Pravidelné obrůstání J.G. krátkým plodonosným obrostem není u starých odrůd příliš obvyklé. Možná Bernské růžové, Breuhahn, Oldenburg, Ananasová a pár dalších. Ale ty mají hodně jiné plody. Viděl jsem plody J.G. ne sice zvonkovitého, ale protáhle netypicky vyššího tvaru, jaké jsem od sebe neznal. Může to být.přasličák napísal: ↑09 Aug 2023, 10:49Plody s červeným žíhaním na fotkách bych určil jako James Grieve. Trochu mne znejisťuje zvonkovitý tvar některých plodů. Takový JG já neznám. Ale pravděpodobně to máte z vysokokmene a tvar může značně ovlivnit podnož, případně mezikmen. Podle hábitu koruny odrůdu poznat neumím. Na to je dobrý Ondra Dovala.
James Grieve kvitnutie plodnosť
James Grieve kvitnutie plodnosť
James Grieve kvitnutie plodnosť
JG sebraná dnes pod stromem...
James Grieve kvitnutie plodnosť
Děkuju mockrát!
Těm vašim jsou spíš podobná ta od Radima Peška.
Máte dospělý strom? Padají už nyní hodně?
Těm vašim jsou spíš podobná ta od Radima Peška.
Máte dospělý strom? Padají už nyní hodně?
James Grieve kvitnutie plodnosť
Strom je už hooodně starý, byl sázený cca 1956, je na polovině zahrady, kterou po tátovi podědil bratr. Sice je to podle výšky kmene čtvrtkmen (i když na semenáči), ale korunu má i po zmlazení už zas tak dost širokou a vysokou, takže nahoře nikdo jablka neprotrhává. Takže jakmile přestávají být zcela kyselá, pustí se do nich vosy a začínají nahnívat a padat. Takže ne tím, že by už zrála (to zač.září). To vybarvené chytlo víc sluníčka, to zelené bylo někde schované pod listím. Sebrala jsem jich tam pár na kompot :)P (olizující se smajlík chybí)
Ještě doplním nejsem odborník, ale to žluté kuželovité ostře žíhané s poměrně velkým semeníkem mi na JG nepřipadá. Spíš mi to vzhledem připomnělo Grávštýnské, které mi kdysi před lety dal ochutnat kolega, bylo takové chuťově jemnější. JG má oproti němu ostřejší a svěžejší chuť a pokud je nějaký plod trochu vyššího tvaru, tak /aspoň u nás/ jsou vyšší jen z jedné strany, takové spíš šišaté.
Ještě doplním nejsem odborník, ale to žluté kuželovité ostře žíhané s poměrně velkým semeníkem mi na JG nepřipadá. Spíš mi to vzhledem připomnělo Grávštýnské, které mi kdysi před lety dal ochutnat kolega, bylo takové chuťově jemnější. JG má oproti němu ostřejší a svěžejší chuť a pokud je nějaký plod trochu vyššího tvaru, tak /aspoň u nás/ jsou vyšší jen z jedné strany, takové spíš šišaté.
James Grieve kvitnutie plodnosť
Grávštýnské zmiňoval i pan Vysloužil.
To by ale snad mělo mít mastnou slupku, kterou moje jablka nemají. Navíc pravděpodobnost, že bych v roce 2002 v komerčním zahradnictví na Prašném mostě v Praze natrefila jako záměnu na Grávštýn, mi přijde mizivá.
To by ale snad mělo mít mastnou slupku, kterou moje jablka nemají. Navíc pravděpodobnost, že bych v roce 2002 v komerčním zahradnictví na Prašném mostě v Praze natrefila jako záměnu na Grávštýn, mi přijde mizivá.
James Grieve kvitnutie plodnosť
Co se týče slupky, tak v době zralosti ji má James Grieve ještě mastnější než Grávštýnské. Řekl bych, že J.G. je ze všech odrůd nejmastnější. Hůř jsou na tom snad jen některé staré odrůdy - Oldenburgovo a zimní Erwin Baur.
James Grieve kvitnutie plodnosť
No vida, toho jsem si v popisech na netu nevšimla Mastná moje jablka nejsou. Mohu srovnávat třeba s Lebelovým, které mám na zahradě.
James Grieve kvitnutie plodnosť
Díky!
Musím ale přiznat, že to byla má nepozornost při čtení.
Musím ale přiznat, že to byla má nepozornost při čtení.