Matčino vylučuji z prostého důvodu, že po dvo týdnech nebývá "sypké, prezreté". Obzvláště z Kysúc by mělo být Matčino v dobré kondici až do Vánoc.Martin Labuda napísal: ↑17 Sep 2023, 13:59Dobrý deň,
Pomôže mi niekto s určením odrody jablone? Ide o cca. 60 ročný strom. Plody dozrievajú cca. týždeň až dva pred golden delicious (na južných kysuciach je to cca v polovici septembra). Jablká majú veľmi krátku stopku a krátku dobu skladovateľnosti (po dvoch týždňoch začínajú byť sypké, prezreté). Plody majú výbornú chuť. Sú viac sladké ako kyslé a kyselinky sú jemné. V chuti nachádzam náznaky ananásu a škorice. Dužina je žltá a tuhá (hutná) a šupka je pomerne hrubá.
Foto:
P1080599.JPG
Určenie odrody jablone
Určenie odrody jablone
-
- Príspevky: 6
- Dátum registrácie: 17 Sep 2023, 13:39
Určenie odrody jablone
Keď som vložil do google názvy nonetit apple alebo nonnetit apple, tak mi zobrazilo len slovenské a české stránky alebo stránky referujúce k dánskej odrode Nonnetit bastard - preto som sa pýtal či Nonetit nie je náš lokálny názov pre Matkino.Hawkeye napísal: ↑17 Sep 2023, 22:16Nonetit nie je "náš lokálny názov", ale pôvodný originálny názov tejto americkej odrody. Väčšinou sa ale píše 'Nonnetit'.Martin Labuda napísal: ↑17 Sep 2023, 21:12...Snažil som sa nájsť aj nejaké oficiálne zdroje, no o odrode nonetit google nič nevie ( tipujem že je to nejaký náš lokálny názov?). Zistil som však že odroda je známa pod názvom "American mother" alebo "queen anne" - podľa fotiek a opisu chuti a vlastností sa veľmi podobá na moju neznámu odrodu, takže ide pravdepodobne o matkino.
Na fotkách v prílohe máte uvedené synonymá, používané pre odrodu Matkino. Taktiež tam máte vyjadrenie k tej stopke.
P.S.: existuje aj odroda 'Nonnetit Bastard', pôvod má v Dánsku a je to niečo úplne iné. H.
To však nie je podstatné. Hlavne že už mám predstavu čo mi to pravdepodobne rastie v záhrade
Určenie odrody jablone
Záleží na tom, v jaké fázi zralosti se Matčino otrhá. Pokud jej sklidíme v plné zralosti, pak skutečně za 2 týdny z něj může být "sáček s cukrem" .Jiří II napísal: ↑18 Sep 2023, 09:49Matčino vylučuji z prostého důvodu, že po dvo týdnech nebývá "sypké, prezreté". Obzvláště z Kysúc by mělo být Matčino v dobré kondici až do Vánoc.Martin Labuda napísal: ↑17 Sep 2023, 13:59Dobrý deň,
Pomôže mi niekto s určením odrody jablone? Ide o cca. 60 ročný strom. Plody dozrievajú cca. týždeň až dva pred golden delicious (na južných kysuciach je to cca v polovici septembra). Jablká majú veľmi krátku stopku a krátku dobu skladovateľnosti (po dvoch týždňoch začínajú byť sypké, prezreté). Plody majú výbornú chuť. Sú viac sladké ako kyslé a kyselinky sú jemné. V chuti nachádzam náznaky ananásu a škorice. Dužina je žltá a tuhá (hutná) a šupka je pomerne hrubá.
Foto:
P1080599.JPG
Určenie odrody jablone
Myslím, že ten Bastard je křížencem právě původního Matčina.Hawkeye napísal: ↑17 Sep 2023, 22:16Nonetit nie je "náš lokálny názov", ale pôvodný originálny názov tejto americkej odrody. Väčšinou sa ale píše 'Nonnetit'.Martin Labuda napísal: ↑17 Sep 2023, 21:12...Snažil som sa nájsť aj nejaké oficiálne zdroje, no o odrode nonetit google nič nevie ( tipujem že je to nejaký náš lokálny názov?). Zistil som však že odroda je známa pod názvom "American mother" alebo "queen anne" - podľa fotiek a opisu chuti a vlastností sa veľmi podobá na moju neznámu odrodu, takže ide pravdepodobne o matkino.
Na fotkách v prílohe máte uvedené synonymá, používané pre odrodu Matkino. Taktiež tam máte vyjadrenie k tej stopke.
P.S.: existuje aj odroda 'Nonnetit Bastard', pôvod má v Dánsku a je to niečo úplne iné. H.
