Letos jsem úplně změnil názor na tuto odrůdu, jelikož jsem v obchodě natrefil na velmi kvalitní Idaredy a chuť mě příjemně překvapila. Idaredu nejspíš prospělo i více slunečných dnů v loňském roce.
Soused má starou jabloň Idaredu na M9 a i když se o něj prakticky nestará, tak mívá v posledních letech krásné velké červené jablka.
Idared mě teď přijde jako jablko s neprávem špatnou pověstí.
Idared
Idared
Zrovna včera jsem si říkal to samé, když jsem jedl Idared z obchodu nedalekých sadů. Šťavnaté, atomatické jablko s pevnou dužninou a ani slupka "nepřekážela". Chuťově výborné Idaredy jsem konzumoval před lety v opuštěném sadu u Dyje na jižní Moravě.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Idared
Idared iste má svoju kvalitu, inak by to nebolo ešte stále najpestovanejšie jablko v našich končinách a každoročne najpočetnejšie zastúpená odroda na súťaži o najkrajšie jablko. Prednosťou je krásny imidž, vysoká plodnosť bez alternácie a mimoriadne dlhá skladovateľnosť (v súťaži o 'shelf-life award' zatápa aj Admiralu). Plody z lepšej klimatickej oblasti nielen skvele vyzerajú, ale aj veľmi dobre chutia. Poznám niekoľko ľudí, pre ktorých je Idared absolútny TOP. Priznávam sa bez mučenia, že ja k nim nepatrím. Veľkým nedostatkom Idaredu je ale mimoriadne vysoká citlivosť na chrastavitosť a múčnatku, tento handicap sa nedá ignorovať a je dôvodom, prečo radšej voliť iné odrody. Idared si ale stále drží svoju pozíciu masovo pestovanej odrody aj medzi amatérskymi záhradkármi, zrejme to nebude iba efekt akejsi zotrvačnosti a musia tam byť nejaké argumenty, ktorými svojich 'skalných' presviedča, aby ho neposlali na smetisko záhradkárskych dejín. Pri plodoch z marketov by možno nadšenie z Idaredu výrazne opadlo, ak by konzument poznal počet preventívnych chemických postrekov. IH
Idared
Vlna popularity Idaredu se v ČSSR zvedla v 70. letech, m.j. na chuťové podobnosti s tehdy velmi oblíbeným Jonathanem. Odrůda má některé mimořádné vlastnosti: hojně plodí, třebaže před sklizní jablka nepadají, dobře se trhají, pěkně vypadají, při skladování prakticky nedochází ke ztrátám. Z příznivých poloh (a nemusejí to být jen ty nejteplejší) i dobře chutná, u nás ale dozraje pouze do kvality kuchyňského jablka.
Idared
Idaredy mají dlouhou skladovatelnost i bez sklepa. Strupovité trochu jsou, ale není to žádná hrůza. V deštivých letech jako vloni byly hodně sazovité, ale to je jen estetická vada. Jinak bez postřiků jako jediná odrůda po napadení červem nehnije ! Neshnije ani po vyžrání vosama nebo mravencema. U mě jediná odrůda na uskladnění. Bez postřiků z jiných odrůd nesklidím nic - obaleči, vosy, mravenci = 90% hniloba, zbytek stejně nejedlé, pihovité všechno. Ale Idared
Idared
James Grieve a Idared mají některé společné vlastnosti. Slabší růst, mimořádně vysokou pravidelnou plodnost, rychlé stárnutí stromu. Raně podzimní J.G. má mastnou slupku a rychle přezrává. Naopak Idaredu se skladovatelností vyrovná jen Admirál. Je málo pravděpodobné, aby Galu dědeček vysadil tak dávno, že by strom dosluhoval.
Idared
Idared letos překvapil dvakrát. Poprvé - příjemně - při sklizni. I když loňský rok byl mokrý a studený, postižení strupovitostí bylo, ale nijak kalamitní. Rovněž konzistence dužiny a chuť mi přišla minimálně stejně dobrá jako v teplejších letech. Podruhé překvapil Idared nyní, jeho skladovatelnost je horší než bývala. I když chuť není špatná (ale co bychom od Idaredu chtěli...) dužina je poněkud měkší a některé plody dokonce mírně vadnou, což jsem dřív nepozoroval. Napadá mě, jestli to nemůže souviset se sazovitostí, která loni postihla jablka jako snad nikdy v minulosti.