BONITA (Topaz x Pink Lady) - táto odroda je Střížovicami v posledných rokoch výrazne propagovaná a 'pretláčaná'. Na rozdiel od takého Admiralu... Dá sa to pochopiť, keďže Bonita je ideálny 'komerčák': vizuálne pekné jablko, chuťovo neurazí, odolné chorobám, nealternuje, vhodné pre intenzívne tvary, včasná a vysoká rodivosť...
Profesionálni pestovatelia - nech sa páči !
Ja som len obyčajný hobík, a podľa môjho možno kacírskeho názoru Bonita nesiaha Admiralu ani po podrážku opätkov. Pravda - Bonita netrpí horkou pehovitosťou. Tento argument (inak ťažkotonážny) mne ale žily netrhá...
Avšak aby som nepreháňal - Bonita je naozaj pekné jablko, pestovateľsky vďačné a aj chuťovo celkom fajn. V tejto sezóne sa tiež pozoruhodne včasne a neobvykle sýto vyfarbuje (viď foto - dnes).
(Ale Admiral aj tak hrá inú ligu !) IH
Bonita
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Bonita
Biznis je biznis a "peníze jsou až na prvním místě".Neregistrovaný napísal: ↑02 Sep 2022, 19:11Bude problém tuto odrůdu sehnat.
'Střížovickým' sa vôbec nečudujem, že licencie predávajú do lukratívnejšieho zahraničia. Šľachtenie nových odrôd je obrovská drina, časovo aj finančne extrémne náročná. IH
Bonita
Nechci být šťoural, ale jako obrovskou dřinu vidím klasický balet či vrcholovou cyklistiku. Práce na šlechtitelské stanici je docela příjemná a zaměstnanci rozhodně udření nevypadají. Co páni Kumšta, Buzrla, Matejsek a další? Kde ti vzali prostředky na finančně tak extrémně náročnou práci?Ivan Hlavatý napísal: ↑02 Sep 2022, 20:26Biznis je biznis a "peníze jsou až na prvním místě".Neregistrovaný napísal: ↑02 Sep 2022, 19:11Bude problém tuto odrůdu sehnat.
'Střížovickým' sa vôbec nečudujem, že licencie predávajú do lukratívnejšieho zahraničia. Šľachtenie nových odrôd je obrovská drina, časovo aj finančne extrémne náročná. IH
Tím nepopírám, že šlechtění nových odrůd je prospěšné a záslužné.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Bonita
Ešte by som spomenul baníkov ... (samozrejme, bez irónie k tomuto ťažkému povolaniu).vysloužil napísal: ↑03 Sep 2022, 09:33Nechci být šťoural, ale jako obrovskou dřinu vidím klasický balet či vrcholovou cyklistiku. Práce na šlechtitelské stanici je docela příjemná a zaměstnanci rozhodně udření nevypadají. Co páni Kumšta, Buzrla, Matejsek a další? Kde ti vzali prostředky na finančně tak extrémně náročnou práci?Ivan Hlavatý napísal: ↑02 Sep 2022, 20:26Biznis je biznis a "peníze jsou až na prvním místě".Neregistrovaný napísal: ↑02 Sep 2022, 19:11Bude problém tuto odrůdu sehnat.
'Střížovickým' sa vôbec nečudujem, že licencie predávajú do lukratívnejšieho zahraničia. Šľachtenie nových odrôd je obrovská drina, časovo aj finančne extrémne náročná. IH
Tím nepopírám, že šlechtění nových odrůd je prospěšné a záslužné.
Takto: možno ten výraz "drina" nebol najšťastnejší, ale aj tak by som ho nezmenil. Náročná a ťažká práca totiž nie je iba tá, ktorá je fyzicky vyčerpávajúca. Náročnou 'drinou' môže byť aj duševná práca - a menežment šľachtiteľskej stanice so všetkým čo k tomu patrí (plánovanie, stratégia, ciele, koordinácia postupov, riadenie prác a ich finančné pokrytie, zháňanie pracovníkov a zdrojov, realizácia licencií, nadväzovanie kontaktov, propagácia atď.) ňou podľa mňa je. Navyše s neistým výsledkom. Pred pánmi Kumštom, Buzrlom a Matejskom sa hlboko skláňam, ale položme si otázku - kde sa dajú kúpiť nimi vyšľachtené výpestky ? A položme si ešte jednu otázku: prečo pán Buzrla predal práva na väčšinu svojich odrôd Rakúšanom ? IH
Bonita
Drinou' môže byť aj duševná práca - a menežment šľachtiteľskej stanice so všetkým čo k tomu patrí (plánovanie, stratégia, ciele, koordinácia postupov, riadenie prác a ich finančné pokrytie, zháňanie pracovníkov a zdrojov, realizácia licencií, nadväzovanie kontaktov, propagácia atď.) ňou podľa mňa je. Navyše s neistým výsledkom.
