Strana 5 z 18

Jadroviny 2022

Napísané: 21 Sep 2022, 14:15
od používateľa walter
nádherné snímky, nádherná úroda :thumbup: . Radost pohledět. W.

Jadroviny 2022

Napísané: 22 Sep 2022, 10:51
od používateľa Jarda UH
Loni nebyly takové problémy s pihovitostí jako letos na Lipně. Taky na Goldstaru. Na některých větvích v pohodě, jinde hrůza. Ale taky jsou bio. Rosana jako vždy zaplodila bohatě, plody větší velikosti. Zkusím dodat hořkou sůl, uvidím za rok, co to provede. Na jiných stromcích příznaky žádné. Ivane, úrodu máš jako vždy perfektní! :thumbup:
Lipno
Lipno
Rosana
Rosana
Cosmic crisp
Cosmic crisp
Admirál
Admirál

Jadroviny 2022

Napísané: 23 Sep 2022, 12:20
od používateľa Jarda UH
Rubinola je letos malá, nevím, co dál se stromkem, protože má na kůře podélnou prasklinu na kmínku :( :o :idea: zkusím sešívačku :thumbup:
20220922_180414.jpg
Goldstar západní strana
Goldstar západní strana
Goldstar jižní strana
Goldstar jižní strana
Můj Honey Crisp
Můj Honey Crisp

Jadroviny 2022

Napísané: 23 Sep 2022, 14:20
od používateľa Ivan Hlavatý
Novozélandská odroda jablone JAZZ (Scifresh) je výsledkom kríženia Royal Gala x Braeburn. Jablká z prvej miniúrody som dnes obral. Pri každej novej odrode pár rokov trvá, kým si ju pestovateľ 'oťuká'. Preto som trochu váhal s termínom oberania. Plody ale už začali rozvoniavať a základná zelená farba dostala žltkastý odtieň. Tak dúfam, že som to neuponáhľal a jablká zbytočne 'nepodtrhol'. Inak sfarbenie je pomerne skromné - zelenožltý podklad je na väčšine povrchu plodov krytý rozmytou, nie príliš výraznou ružovo-oranžovou farbou. Pochopiteľne, viac ma bude zaujímať chuť a otestujem aj 'shelf-life' (Jazz by mal byť dlho skladovateľnou odrodou). Boli tu trochu 'sťažnosti' na menšiu veľkosť plodov Jazz-u. Ja som v tomto smere spokojný - tých 350g na jeden plod a takmer kilogram na tri (viď foto) je celkom slušná veľkosť. Niežeby na veľkosti vôbec nezáležalo, ale v tomto prípade nie je podstatná. 😀 IH

Screenshot_20220923-140726_Chrome.jpg
20220923_135752.jpg
20220923_135803.jpg
20220923_135755.jpg
20220923_135349.jpg
20220923_135530.jpg

Jadroviny 2022

Napísané: 24 Sep 2022, 08:21
od používateľa zumi
Jablká začínajú krásne vyfarbovať aj u nás na horách. Moje prvoúrody. Teším sa na degustáciu :)
_____________________________________
Kysuce 600 m.n.m

Jadroviny 2022

Napísané: 24 Sep 2022, 09:00
od používateľa Martin
Odrůda Pinova teprve začíná vybarvovat, získal jsem od kolegy roub údajně s více červenou variantou a narouboval ho do terminálu běžné Pinovy. Letos na něm je jeden plod, prozatím se jeví že vybarvuje o něco výrazněji, viz poslední dvě fotky.
IMG_6169.JPG
IMG_6168.JPG
IMG_6171.JPG
IMG_6166.JPG
IMG_6167.JPG

Jadroviny 2022

Napísané: 24 Sep 2022, 20:39
od používateľa PeterH
Ahojte, rád by som sa opýtal, ako to riešite so zberom úrody, keď hlásia mrazy. Napr. u nás 700 m.n.m. tie jesenné mráziky môžu prísť vcelku skoro a nie všetky odrody sú ešte dozreté (mám iba tie skoršie zimné odrody). Na jednej zahraničnej stránke som sa dočítal, že jablkám by teploty do - 2 nemali uškodiť. Čím sa riadite vy? Keď idú mrazy, už ich radšej pozbierate alebo ich necháte na strome aj pri nejakých mínusových teplotách?

Jadroviny 2022

Napísané: 24 Sep 2022, 22:49
od používateľa Jarda UH
PeterH-ranní pokles teploty vítám, lépe se mi jablíčka vybarvují.
Martin-já tu mutací mám, ale moc velký rozdíl jsem nezaznamenal.
Zumi-paráda :thumbup:
Ivane-to vybarvení zejména u tebe mě zklamalo. Očekával jsem Jazz dle databáze JVysloužila.

Jadroviny 2022

Napísané: 25 Sep 2022, 09:10
od používateľa Ivan Hlavatý
Jarda UH napísal:
24 Sep 2022, 22:49
...Ivane-to vybarvení zejména u tebe mě zklamalo. Očekával jsem Jazz dle databáze JVysloužila.
Tiež som očakával trochu iné sfarbenie, ale sklamaný určite nie som, skôr prekvapený. Aj keď takéto sfarbenie je pravdepodobne 'štandard' (viď foto v prílohe - výzor Jazzu prevzatý z internetových zdrojov).
Je to aj otázka vkusu - pred pár dňami bol u mňa kolega -záhradkár, ktorý bol vzhľadom plodov Jazzu úplne nadšený. No a otec J.Vysloužila (😀) pri pohľade na Jazz ešte na strome bol stručný: "Nádhera". Ale asi mal na mysli hlavne veľkosť...😀

Aby som to uzavrel: pekný vzhľad poteší, ale je úplne nanič, ak je jablko slabé chuťovo. Naopak - poznáme 'popolušky' skromného výzoru, ale fantastickej chuti (Coxovka, Fuji, Boskoop...). Ak bude Jazz takouto popoluškou, tak v mojich očiach sa hneď zmení na princeznú. 😀 IH

Screenshot_20220925-085241_Chrome.jpg
Screenshot_20220925-085012_Chrome.jpg
Screenshot_20220925-085623_Chrome.jpg

Jadroviny 2022

Napísané: 25 Sep 2022, 09:35
od používateľa vysloužil
PeterH napísal:
24 Sep 2022, 20:39
Ahojte, rád by som sa opýtal, ako to riešite so zberom úrody, keď hlásia mrazy. Napr. u nás 700 m.n.m. tie jesenné mráziky môžu prísť vcelku skoro a nie všetky odrody sú ešte dozreté (mám iba tie skoršie zimné odrody). Na jednej zahraničnej stránke som sa dočítal, že jablkám by teploty do - 2 nemali uškodiť. Čím sa riadite vy? Keď idú mrazy, už ich radšej pozbierate alebo ich necháte na strome aj pri nejakých mínusových teplotách?
Mráz -4 vydrží všechna jablka na stromě, -5 některá. Podmínkou je, aby se přes den oteplilo.
Nejpozdnější odrůdy sklízím v listopadu, to už vždycky nějaké mrazy proběhly. Párkrát se stalo, že jablka namrzla, ale spíš výjimečně.