Dobrý den,
degustace jablek pro vás asi není nic nové, nicméně ta, kterou jsme pro vás připravili společně s Ústavem experimentální botaniky AV ČR je jedinečná v tom, že budete degustovat velmi pestrý mix a budete tak mít možnost srovnat zajímavé chutě.
Jaký bude rozdíl v chutích historických odrůd a těch současných, které znáte z obchodů?
A jak asi chutnají "jablka budoucnosti"? Tedy novošlechtěné tvary, které odpovídají světovým požadavkům a trendům a právě teď procházejí odrůdovými zkouškami?
Tato jablka, která pochází ze Stanice šlechtění jabloně ÚEB AV ČR nemáte možnost jinde, než u nás v zahradě ochutnat!
Kapacita degustací je omezená, proto nenechávejte nákup vstupenek na poslední chvíli.
V pátek degustaci povede RNDr. Dimitrij Tyč, Ph.D. - VYPRODÁNO
RNDr. Dimitrij Tyč, Ph.D. se přibližně od roku 2011 účastnil řady projektů na mapování, determinaci, výsadbu či řez ovocných stromů napříč ČR. V roce 2020 dokončil doktorské studium na PřF UK v Praze se zaměřením na molekulární biologii rostlin. Od roku 2018 působí jako vědecký pracovník na stanici šlechtění jabloně Střížovice Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a jako zástupce vedoucího.
Sobotní termíny budou pod vedením RNDr. Miroslava Srby, Ph.D. dopolední termín VYPRODÁN
RNDr. Miroslav Srba, Ph.D. je od roku 2023 odborný vedoucí Botanické zahrady Liberec. Pracuje také jako vědecký pracovník s podílem na výuce na PřF UK v Praze. Jeho specializací je buněčná biologie a genetika rostlin. Soukromě se věnuje šlechtění masožravých rostlin, na svém „kontě“ má již několik mezinárodně uznaných kultivarů.
V ceně vstupenky je samozřejmě i vstup do zahrady, abyste si mohli prohlédnout celou výstavu.
https://vstupenky.botanyliberec.cz/category/akce
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
-
- Príspevky: 7
- Dátum registrácie: 24 Jan 2024, 13:15
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Naposledy upravil/-a botanickaliberec v 29 Jan 2024, 19:33, upravené celkom 1 krát.
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
To je ono ! Presne po takýchto akciách voláme už dlhší čas. Propagácia nových odrôd v porovnaní so svetom je v ČR (o SR nemožno hovoriť, tu 'zdochol pes') biedna. Pritom kvalitou nie že za svetom nezaostávajú, ale ho predbiehajú (viď napr. UEB 5060/1, UEB 5130/1, UEB 4702/1 či UEB 5309/1, ale aj viaceré holovouské odrody).
Bohužiaľ, pre mňa je miesto konania tejto degustácie príliš ďaleko, ale dúfam, že niektorí záhradkári z tohto fóra ju absolvujú a o svojich dojmoch poreferujú. Bolo by skvelé a naozaj žiadúce, keby organizátori poskytli aj nám hobíkom prístupnú písomnú informáciu o týchto nových odrodách. Ideálne nielen ich názvy, ale aj pôvod (rodičovské odrody) a hlavné vlastnosti noviniek. No a najviac by nás potešilo, keby boli časom v predaji dostupné aj nám - amatérskym pestovateľom. H.
Bohužiaľ, pre mňa je miesto konania tejto degustácie príliš ďaleko, ale dúfam, že niektorí záhradkári z tohto fóra ju absolvujú a o svojich dojmoch poreferujú. Bolo by skvelé a naozaj žiadúce, keby organizátori poskytli aj nám hobíkom prístupnú písomnú informáciu o týchto nových odrodách. Ideálne nielen ich názvy, ale aj pôvod (rodičovské odrody) a hlavné vlastnosti noviniek. No a najviac by nás potešilo, keby boli časom v predaji dostupné aj nám - amatérskym pestovateľom. H.
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Bohulibý čin, Mirku, ale pro nás Moraváky, je ten Liberec strašně daleko. Chápu, ze Střížovic je to do Liberce kousek.
Kdyby tak byla nějaká výjezdní degustace někam doprostřed republiky - Pardubice, Havlíčkův Brod, Svitavy - to by bylo něco...
Kdyby tak byla nějaká výjezdní degustace někam doprostřed republiky - Pardubice, Havlíčkův Brod, Svitavy - to by bylo něco...
