Ak je to dnešná fotka ,tak
nevyfarbený karneval.
Jadroviny 2022
Jadroviny 2022
V poslednej dobe som si dosť napozeral Desert a toto jablko sa mi naň celkom podobá. Ale plocho guľovitý tvar a hlavne termín poukazujú viac na Coxovku.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Jadroviny 2022
Správna odpoveď je: Coxova reneta.
Pri oberaní som ju ponechal, lebo nebola vyfarbená, a potom som na ňu zabudol. A ona odmieta sama spadnúť. Na pohmat je tuhá, tak ju nechám ešte prejsť prvými mrazmi (ak dovtedy nespadne) a potom zdegustujem. Takto to občas robím s Fuji, o ktoré sa potom delím s vtáčikmi v januári. Tá chuť je potom o dosť iná než u 'normálne' obratých plodov. Tieto "ice-apples" chutia celkom zaujímavo. IH
Jadroviny 2022
Že prvými mrazmi dnes ráno -5.a to už niekoľko týždňov s prestávkami.
Smutno závidím v dobrom. Radosť u vás pestovať.
Smutno závidím v dobrom. Radosť u vás pestovať.
Jadroviny 2022
Před 3 dny jsem sklízel ještě některá jablka ponechaná na stromech a taky je ochutnal. Nebyly sladší, jak bych čekal, některé trochu do moučna, jiné až příliš šťavnaté. Admirál byl výborný, ale to je stará píseň.
Jadroviny 2022
Je vidět, že zde máme odborníky. Smekám. Coxovka se už zase tak často nepěstuje. V mých začátcích to byla v chuti odrůda číslo jedna. To však ještě nefungovali střížovičtí agenti. Její kořenitost je úžasná. Problém jsem měl s jejím skladováním. Ztráty byly vysoké. Nebyly chlaďáky.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Jadroviny 2022
Coxova reneta je vynikajúca, ale len v čase zberu a potom ešte asi tak mesiac. Neskôr už dužina múčnatie, niekedy plody dokonca praskajú. Tiež podiel strát skládkovou hnilobou je nadpriemerný. Coxova by potrebovala na skladovanie ideálnu pivnicu (chladnú a vlhkú), a ešte lepšie skladovanie v chladiarni. Ale aj tých pár týždňov úžasnej chuti mi zatiaľ stojí za to, aby som ju mal v záhrade.
Dnešný trend čo sa týka konzumných jabĺk je celkom iný - dôraz sa kladie na kvalitnú konzistenciu a šťavnatosť dužiny, a pri zimných odrodách na ich 'shelf-life' - ale nie len aby jablko vydržalo dlho existovať, ale aby vydržalo dlho existovať v plnej konzumnej kvalite. V tomto je Admiral momentálne neprekonaný. Nie neprekonateľný, ale zatiaľ neprekonaný. To je už ale 'stará píseň'... IH