s dovolením se vrátím k původnímu dotazu, jakkoli byla následná diskuze zajímavá:
Pěstuji HoneyCrisp ve 470 mnm. Vloni byla druhá úroda, i přes probírku stromek trochu přeplodil. Jablíčka byla chutná, ale nebyla moc sladká a nevím, jestli to bylo přeplozením nebo nevhodnou polohou. Vydržela ale v dobré kondici velmi dlouho a zjara (březen - duben) válcovala s přehledem ostatní odrůdy. Letos strom vynechal.Jakou z odrůd Honeycrisp, Orange crisp a Ghiva byste vybrali? Hlavní kritérium je chuť, asi co nejvic sladká, zajímavá a vhodnost do vyšší polohy.
Domnívám se, že v 550 mnm bude tato odrůda dozrávat "s odřenýma ušima", podle roku. Pokud chcete něco spolehlivého, svěřil bych se zkušenostem MUDr. Vysloužila .
Jinak, pokud nevíte, co Vám chutná, zkuste se "vsomrovat" k nějakému pěstiteli z vyšší polohy, který bude mít trpělivost a dá Vám ochutnat ze své úrody. Možná si pak budete moct vybrat mezi jablečným peklem nebo nebem.
I ve vyšších polohách se dají vypěstovat chutná jablíčka, jen ty správné odrůdy pro náročnější podmínky většinou nenajdete ve školkách.
PS: Jazykový koutek:
vsomrovat se = slušně se vnutit, "vprosit se" - nenapadá mě český ekvivalent