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Nebo Olomouc, Prostějov, Přerov
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
-
- Príspevky: 7
- Dátum registrácie: 24 Jan 2024, 13:15
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Dobrý den,
ano, také si myslíme, že představit špičkovou práci šlechtitelů ÚEB ze Střížovic je potřeba a zároveň atraktivní pro veřejnost.
Co se týká prezentace úplných novinek, to je velmi ošemetná věc. Budeme prezentovat "necertifikované prototypy" a proto komunikujeme s vedením týmu, které detaily z "výrobního procesu" prozradit smíme a které si přejí nechat v diskrétním režimu.
A ano, máte pravdu 5309/01 je skvělé jablko, chruplavé a šťavnaté - jako Admiral a chutná jako pomelo.
ano, také si myslíme, že představit špičkovou práci šlechtitelů ÚEB ze Střížovic je potřeba a zároveň atraktivní pro veřejnost.
Co se týká prezentace úplných novinek, to je velmi ošemetná věc. Budeme prezentovat "necertifikované prototypy" a proto komunikujeme s vedením týmu, které detaily z "výrobního procesu" prozradit smíme a které si přejí nechat v diskrétním režimu.
A ano, máte pravdu 5309/01 je skvělé jablko, chruplavé a šťavnaté - jako Admiral a chutná jako pomelo.
-
- Príspevky: 7
- Dátum registrácie: 24 Jan 2024, 13:15
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Liberec je krásný a má co nabídnout, určitě by se Vám líbilo přijet na degustaci a pobýt u nás na severu pár dní k tomu.
-
- Príspevky: 7
- Dátum registrácie: 24 Jan 2024, 13:15
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Mirkovi vyřídím , ale jsme rádi, že takové bohulibé činy tvoří právě u nás v Liberci.
Pavlína Sacherová
marketing botanické zahrady
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
No, mňa by viac potešilo, keby chutilo ako jablko.botanickaliberec napísal: ↑24 Jan 2024, 19:36... A ano, máte pravdu 5309/1 je skvělé jablko, chruplavé a šťavnaté - jako Admiral a chutná jako pomelo.
Ako výnimočné jablko. Ale ako jablko. H.
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Tak to si asi ujít nenechám a navíc pod vedením kamaráda "tu od nás" .
Degustace jablek v Botanické zahradě Liberec
Konečně zajímavá akce. Účastníci si konečně bez předsudků mohou porovnat chuťové vlastnosti špičkových českých odrůd a hybridů s klasickými tržními a starými či krajovými, v ČR pěstovanými odrůdami. Moc bych si přál, aby se akce zúčastnil i někdo z redakce časopisu Zahrádkář. České šlechtění jablek a třešní má ve světě zvuk. Doma, jako by to byla popelka. O směrech a výsledcích se moc nepíše. O velice prospěšném programu kolektivu ze Střížovic, šlechtit jablka nejen vyjímečně chutná, ale zároveň polygenně odolná ke strupovitosti, se z periodik nedozvíme. / Chvála za články o nových registrovaných odrůdách autorů z Lysic /. Klidně si přečtu článek o přírodní zahradě. Že by tam měl být i kout s kopřivou mne přivede k úsměvu. Nejsem z pražského paneláku a kopřivy mi rostou za zahradou. Ale hodnotný článek někoho ze Střížovic o šlechtění jablek nebo z Holovous o směrech ve šlechtění třešní bych rozhodně uvítal. Chceme být "eko". Spousta klasických ale i starých odrůd jabloní musíme ošetřovat proti chorobám a škůdcům. Profesionálové proti strupovitosti stříkají i dvacet postřiků. To kupujeme v obchodní síti. Aby toho nebylo málo, jablka voskují, ať se lesknou. Zkuste takové jablko dát do misky s horkou vodou, co smyjete. Přece ovoce, kde ošetření vyloučíme nebo omezíme jen na ochranu proti škůdcům je to pravé, co hobík potřebuje.
Liberec je sice přece jen kousek cesty, ale není to přes oceán. Neměl by být problém se dát i z účastníku fóra dohromady, aby se obsadilo auto a zúčastnit se. Kdy se taková příležitost naskytne.
Liberec je sice přece jen kousek cesty, ale není to přes oceán. Neměl by být problém se dát i z účastníku fóra dohromady, aby se obsadilo auto a zúčastnit se. Kdy se taková příležitost naskytne.