Ontário

vysloužil
Príspevky: 4724
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Ontário

24 Apr 2022, 14:48

Návštěvník napísal:
24 Apr 2022, 13:43
Mě tabulka hodnot velmi zaujala. Především vit. C. A velký dík za ní.
Že u některých "netržních" odrůd (pamatuju si Boskoop, Croncel) se uvádí dvojnásobný obsah vit. C než u odrůd "tržních" (Golden a spol.) je stará věc. Přikládám tomu však význam. Ale poměr 5 : 1 vidím poprvé a je to "pecka".
Nu je jaro, podívám se do police, zda by nebyla hrstička Cereritu. Inu vděk a péče. JG
Hodnoty vitamínu C budou zřejmě brány u jablek krátce po sklizni. Skladováním však jeho obsah v ovoci významně klesá. Jablka jsou velmi cenná potravina pro obsah minerálů, vlákniny, antioxydantů. Jako zdroj vitamínu C jsou ale v dnešní době prakticky bezvýznamné. Obzvlášť, když si uvědomíme, že celoročně běžně dostupné potraviny obsahují vitamínu C řádově víc než čerstvě utržená jablka. Mrkev 7x, pomeranč 10x, brokolice 15x, paprika 30x, atd.
Dotaz

IP:  168.235

Ontário

24 Apr 2022, 17:22

Obsah nejdůležitějšího vitamínu C (kyseliny askorbové) se pohybuje v jablkách ve 100 g čerstvé dužiny v rozmezí 1,5 – 50 mg, provitamínu A (karotenu) 1,25 – 3 jednotky y, vitamínu B1 0,4 – 0,8 jednotek y a vitamínu B2 0,35 jednotek y. Obsah vitamínu C kolísá nejen u jednotlivých odrůd, ale i v plodech téže odrůdy, neboť je ovlivňován stanovištěm, dobou sklizně, způsobem skladování apod. Proto i jednotlivý autoři se v údajích různí v důsledku použití nestejných chemických metod i různě vyzrálého zkoušeného materiálu. Některé odrůdy, např. Ontario, Boskoopské, Strýmka, Vilémovo aj., si udržují skladováním obsah vitamínu C dlouho, u jiných (např. Coxovy renety) obsah brzy klesá.
Dále je i tabulka s hodnotami krátce po sklizni.
Zdroj: http://www.sadarstvi.cz/chemicke-slozeni-jablek/
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Ontário

25 Apr 2022, 08:49

larix napísal:
24 Apr 2022, 11:31
...Zaujímali ma hodnoty odrody Jonathan, chuťovo sa zdá, že cukrov aj kyselín má veľmi veľa. Ale v jednej kórejskej práci som našiel, že obsah cukrov (vrátane sorbitolu) nie je vôbec vysoký (10,91 - 11,64 %, podľa lokality). Obsah kyselín som nenašiel....
Na foto sú v tabuľkách niektoré údaje - aj o Jonathane. Podľa nich má obsah cukrov v porovnaní s inými odrodami stredný až nižší, obsah kyselín vyšší. Nech je to ako chce, ten pomer cukrov a kyselín je v Jonathane chuťovo dokonalý. Tabuľky sú jedna vec, chuťové poháriky druhá (a podstatná 😀). IH

Screenshot_20220425-081809_Drive.jpg
Screenshot_20220425-083018_Drive.jpg
Screenshot_20220425-083018_Drive.jpg (46.71 KiB) 1156 zobrazení
walter
Príspevky: 734
Dátum registrácie: 07 Dec 2021, 19:58
Bydlisko: ČB 400mnm a okolí 650mnm

Ontário

02 Okt 2022, 11:59

larix napísal:
24 Apr 2022, 00:49
Ja Ontario pestujem. Nikomu v rodine veľmi nechutí, až na jednu výnimku a tou je naša 90-ročná starká, ktorá Ontario obľubuje zo všetkých odrôd najviac práve pre jeho výraznú kyslosť. Mne by kyslosť tiež vyhovovala ale okrem nej má toto jablko ešte zvláštnu príchuť, ktorá mi trochu prekáža. Skladovateľnosť je naozaj dobrá, konzumné okno je u mňa od Vianoc do konca marca.

Strom bol zasadený v roku 1981. Zdravotný stav je perfektný, takže chemicky ho nijako neošetrujem (ako všetky jadroviny). V niektorých rokoch sa vyskytuje mierna chrastavitosť plodov (v roku 2021 ale takmer vôbec napriek vlhkému priebehu celej sezóny, okrem neskorej jesene) a okrem toho už iba obaľovač, ktorý zredukuje úrodu približne o tretinu, čo je stále menej ako treba na kvalitnú prebierku, takže menšie plody ešte pretrhávam. Strom spoľahlivo alternuje :-) Napriek literárnym údajom o slabej mrazuodolnosti bez viditeľných problémov prežil mrazy pod -30°C (1985, 1987, 1996, 2017).

Na fotke sú plody približne mesiac pred obratím - oberal som 30.10.2021, foto 3.10.2021


IMG_20211003_135506.jpg
Ontário je pro mě srdcovka. Udržuji ho na štíhlém vřetenu. W.
Prílohy
Ontário na M9
Ontário na M9
larix
Príspevky: 1126
Dátum registrácie: 09 Máj 2021, 00:23

Ontário

03 Okt 2022, 09:42

Ja mám Ontario na semenáčovom polokmeni. Spoľahlivo alternuje a tento rok je ten neplodný. Napriek tomu sa nejaké plody nájdu.

20221001_145333.jpg
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
roman
Príspevky: 761
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Ontário

04 Okt 2022, 22:09

Letos jsou i na Ontáriu jablka pěkně vybarvená a nejsou to žádní drobečci, škody od obaleče pak zamrzí víc.
IMG_20221004_170912.jpg
IMG_20221004_170946.jpg
IMG_20221004_171014.jpg
roman
Príspevky: 761
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

Ontário

21 Jún 2023, 15:19

Na fotce je Ontário skladované v obyčejném sklepě 8 měsíců do dnešního dne, tedy prvního letního dne. Kolem stopky má nějakou vadu, ale hniloba se z toho neudělala. I po tak dlouhé době skladovaní jablko není moučnaté, dužnina sice částečně ztratila šťavnatost, ale chuť je příjemná, osvěžující, teď už bez výrazné kyselosti jakou má Ontário před koncem roku.
IMG_20230621_110300.jpg
IMG_20230621_110817.jpg
Napísať odpoveď