Tak to teda varírujú, a poriadne. Spravil som taký fotoprehľad plodov prezentovaných ako Honeycrisp od rôznych prispievateľov z tohto aj 'starého' fóra. Tie rozdiely sú naozaj veľké... IH
Honeycrisp
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp.
...pokračovanie...
Na posledných 3 fotkách sú plody Honeycrispu, prezentované na nete ako 'typické'. IH
Na posledných 3 fotkách sú plody Honeycrispu, prezentované na nete ako 'typické'. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp.
Stromček odrody HONEYCRISP som zasadil na jeseň 2020, v tomto roku som na ňom ponechal jeden plod, ktorý som obral 24.9.
Dnes som jablko degustoval - počkal som trochu dlhšie, pretože plod na mňa dlho pôsobil 'nepripraveným' dojmom. A aby mal 'amerikán' ozajstný krst ohňom, tak som sa rozhodol degustačne ho porovnať s absolútnou špičkou - Coxovou renetou. (Na foto 1 je Honeycrisp v deň obratia, na foto 2 dnes. Na foto 3 je Coxovka, na foto 4 nakrájané kúsky oboch odrôd - H. hore, pod ním C.r.).
Moje subjektívne pocity z degustácie: Honeycrisp má priam fantastickú konzistenciu dužiny - tuhú, pritom ale krehkú a 'chruplavú', zároveň vysoko šťavnatú. V tomto smere priam dokonalosť, na úrovni Admiralu. Chuť je veľmi dobrá až výborná, pôsobí 'harmonicky', s miernou prevahou cukrov. Prítomná je aj jemná aróma, pripomínajúca s trochou fantázie ananás. Šupka je pri jedle zreteľná, ale neprekáža. Dochuťový 'chvostík' je stredne dlhý. Čo sa týka Coxovej renety, jej konzistencia dužiny aj šťavnatosť výrazne za Honeycrispom zaostávajú, to sa vôbec nedá porovnať. Chuťovo ale - ako to povedať - akoby zaspievali anjeli (). Úžasná, "řízná", neopakovateľná chuť tohto 'škaredého' jablka naplní chuťové poháriky až po okraj. V porovnaní s ňou Honeycrisp tak do troch štvrtín. Ak by som si mal vybrať tretie jablko na zjedenie, bola by to Coxovka.
Záver: Aby som nebol nesprávne pochopený - Honeycrisp jednoznačne splnil očakávania, chuťovo by som síce našiel vo svojom portfóliu aj zopár chutnejších jabĺk, ale jeho kvalita je na vysokej úrovni. Z pohľadu štruktúry a konzistencie dužiny, ako aj šťavnatosti predstavuje Honeycrisp absolútnu špičku, pričom chuťovo určite nepohorel. Ideálne trhové jablko. V krste ohňom obstál (koľko jabĺk by v 'súboji' s Coxovkou doslova 'ľahlo popolom'...). Som rád, že ho mám v záhrade. A bude zaujímavé v ďalších rokoch odsledovať jeho skladovateľnosť a vývoj chuti v jej priebehu. IH
Dnes som jablko degustoval - počkal som trochu dlhšie, pretože plod na mňa dlho pôsobil 'nepripraveným' dojmom. A aby mal 'amerikán' ozajstný krst ohňom, tak som sa rozhodol degustačne ho porovnať s absolútnou špičkou - Coxovou renetou. (Na foto 1 je Honeycrisp v deň obratia, na foto 2 dnes. Na foto 3 je Coxovka, na foto 4 nakrájané kúsky oboch odrôd - H. hore, pod ním C.r.).
Moje subjektívne pocity z degustácie: Honeycrisp má priam fantastickú konzistenciu dužiny - tuhú, pritom ale krehkú a 'chruplavú', zároveň vysoko šťavnatú. V tomto smere priam dokonalosť, na úrovni Admiralu. Chuť je veľmi dobrá až výborná, pôsobí 'harmonicky', s miernou prevahou cukrov. Prítomná je aj jemná aróma, pripomínajúca s trochou fantázie ananás. Šupka je pri jedle zreteľná, ale neprekáža. Dochuťový 'chvostík' je stredne dlhý. Čo sa týka Coxovej renety, jej konzistencia dužiny aj šťavnatosť výrazne za Honeycrispom zaostávajú, to sa vôbec nedá porovnať. Chuťovo ale - ako to povedať - akoby zaspievali anjeli (). Úžasná, "řízná", neopakovateľná chuť tohto 'škaredého' jablka naplní chuťové poháriky až po okraj. V porovnaní s ňou Honeycrisp tak do troch štvrtín. Ak by som si mal vybrať tretie jablko na zjedenie, bola by to Coxovka.
Záver: Aby som nebol nesprávne pochopený - Honeycrisp jednoznačne splnil očakávania, chuťovo by som síce našiel vo svojom portfóliu aj zopár chutnejších jabĺk, ale jeho kvalita je na vysokej úrovni. Z pohľadu štruktúry a konzistencie dužiny, ako aj šťavnatosti predstavuje Honeycrisp absolútnu špičku, pričom chuťovo určite nepohorel. Ideálne trhové jablko. V krste ohňom obstál (koľko jabĺk by v 'súboji' s Coxovkou doslova 'ľahlo popolom'...). Som rád, že ho mám v záhrade. A bude zaujímavé v ďalších rokoch odsledovať jeho skladovateľnosť a vývoj chuti v jej priebehu. IH
Honeycrisp.
