Jadroviny 2022

Mari
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 08:22

Jadroviny 2022

29 Nov 2022, 18:38

Ak je to dnešná fotka ,tak
nevyfarbený karneval.
paraji
Príspevky: 319
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 20:41

Jadroviny 2022

29 Nov 2022, 20:59

Rubinola?
larix
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Jadroviny 2022

29 Nov 2022, 21:10

V poslednej dobe som si dosť napozeral Desert a toto jablko sa mi naň celkom podobá. Ale plocho guľovitý tvar a hlavne termín poukazujú viac na Coxovku.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Štěpánka.3
Príspevky: 742
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Jadroviny 2022

29 Nov 2022, 22:09

Karneval
Olomoucko 220 m n. m.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Jadroviny 2022

30 Nov 2022, 07:41

Ivan Hlavatý napísal:
29 Nov 2022, 16:40
Hádanka: aké jablko je na fotografii ? (Fotené dnes). IH
Správna odpoveď je: Coxova reneta.

Pri oberaní som ju ponechal, lebo nebola vyfarbená, a potom som na ňu zabudol. A ona odmieta sama spadnúť. Na pohmat je tuhá, tak ju nechám ešte prejsť prvými mrazmi (ak dovtedy nespadne) a potom zdegustujem. Takto to občas robím s Fuji, o ktoré sa potom delím s vtáčikmi v januári. Tá chuť je potom o dosť iná než u 'normálne' obratých plodov. Tieto "ice-apples" chutia celkom zaujímavo. IH
Mari
Príspevky: 122
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 08:22

Jadroviny 2022

30 Nov 2022, 11:33

Že prvými mrazmi :D dnes ráno -5.a to už niekoľko týždňov s prestávkami.
Smutno závidím v dobrom. Radosť u vás pestovať.
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Jadroviny 2022

30 Nov 2022, 11:58

Před 3 dny jsem sklízel ještě některá jablka ponechaná na stromech a taky je ochutnal. Nebyly sladší, jak bych čekal, některé trochu do moučna, jiné až příliš šťavnaté. Admirál byl výborný, ale to je stará píseň.
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Jadroviny 2022

01 Dec 2022, 07:35

Je vidět, že zde máme odborníky. Smekám. Coxovka se už zase tak často nepěstuje. V mých začátcích to byla v chuti odrůda číslo jedna. To však ještě nefungovali střížovičtí agenti. Její kořenitost je úžasná. Problém jsem měl s jejím skladováním. Ztráty byly vysoké. Nebyly chlaďáky.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Jadroviny 2022

01 Dec 2022, 09:19

přasličák napísal:
01 Dec 2022, 07:35
...Coxovka se už zase tak často nepěstuje. V mých začátcích to byla v chuti odrůda číslo jedna...Problém jsem měl s jejím skladováním. Ztráty byly vysoké. Nebyly chlaďáky.
Coxova reneta je vynikajúca, ale len v čase zberu a potom ešte asi tak mesiac. Neskôr už dužina múčnatie, niekedy plody dokonca praskajú. Tiež podiel strát skládkovou hnilobou je nadpriemerný. Coxova by potrebovala na skladovanie ideálnu pivnicu (chladnú a vlhkú), a ešte lepšie skladovanie v chladiarni. Ale aj tých pár týždňov úžasnej chuti mi zatiaľ stojí za to, aby som ju mal v záhrade.

Dnešný trend čo sa týka konzumných jabĺk je celkom iný - dôraz sa kladie na kvalitnú konzistenciu a šťavnatosť dužiny, a pri zimných odrodách na ich 'shelf-life' - ale nie len aby jablko vydržalo dlho existovať, ale aby vydržalo dlho existovať v plnej konzumnej kvalite. V tomto je Admiral momentálne neprekonaný. Nie neprekonateľný, ale zatiaľ neprekonaný. To je už ale 'stará píseň'... 😉😀 IH
Napísať odpoveď