Lysice 2023

Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Lysice 2023

08 Jan 2024, 15:48

vysloužil napísal:
08 Jan 2024, 15:18
Přidám své hodnocení. Příliš se neliší. Taky agent.
Miloš, pri niektorých odrodách (vrátane Admiralu !) máš v kolonke "Vzhled" hodnotenie 1,0 ... (?).
Je to preklep alebo je to naozaj tak ? To sa mi fakt nezdá... to by čo museli byť za 'škraty' (?).
Tie súčty by sedeli v prípade, ak by sa "Vzhled" a "Kyselost" nezarátavali vôbec, a zároveň "Chuť" by sa zarátavala 2x. H.



Screenshot_20240108_154848_Samsung Notes.jpg
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Lysice 2023

08 Jan 2024, 16:19

Hawkeye napísal:
08 Jan 2024, 15:48
vysloužil napísal:
08 Jan 2024, 15:18
Přidám své hodnocení. Příliš se neliší. Taky agent.
Miloš, pri niektorých odrodách (vrátane Admiralu !) máš v kolonke "Vzhled" hodnotenie 1,0 ... (?).
Je to preklep alebo je to naozaj tak ? To sa mi fakt nezdá... to by čo museli byť za 'škraty' (?).
Tie súčty by sedeli v prípade, ak by sa "Vzhled" a "Kyselost" nezarátavali vôbec, a zároveň "Chuť" by sa zarátavala 2x. H.




Screenshot_20240108_154848_Samsung Notes.jpg
Myslím, že to tak je. Chuť se počítá 2x a kyselost vůbec. Aspoň něco v tom smyslu moderátor říkal. Žádnému plodu jsem nedal za vzhled 1, nejspíš to byly blbě napsané sedmičky. Vzhledem k tomu, že vzhled se asi nepočítal, je to celkem jedno. Mohu ujistit, že všechny vystavené vzorky byly velmi pěkné. Ve srovnání s mými jablky přímo nádherné. Já bych kategorii vzhled do degustace nezařazoval vůbec.
Osobně si myslím, že s anonymitou vzorků se to přehání. Odtajnění degustovaných vzorků probíhá až po posledním ochutnaném jablku. To už si chuť zpětně nikdo k názvu odrůdy nepřiřadí. Určitě by bylo lepší, kdyby se odrůda odtajnila ihned poté, co ji degustující obodují. Zdržení by to žádné nebylo, tou dobou se roznáší další vzorek.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 08 Jan 2024, 17:15, upravené celkom 1 krát.
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Lysice 2023

08 Jan 2024, 16:56

vysloužil napísal:
08 Jan 2024, 16:19
... Žádnému plodu jsem nedal za vzhled 1, nejspíš to byly blbě napsané sedmičky...
Tak to je fakt blbé...
Byť 'Agent 001' alebo 'Agent 007' nie je jedno a to isté...😀
Teraz vážne: len doplním, že odroda UEB 32642 aka UEB 3264/2 je starý známy střížovický OPÁL. H.
přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Lysice 2023

09 Jan 2024, 07:31

S hodnocením je to přesně tak, jak to vypočítal Hawkeye. Vzhled ani chuť podle kyselosti se nazapočítává do celkového hodnocení. Chuť celková jako rozhodující posuzovaný faktor se násobí dvěmi. Zdůvodněno je to takto. Vzhled není organoleptická vlastnost. Z teoretického hlediska nemá na chuťové vlastnosti žádný vliv. Tvrzení některých konzumentů, že jim chutnají pouze červená jablka je chiméra a mají to v hlavě, ne v chuťových pohárcích. Chuť podle kyselosti sice organoleptická vlastnost je, ale je to tak individuální vnímaní konzumenta, že by celkové hodnocení bylo zásadně ovlivněno. Nekdo má rád výrazně sladká jablka. Ke škodě současný konzument k tomuto inklinuje. Někdo zase má rád kyseláče. Mně osobně chutnají sladší jablka, ale s jemnou kyselinkou. Jak by potom vypadala bodová stupnice ? Proto tyto dvě položky jsou pouze vypovídající. Z výsledku se u odrůdy můžeme dozvědět, je li jablko i pěkné, je li sladké nebo kyselé. Zahradkář si podle toho vybere, co upřednostňuje. A řečeno s klasikem "tak to má být".
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Lysice 2023

