Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Větší/velké plody - "nadmíráky" - v některých sadech ani nesklízejí a často je nechávají pro dodatečný samosběr.
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Proč diskriminace? Ona geneticky podmíněna je nejen velikost, ale i slupka, barva a nakonec i chuť. A přesto se porovnávají. Samozřejmě nefavorizuji přerostlé plody, nýbrž odrůdy, jejichž průměrné plody jsou větší než obvyklé. Koneckonců jednou z nich je ta odrůda o níž se nemluví.Hawkeye napísal: ↑09 Jún 2023, 17:40Tiež si myslím, že s degustáciou ako takou vzhľad jablka nemá príliš veľa spoločného. Na to sú súťažné výstavy 'o najkrajšie jablko'.vysloužil napísal: ↑09 Jún 2023, 17:28S tím hodnocením podle vzhledu mám trochu problém. Viděl jste někdo ošklivé jablko? Každopádně pro nás amatéry má vzhled (teď nemyslím drobné, brakovité, zakrpatěné a strupaté plody) význam až podružný, pokud tedy jablka neprodáváme. Naopak, v minulosti jsem měl problém s pěknými jablky, protože mi je někteří místní kradli (na zahradu jsem jezdil jen o víkendech). K plotu jsem proto sázel méně nápadné odrůdy (Beforest, Londýnské, aj.). Ale i ty se mi líbily.
Z těch neorganoleptických parametrů bych asi bodoval velikost. K jídlu to není až tak podstatné, ale když má člověk sbírat jablka na moštování nebo je vykrajovat a loupat na sušení a vaření, tam se větší jablka ocení.
K tej veľkosti - áno Miloš, to už vieme, že vyznávaš tézu 'na veľkosti záleží' . V tejto súvislosti - teda pri jablkách a ich degustácii - by som to ale bral ako istú formu diskriminácie, keďže veľkosť plodov je do značnej miery geneticky podmienená. Inak z konzumného a skladovateľského hľadiska sú (väčšinou - okrem výnimiek) najkvalitnejšie stredne veľké plody tej-ktorej odrody. H.
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Mé individuální hodnocení holovouské degustace se bude od celkového možná trochu lišit, ale vítěze máme společného. Možná se schyluje k další odrůdě, o které se nemluví...
- Prílohy
-
- Holovousy Vys.pdf
- (502.98 KiB) 109 stiahnutí
-
IP: 168.30
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Hm,benet posledny?dostal u mna pravo na cely stromcek(mm106)
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Poslední místa neobsadily odrůdy s nedobrou chutí, nýbrž jablka, která svou zralostí byla již výrazněji za zenitem.Návštěvník napísal: ↑13 Jún 2023, 16:35Hm,benet posledny?dostal u mna pravo na cely stromcek(mm106)
Jednoduše - přezrálé jablko nemá šanci na umístění, i kdyby původně chutnalo sebelíp. Ostatně při běžné konzumaci je to stejné. Jablku odpustíme nedostatek aromatu či nerovnováhu kyselin a cukrů, kdežto moučnatou konzistenci nikdy.
Odrůda, která mi na degustaci citelně chyběla, byl Angold. Tu považuju - alespoň v mé poloze - za vlajkovou loď holovouského šlechtění.
-
IP: 210.165
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Když jsme u toho Angoldu, pořídil jsem si zde chválené Andego.
Myslíte, že je to lepší volba?
Lucas
Myslíte, že je to lepší volba?
Lucas
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Andego je možná chutnější, sladší, ale nevydrží tak dlouho jako Angold. Porovnat odolnost mrazu a strupovitosti nedovedu, Andego tak dlouho nemám. Dobrá volba je, myslím, obojí.Lucas napísal: ↑13 Jún 2023, 18:31Když jsme u toho Angoldu, pořídil jsem si zde chválené Andego.
Myslíte, že je to lepší volba?
Lucas
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Přikládám mé individuální hodnocení. Dost se podivuji, že UEB 5060/1 není v čele. Že by to hodnocení slupky / opačné, oproti jiným degustacím / to až tak moc ovlivnilo, to se mi nějak nezdá./ Do budoucna si svůj hodnoticí list ofotím, nedošlo li k nějaké chybě. Měl jsem dojem, že u UEB 5060/1 jsem dal u chuti celkové nejvyší známku. Podle zaslaných výsledků to ale vypadá, jako bych byl střížovický agent, což nejsem. Snažil jsem se o objektivní hodnocení.
Celkově ale rozhodně degustaci hodnotím positivně. Své hodnocení jsem přečetl teprve dnes po návratu z dovolené. Proto to spoždění.
Celkově ale rozhodně degustaci hodnotím positivně. Své hodnocení jsem přečetl teprve dnes po návratu z dovolené. Proto to spoždění.
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Vďaka za poskytnutie Tvojho hodnotenia, Mirku.
Odrode UEB 5060/1 si v chuti naozaj dal najviac bodov (8). Takéto hodnotenie si dal ešte 7-im ďalším odrodám.
Si dosť prísny degustátor - žiadna deviatka, nebodaj desiatka.
K tomu "agentovi": odrodu, ktorej meno sa nevyslovuje, si zaradil na čelo hodnotenia tak v chuti, ako aj v šťavnatosti. A to bol (ako tu už bolo uvedené) dosť podradný 'exemplár'. Takže neviem, neviem...
Vážnejšie: Ešte by som rád vedel, či k tej odrode 'Topaz mutace' bolo na degustácii povedané niečo viac. (?). Ďakujem. H.
-
- Príspevky: 531
- Dátum registrácie: 09 Nov 2021, 16:25
- Bydlisko: Zahorie - juhozapad Slovenska 200mnm, podhorie M. Karpat
Holovousy 25.5. aneb Admirál to nevyhrá
Vidim, ze UEB 5060/1 spoznate po chuti aj naslepo.přasličák napísal: ↑16 Jún 2023, 07:09Přikládám mé individuální hodnocení. Dost se podivuji, že UEB 5060/1 není v čele. Že by to hodnocení slupky / opačné, oproti jiným degustacím / to až tak moc ovlivnilo, to se mi nějak nezdá./ Do budoucna si svůj hodnoticí list ofotím, nedošlo li k nějaké chybě. Měl jsem dojem, že u UEB 5060/1 jsem dal u chuti celkové nejvyší známku. Podle zaslaných výsledků to ale vypadá, jako bych byl střížovický agent, což nejsem. Snažil jsem se o objektivní hodnocení.
Celkově ale rozhodně degustaci hodnotím positivně. Své hodnocení jsem přečetl teprve dnes po návratu z dovolené. Proto to spoždění.18-Prasličák_Miroslav-degustace Holovousy.pdf
UEB 4702/1 ste tu hodnotili slabo. Ale inokedy ho hodnotievate velmi vysoko. Nebolo sice v ULO, ale hlasili ste vynikajucu vydrz a zachovanie top kvality do juna v svojej pivnici. Kazde jablko moze byt ine....