Screenshot_20230917-215731_Chrome.jpg
Screenshot_20230917-215842_Chrome.jpg
Screenshot_20230917-215928_Chrome.jpg
Screenshot_20230917-220914_Drive.jpg
Screenshot_20230917-220054_Chrome.jpg
-
- Príspevky: 6
- Dátum registrácie: 17 Sep 2023, 13:39
Určenie odrody jablone
Je to možno spôsobené nevhodnými skladovacími priestormi (suchá garáž), kde ani iné neskoré zimné odrody nemajú dlhú životnosť.Jiří II napísal: ↑18 Sep 2023, 09:49Matčino vylučuji z prostého důvodu, že po dvo týdnech nebývá "sypké, prezreté". Obzvláště z Kysúc by mělo být Matčino v dobré kondici až do Vánoc.Martin Labuda napísal: ↑17 Sep 2023, 13:59Dobrý deň,
Pomôže mi niekto s určením odrody jablone? Ide o cca. 60 ročný strom. Plody dozrievajú cca. týždeň až dva pred golden delicious (na južných kysuciach je to cca v polovici septembra). Jablká majú veľmi krátku stopku a krátku dobu skladovateľnosti (po dvoch týždňoch začínajú byť sypké, prezreté). Plody majú výbornú chuť. Sú viac sladké ako kyslé a kyselinky sú jemné. V chuti nachádzam náznaky ananásu a škorice. Dužina je žltá a tuhá (hutná) a šupka je pomerne hrubá.
Foto:
P1080599.JPG
Určenie odrody jablone
Pozná niekto odrodu Parména Zlatá Zimná?Môže to byť to jablko na foto?Strom má minimálne 40 rokov.Jablko už prezrieva no u nás celkovo jablká dozrievajú skôr oproti vyšším polohám.Chuť je taká ako u väčšiny starých odrôd,aromatická?skôr kyslejšia?(inak ju neviem opísať).
Určenie odrody jablone
Parména zlatá to může být, stejně tak to může být i Coxova. Oproti Coxově má Parména hlubší kališní jamku a otevřenější kalich. Coxova je širší než vyšší, parména spíš naopak.V tuto dobu ještě nebývá parména přezrálá.Pavol B. napísal: ↑08 Okt 2023, 21:34Pozná niekto odrodu Parména Zlatá Zimná?Môže to byť to jablko na foto?Strom má minimálne 40 rokov.Jablko už prezrieva no u nás celkovo jablká dozrievajú skôr oproti vyšším polohám.Chuť je taká ako u väčšiny starých odrôd,aromatická?skôr kyslejšia?(inak ju neviem opísať).
Určenie odrody jablone
Z Coxovej mám jedno dochované jablko.To budem koštovať onedlho a tvar má skôr sploštený.Táto "Parména" má tvar kuželovitý.
Určenie odrody jablone
Ahojte,
mohli by ste mi prosim urcit, ci na fotkach su nasledovne odrody? Je to vsetko prva uroda na stromcekoch, zial sojkyma predbehli. malo by ist o odrody: Rubinola, Bohemia a Dark Idol.
Odroda A - toto by mal byt Dark Idol - je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
Odroda B - toto by mala byt Bohemia ale dost sa podoba na Rubinolu (schvalne som si nechal jedno jablko zo vzorky C na porovnanie chuti). - opat, je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
Odroda C - toto by mala byt Rubinola, resp. to co z nej zostalo. Jedno jablko som uz ziedol, chutne ale par dni na strome by mu este zrejme prospelo. Zvysne si nechavam na porovnanie s A a B.
mohli by ste mi prosim urcit, ci na fotkach su nasledovne odrody? Je to vsetko prva uroda na stromcekoch, zial sojkyma predbehli. malo by ist o odrody: Rubinola, Bohemia a Dark Idol.
Odroda A - toto by mal byt Dark Idol - je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
Odroda B - toto by mala byt Bohemia ale dost sa podoba na Rubinolu (schvalne som si nechal jedno jablko zo vzorky C na porovnanie chuti). - opat, je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
Odroda C - toto by mala byt Rubinola, resp. to co z nej zostalo. Jedno jablko som uz ziedol, chutne ale par dni na strome by mu este zrejme prospelo. Zvysne si nechavam na porovnanie s A a B.
Určenie odrody jablone
Myslím, že to máte správně. Rubinola bývá o něco menší než Bohemia, má placatější tvar a výraznější rzivost stopečné jamky. Správná doba sběru je ovlivněná lokalitou. Každopádně, pokud je sklidíte nyní, nebude to předčasné.kvas napísal: ↑10 Okt 2023, 11:25Ahojte,
mohli by ste mi prosim urcit, ci na fotkach su nasledovne odrody? Je to vsetko prva uroda na stromcekoch, zial sojkyma predbehli. malo by ist o odrody: Rubinola, Bohemia a Dark Idol.
Odroda A - toto by mal byt Dark Idol - je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
odroda-A-1.jpg
odroda-A-2.jpg
Odroda B - toto by mala byt Bohemia ale dost sa podoba na Rubinolu (schvalne som si nechal jedno jablko zo vzorky C na porovnanie chuti). - opat, je uz vhodna doba na zber? mozem ho ochutnat?
odroda-B-1.jpg
odroda-B-2.jpg
odroda-B-3.jpg
Odroda C - toto by mala byt Rubinola, resp. to co z nej zostalo. Jedno jablko som uz ziedol, chutne ale par dni na strome by mu este zrejme prospelo. Zvysne si nechavam na porovnanie s A a B.
odroda-C.jpg