09 Jan 2024, 08:14

přasličák napísal:
09 Jan 2024, 07:31
S hodnocením je to přesně tak, jak to vypočítal Hawkeye. Vzhled ani chuť podle kyselosti se nazapočítává do celkového hodnocení. Chuť celková jako rozhodující posuzovaný faktor se násobí dvěmi. Zdůvodněno je to takto. Vzhled není organoleptická vlastnost. Z teoretického hlediska nemá na chuťové vlastnosti žádný vliv. Tvrzení některých konzumentů, že jim chutnají pouze červená jablka je chiméra a mají to v hlavě, ne v chuťových pohárcích. Chuť podle kyselosti sice organoleptická vlastnost je, ale je to tak individuální vnímaní konzumenta, že by celkové hodnocení bylo zásadně ovlivněno. Nekdo má rád výrazně sladká jablka. Ke škodě současný konzument k tomuto inklinuje. Někdo zase má rád kyseláče. Mně osobně chutnají sladší jablka, ale s jemnou kyselinkou. Jak by potom vypadala bodová stupnice ? Proto tyto dvě položky jsou pouze vypovídající. Z výsledku se u odrůdy můžeme dozvědět, je li jablko i pěkné, je li sladké nebo kyselé. Zahradkář si podle toho vybere, co upřednostňuje. A řečeno s klasikem "tak to má být".
Z hodnotitelského hlediska je nezapočítání vzhledu správné. Žádné dobře vyzrálé, zdravé osluněné jablko není škaredé. Degustace znamená ochutnání. Z mluvnického hlediska už je to sporné. Oko je smyslový orgán, tudíž vzhled je taky organoleptická vlastnost.
Naposledy upravil/-a vysloužil v 09 Jan 2024, 09:26, upravené celkom 1 krát.
přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Lysice 2023

09 Jan 2024, 08:56

Za mně je vzhled vizuální vlastnost.
Hawkeye
Príspevky: 2413
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

Lysice 2023

09 Jan 2024, 09:15

vysloužil napísal:
09 Jan 2024, 08:14
Z hodnotitelského hlediska je nezapočítání vzhledu správné. Degustace je ochutnání. Z mluvnického už méně, oko je smyslový orgán, tudíž vzhled je organoleptická vlastnost.
přasličák napísal:
09 Jan 2024, 08:56
Za mně je vzhled vizuální vlastnost.
Výraz "organoleptický" znamená "posudzovaný/hodnotený/vnímaný zmyslami". Synonymom by mohlo byť "senzorický". Keďže zrak je jedným zo zmyslov, tak aj posúdenie vzhľadu jablka (farba, tvar, veľkosť atď.) je jeho 'organoleptickým' hodnotením. Rovnako tak by sme zaň mohli považovať hodnotenie hmatom, a ak to veľmi pritiahneme za uši, tak aj sluchom (napríklad zvuk pri krájaní jablka). To už ale zachádzam do extrémov 😀.
V spojitosti s degustáciou sa ten pojem 'organoleptický' spája hlavne s hodnotením chuti, vône, šťavnatosti a konzistencie dužiny. H.

Screenshot_20240109_090346_Chrome.jpg
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Lysice 2023

09 Jan 2024, 11:10

Když budeme důslední, tak hodnocení hmatem je důležité a skutečně k němu dochází. Konzistenci jablka nehodnotíme chuťovými pohárky ani čichem, nýbrž hmatovými tělísky v ústní dutině, na jazyku a dásních.
přasličák
Príspevky: 1597
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Lysice 2023

09 Jan 2024, 16:35

Máte pánové pravdu. Zrak je rovněž smysl. Chtěl jsem pouze vyjádřit, že vzhled se nazapočítává.
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Lysice 2023

09 Jan 2024, 22:45

přasličák napísal:
09 Jan 2024, 16:35
Máte pánové pravdu. Zrak je rovněž smysl. Chtěl jsem pouze vyjádřit, že vzhled se nazapočítává.
Je to dobře. Ještě by chtělo vyřadit nebo aspoň otočit tu slupku.
Napísať odpoveď