Tiež som mal zatiaľ len 2 úrody. Vzhľadom na bombastickú reklamu som očakával viac - najmä chuťovo. Plody boli veľké a oberal som ich čo najneskôr, takže termínom zberu to určite nebolo.
Honeycrisp je problematická odroda, to už uznávajú aj nezávislé zdroje v USA. V prílohe sú niektoré názory profesionálnych pestovateľov, ktoré nie sú práve lichotivé. Zdrojom je článok, na ktorý je odkaz na obrázku označenom čislom 2 (názov je "Odvrátená tvár Honeycrispu"). Niektoré údaje z neho sú preložené na foto 2. Ešte preložím niektoré komentáre profíkov k Honeycrispu (poznámka pre 'náčelníkov morálnej polície' z tohto aj iných fór: opakujem - nie sú to moje názory, ani nikoho z tohto fóra!) : Text na obrázku označenom č.1: "Je to ďaleko najťažšie pestovateľná odroda, akú som kedy mal". Text na obr. označenom č.3: "Rozmaznanček. Alternuje. Netoleruje horúčavy. Ľahko sa otláča. Problémový pre skladovanie. Ak by sa tieto charakteristiky objavili na konte akejkoľvek novovyšľachtenej odrody, nemala by nikdy opustiť výskumnú stanicu".
Tieto hodnotenia sú možno príliš príkre, ale ICH AUTORMI SÚ PROFESIONÁLNI PESTOVATELIA Z USA. Z mojej zatiaľ len krátkej skúsenosti: u mňa bol nástup rodivosti včasný, pehovitosť na Honeycrispe nebola, ani múčnatka či spálenie slnkom. Plody boli veľké, a keďže ich veľa zatiaľ nebolo, skládkové poruchy neviem signifikantne posúdiť. V podstate pestovateľsky výhrady zatiaľ nemám, ale chuťovo ma Honeycrisp ešte nestihol presvedčiť. Bude mať šancu v ďalších rokoch - u mňa pokračuje. Nikoho od pestovania Honeycrispu neodrádzam.
Každý nech si svoj názor naň vytvorí sám. To je aj môj obľúbený postup . IH