Rozela
-
IP: 234.23
Rozela
Dobrý deň, poprosil by som pána H.. o ďalšiu radu, (ako minule pri odrode Karneval) kedy u Vás oberáte Rozelu ? Dnes som odtrhol 3 jablká u všetkých som vytrhol stopku. Drží na strome ako pribitá. Mám prvú úrodu ktorá sa dá nazvať naozaj tak nazvať, odhadujem cca na 2 prepravky. Tento rok prvý krát nebola pehovitosť a obalovač asi uprednostnil susedný Šampión.
Rozela
Rozelu som obral pred týždňom. To ale ešte automaticky neznamená, že ju musíte obrať aj Vy. Kritériom oberačkovej zrelosti je pri Rozele najmä jej vyfarbenie. Zrelé plody majú červené sfarbenie aj v okolí kališnej jamky. Vyfarbovanie plodov pri Rozele výrazne závisí od ich expozície slnečným lúčom. Takže nezriedka je potrebné spraviť zber na doby - teda horšie vyfarbené plody je vhodné ponechať na strome dlhšie.Miro_NR napísal: ↑16 Okt 2023, 22:42Dobrý deň, poprosil by som pána H.. o ďalšiu radu, (ako minule pri odrode Karneval) kedy u Vás oberáte Rozelu ? Dnes som odtrhol 3 jablká u všetkých som vytrhol stopku. Drží na strome ako pribitá. Mám prvú úrodu ktorá sa dá nazvať naozaj tak nazvať, odhadujem cca na 2 prepravky. Tento rok prvý krát nebola pehovitosť a obalovač asi uprednostnil susedný Šampión.
Čo sa týka konkrétnej rady Vám - opäť by bolo vhodné priložiť fotografie plodov. Optimálne tak, aby boli sfotené nielen zboku, ale aj zhora (stopková jamka) a zospodu (kalich).
P.S.: vytrhnutie stopky plodu samo osebe ešte nemusí znamenať jeho nezrelosť. Môže to byť niekedy aj nesprávnou technikou oberania. Ak je stopka dostatočne dlhá, resp. ak je medzi plodom a úponom stopky na plodonose priestor aspoň pre vloženie prsta, treba plod obrať neho 'vypáčením' cez tento prst, najlepšie ukazovák (ostatné prsty ruky držia plod, prípadne prsty druhej ruky fixujú plodonos). Ak je stopka krátka a vytrháva sa z plodu (nezriedka sa to deje napríklad pri Admirale), je možné na zber použiť nožnice s úzkymi čepeľami - stopku nimi odstrihneme od jej úponu na plodonos. H.
Rozela
Rozelu jsem rovněž sklidil. Ale rozhodně ji nemám tak krásně vybarvenou, jako Mikeš a Miloš. Rozela značně zahušťuje korunu a ovoce uvnitř koruny mi nevybarvuje. Z časových důvodů zanedbávám případné letní prosvětlení koruny. K záporůmn odrůdy patří určitá náchylnost k fyziologické skvrnitosti a horší oddělování plodů při sklizni. / I s plodonošem./ Ke kladům patří neskutečně velká a pravidelná plodnost, velikost plodů, dlouhá skladovatelnost i chuť. Zkouším i několik dalších sourozencu Rozely / Vanda x Bohemia / a všechny jsou výborné chuti, některé beze sklonu k pihovitosti. Omlouvám se za slabé zapojení do probírané problematiky fóra. V říjnu mám pracovní špičku a jako každoročně nestíhám. Za týden bych se měl polepšit a přidávat nafocené fotky.
Rozela
Prikladám názorné fotky k tomu zrelostnému vyfarbeniu Rozely (foto 1-3). Krycia farba Rozely zrelej na oberanie je tmavšia červená (foto 1). Pri tomto plode vidno, že základná farba (tam kde tienil list a preto chýba červené krytie) je už žltá, a nie zelená - foto 2. No a hlavne - krycia červená farba už siaha až ku kalichu plodu (foto 3). Tento 'demonštračný' plod je - dá sa povedať - až trochu 'oberačkovo prezretý', mohol byť obratý aj o niečo skôr. Treba dodať, že nie v každej polohe a v každej sezóne sa Rozela musí takto pekne vyfarbiť. Takže oberanie často prebieha vo fáze menej intenzívne vyfarbených plodov.
Na foto 4-6 je krásne vyfarbený Jonagored - jeho pásikovanie prechádza až do mramorovania a má takmer čiernu farbu. Jonagored je (podľa mňa) jedným z vôbec najkrajšie sfarbených jabĺk. H.