu povedať asi toto: táto odroda vyniká v podstate len v jednej vlastnosti, a tou je jeho úžasná šťavnatosť a konzistencia dužiny - to platí v čase jeho konzumného optima. V tom čase je to chuťovo vysoko nadpriemerné jablko, avšak publicitu, ktorá najmä v USA vytvorila okolo neho auru výnimočnosti, si podľa mňa nezaslúži. V porovnaní s mnohými českými odrodami (nebudem ich tu menovať) jeho 'americká sláva' vädne ako poľná tráva. Zlé jablko to nie je, ale vetu "toto musím mať určite v záhrade" v jeho prípade ja osobne nepovažujem za imperatív.
(Obligátna poznámka na záver: Uvedené hodnotenie Honeycrispu je mojím subjektívnym názorom, bez nároku na zovšeobecňovanie a vnucovanie. Pretože: "koľko ľudí - toľko chutí" ... ) H.
Screenshot_20240226_124344_Chrome.jpg
Screenshot_20240226_124404_Chrome.jpg
20240226_114749.jpg
20240226_114750.jpg
20240226_114829.jpg
20240226_124200.jpg
20240226_124204.jpg
Např. letošní Rubinoly vydržely sotva do Nového roku, v minulosti v pohodě do března.