Vyzerá to na hrdzovitosť plodov (apple russeting). Jej príčiny (ak vynecháme geneticky, teda prirodzene 'hrdzovité' odrody) môžu byť rôzne. Jednak biotické (najmä múčnatka) - čo ale vo Vašom prípade považujem za extrémne nepravdepodobné. Väčšinou sú príčiny abiotické - napríklad počasie (chlad, vlhko), o čo vo Vašom prípade asi tiež nepôjde. Ďalej môže byť hrdzovitosť prejavom fytotoxicity - najmä po postrekoch, po ktorých nasleduje veľmi teplé a slnečné počasie. Známy je napríklad efekt Syllitu na vznik hrdzovitosti, najmä ak je tento aplikovaný do kvetov. Prípadne to môžu byť aj iné fungicídy či insekticídy, ale tiež aj "obyčajný" postrek kalciom. Predpokladal by som, že vo Vašom prípade treba hľadať príčinu práve v tejto 'postpostrekovej fytotoxicite'. Aplikovali ste za posledné 2-3 týždne nejaké postreky ? Ak áno, nestriekali ste počas intenzívne slnečného a horúceho počasia, prípadne tesne pred ním ?
Na foto dva príklady hrdzovitosti jabĺk spôsobenej postrekmi. IH