Na rozdíl od degustace p.Hlavatého, u mne Honeycrisp pohořel. Po chvíli žvýkání jeho dužiny cítím v ústech jakousi nepatřičnou pachuť a v žaludku tlačí jako kámen Jestli to ovšem Honeycrisp opravdu je - stále nemám jistotu. Naopak Cherry Cox je opravdový chuťový zážitek. Po prvním jablíčku hned sahám po druhém.Ivan Hlavatý napísal: ↑10 Nov 2021, 19:13Stromček odrody HONEYCRISP som zasadil na jeseň 2020, v tomto roku som na ňom ponechal jeden plod, ktorý som obral 24.9.
Dnes som jablko degustoval - počkal som trochu dlhšie, pretože plod na mňa dlho pôsobil 'nepripraveným' dojmom. A aby mal 'amerikán' ozajstný krst ohňom, tak som sa rozhodol degustačne ho porovnať s absolútnou špičkou - Coxovou renetou. (Na foto 1 je Honeycrisp v deň obratia, na foto 2 dnes. Na foto 3 je Coxovka, na foto 4 nakrájané kúsky oboch odrôd - H. hore, pod ním C.r.).
Moje subjektívne pocity z degustácie: Honeycrisp má priam fantastickú konzistenciu dužiny - tuhú, pritom ale krehkú a 'chruplavú', zároveň vysoko šťavnatú. V tomto smere priam dokonalosť, na úrovni Admiralu. Chuť je veľmi dobrá až výborná, pôsobí 'harmonicky', s miernou prevahou cukrov. Prítomná je aj jemná aróma, pripomínajúca s trochou fantázie ananás. Šupka je pri jedle zreteľná, ale neprekáža. Dochuťový 'chvostík' je stredne dlhý. Čo sa týka Coxovej renety, jej konzistencia dužiny aj šťavnatosť výrazne za Honeycrispom zaostávajú, to sa vôbec nedá porovnať. Chuťovo ale - ako to povedať - akoby zaspievali anjeli (). Úžasná, "řízná", neopakovateľná chuť tohto 'škaredého' jablka naplní chuťové poháriky až po okraj. V porovnaní s ňou Honeycrisp tak do troch štvrtín. Ak by som si mal vybrať tretie jablko na zjedenie, bola by to Coxovka.
Záver: Aby som nebol nesprávne pochopený - Honeycrisp jednoznačne splnil očakávania, chuťovo by som síce našiel vo svojom portfóliu aj zopár chutnejších jabĺk, ale jeho kvalita je na vysokej úrovni. Z pohľadu štruktúry a konzistencie dužiny, ako aj šťavnatosti predstavuje Honeycrisp absolútnu špičku, pričom chuťovo určite nepohorel. Ideálne trhové jablko. V krste ohňom obstál (koľko jabĺk by v 'súboji' s Coxovkou doslova 'ľahlo popolom'...). Som rád, že ho mám v záhrade. A bude zaujímavé v ďalších rokoch odsledovať jeho skladovateľnosť a vývoj chuti v jej priebehu. IH
Screenshot_20211110-184721_Chrome.jpg
20211110_183833.jpg
20211110_183904.jpg
20211110_184106.jpg
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp.
Ťažko povedať. Keď porovnávam fotky môjho a Vášho Honeycrispu, tvarovo by to sedelo. Môj na rozdiel od Vášho ale nie je pásikavý. A najväčši rozdiel je vo výzore lenticel - ten Váš ich má úplne iné ako môj. Je možné, že Poliaci ponúkajú rôzne 'klony' Honeycrispu, líšiace sa aj chuťovou kvalitou (?). Druhou možnosťou je, že máme diametrálne odlišné chuťové preferencie. Naozaj neviem... IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp
HONEYCRISP - tak trochu tajuplná odroda. V mojom príspevku z 10.10.2021 na tomto vlákne som uviedol viacero fotografii tejto odrody, na ktorých sa plody avizovaných Honeycrispov niekedy až veľmi výrazne líšia. Podľa popisu odrody by Honeycrisp mal dozrievať koncom septembra. To sa ale - možno - týka Severnej Ameriky. Na 'totáčfóre' teraz prispievateľ z regiónu Šariša (nadm.výška 230m n.m.) uverejnil fotky obratého zrelého Honeycrispu (foto). U mňa Honeycrisp ešte zrelý nie je, a to ťažko nájdete na Slovensku klimaticky teplejšiu oblasť než je Podunajská nížina. Minulý rok som Honeycrisp oberal 24.9. (prvoúroda - len 1 plod).Takže zasa trochu rozpaky... Možno "koluje" viacero 'klonov' Honeycrispu, alebo (dúfam že nie) máme niektorí zámeny. IH
Honeycrisp
Zaujala mne zmínka Jiřího II z loňského roku, že u Honeycrispu jej překvapila jistá pachuť. Stejny pocit jsem měl, když jsem před několika roky tůto odrůdu poprvé degustoval v Polsku. Byla tam pro mne dost nepříjemná kvasná pachuť. Sami polští pořadatelé uváděli, že v Polsku se pod názvem Honeycrisp pohybuje několik odlišných odrůd. Mám vysazený mladý stromek, původem z Polska. Vloni byla první plodnost. Pachuť se tam rovněž vyskytovala, také fyziologiská skvrnitost na plodech. Uvidím letos.
-
IP: 247.59
Honeycrisp
Honeycrisp mám již delší dobu od p.Lazara a zcela jistě to není záměna. Doteď jsem si myslel, že vlastně původ je od Vás. Jestli jej máte teprve čerstvý, kdoví, kde ho tehdy sehnal. Měl styky přebohaté. Jo, jestli sháníte pravý špendlík, taky žnivka, míval ho Fabia. Paní Rudnik Vám poradí.
Honeycrisp
Návštěvník- a ukážete nám fotku HC toho pravého? Já mám ostrožskou verzi.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Honeycrisp
Moja 'verzia' Honeycrispu... IH