To je pravda, ovšem jsou to atributy drtivé většiny firem, ať vymýšlejí nebo vyrábějí cokoli. Navíc - ovocnářství není transplantační medicína ani jaderná fyzika vyžadující špičkově vystudované odborníky. Když udělají chybu, nic se neděje.
Ano, ten výsledek je nejistý, ale druhé straně - když se nezadaří, neznamená to, že firma zkrachuje a zaměstnanci budou bez práce.
Co se týče pana Buzrly, je přirozenou lidskou vlastností, že výsledek své práce chce zpeněžit a nejlépe tam, kde mu dají nejvíc.
Kumštovy odrůdy (Blaník, Vltava, Tábor, aj) se prodávají.
To je pravda, ovšem jsou to atributy drtivé většiny firem, ať vymýšlejí nebo vyrábějí cokoli. Navíc - ovocnářství není transplantační medicína ani jaderná fyzika vyžadující špičkově vystudované odborníky. Když udělají chybu, nic se neděje.
Ano, ten výsledek je nejistý, ale druhé straně - když se nezadaří, neznamená to, že firma zkrachuje a zaměstnanci budou bez práce.
Co se týče pana Buzrly, je přirozenou lidskou vlastností, že výsledek své práce chce zpeněžit a nejlépe tam, kde mu dají nejvíc.
Kumštovy odrůdy (Blaník, Vltava, Tábor, aj) se prodávají.
Bonita
Nemíním rozvádět otázku, zda šlechtění ovoce je či není dřina, jen mi nedá nevzpomenout na mého nebožtíka tchána. Pracoval (v minulém režimu) jako inženýr ve Výzkumném ústavu lesního hospodářství v Kunovicích. Jedním z výzkumných úkolů bylo najít nebo vyšlechtit dřevinu, která by odolala znečištěnému ovzduší Krušných hor. Tedy činnost nanejvýš záslužná. Několikrát jsem pracoviště navštívil, bylo jako vystřižené ze seriálu Vyprávěj. Platy vysokoškoláků tam byly - i na tu dobu - spíš nízké, zato charakter práce se dal nazvat povojensku "vegáč". Služební cesty, návštěvy polesí, úsmevy sekretárok... Jistě, nelze srovnávat, bylo to za totáče.
VŠÚO v Holovousích uvádí na svých stránkách 95 zaměstnanců ( Střížovice údajně sotva čtvrtinu). Výsledky obě pracoviště mají, o tom není debat. Ale jaký je konečný důsledek faktu, že je Česko v jablkách šlechtitelská velmoc? Plocha produkčních ovocných sadů v ČR dramaticky klesá, stejně jako domácích zahrádek. V obchodech lidé nakupují vesměs jablka vyšlechtěná v cizině, a to často před desítkami, někdy i stovkami let (Red Delicious, Golden, aj). Těch tuzemských je výrazná menšina.
Pro nás hobíky, co rádi zkoušíme něco nového, je každoroční chrlení nových a nových odrůd možná inspirující. I prodejci ovocné sadby rádi nabízejí co nejvíc novinek. V obecné rovině se mi ale vkrádá otázka o smyslu toho všeho...
VŠÚO v Holovousích uvádí na svých stránkách 95 zaměstnanců ( Střížovice údajně sotva čtvrtinu). Výsledky obě pracoviště mají, o tom není debat. Ale jaký je konečný důsledek faktu, že je Česko v jablkách šlechtitelská velmoc? Plocha produkčních ovocných sadů v ČR dramaticky klesá, stejně jako domácích zahrádek. V obchodech lidé nakupují vesměs jablka vyšlechtěná v cizině, a to často před desítkami, někdy i stovkami let (Red Delicious, Golden, aj). Těch tuzemských je výrazná menšina.
Pro nás hobíky, co rádi zkoušíme něco nového, je každoroční chrlení nových a nových odrůd možná inspirující. I prodejci ovocné sadby rádi nabízejí co nejvíc novinek. V obecné rovině se mi ale vkrádá otázka o smyslu toho všeho...