Hodnoty vitamínu C budou zřejmě brány u jablek krátce po sklizni. Skladováním však jeho obsah v ovoci významně klesá. Jablka jsou velmi cenná potravina pro obsah minerálů, vlákniny, antioxydantů. Jako zdroj vitamínu C jsou ale v dnešní době prakticky bezvýznamné. Obzvlášť, když si uvědomíme, že celoročně běžně dostupné potraviny obsahují vitamínu C řádově víc než čerstvě utržená jablka. Mrkev 7x, pomeranč 10x, brokolice 15x, paprika 30x, atd.Návštěvník napísal: ↑24 Apr 2022, 13:43Mě tabulka hodnot velmi zaujala. Především vit. C. A velký dík za ní.
Že u některých "netržních" odrůd (pamatuju si Boskoop, Croncel) se uvádí dvojnásobný obsah vit. C než u odrůd "tržních" (Golden a spol.) je stará věc. Přikládám tomu však význam. Ale poměr 5 : 1 vidím poprvé a je to "pecka".
Nu je jaro, podívám se do police, zda by nebyla hrstička Cereritu. Inu vděk a péče. JG
Ontário
Ontário
-
IP: 168.235
Ontário
Dále je i tabulka s hodnotami krátce po sklizni.Obsah nejdůležitějšího vitamínu C (kyseliny askorbové) se pohybuje v jablkách ve 100 g čerstvé dužiny v rozmezí 1,5 – 50 mg, provitamínu A (karotenu) 1,25 – 3 jednotky y, vitamínu B1 0,4 – 0,8 jednotek y a vitamínu B2 0,35 jednotek y. Obsah vitamínu C kolísá nejen u jednotlivých odrůd, ale i v plodech téže odrůdy, neboť je ovlivňován stanovištěm, dobou sklizně, způsobem skladování apod. Proto i jednotlivý autoři se v údajích různí v důsledku použití nestejných chemických metod i různě vyzrálého zkoušeného materiálu. Některé odrůdy, např. Ontario, Boskoopské, Strýmka, Vilémovo aj., si udržují skladováním obsah vitamínu C dlouho, u jiných (např. Coxovy renety) obsah brzy klesá.
Zdroj: http://www.sadarstvi.cz/chemicke-slozeni-jablek/
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Ontário
Na foto sú v tabuľkách niektoré údaje - aj o Jonathane. Podľa nich má obsah cukrov v porovnaní s inými odrodami stredný až nižší, obsah kyselín vyšší. Nech je to ako chce, ten pomer cukrov a kyselín je v Jonathane chuťovo dokonalý. Tabuľky sú jedna vec, chuťové poháriky druhá (a podstatná ). IH
Ontário
Ontário je pro mě srdcovka. Udržuji ho na štíhlém vřetenu. W.larix napísal: ↑24 Apr 2022, 00:49Ja Ontario pestujem. Nikomu v rodine veľmi nechutí, až na jednu výnimku a tou je naša 90-ročná starká, ktorá Ontario obľubuje zo všetkých odrôd najviac práve pre jeho výraznú kyslosť. Mne by kyslosť tiež vyhovovala ale okrem nej má toto jablko ešte zvláštnu príchuť, ktorá mi trochu prekáža. Skladovateľnosť je naozaj dobrá, konzumné okno je u mňa od Vianoc do konca marca.
Strom bol zasadený v roku 1981. Zdravotný stav je perfektný, takže chemicky ho nijako neošetrujem (ako všetky jadroviny). V niektorých rokoch sa vyskytuje mierna chrastavitosť plodov (v roku 2021 ale takmer vôbec napriek vlhkému priebehu celej sezóny, okrem neskorej jesene) a okrem toho už iba obaľovač, ktorý zredukuje úrodu približne o tretinu, čo je stále menej ako treba na kvalitnú prebierku, takže menšie plody ešte pretrhávam. Strom spoľahlivo alternuje Napriek literárnym údajom o slabej mrazuodolnosti bez viditeľných problémov prežil mrazy pod -30°C (1985, 1987, 1996, 2017).
Na fotke sú plody približne mesiac pred obratím - oberal som 30.10.2021, foto 3.10.2021
IMG_20211003_135506.jpg
Ontário
Na fotce je Ontário skladované v obyčejném sklepě 8 měsíců do dnešního dne, tedy prvního letního dne. Kolem stopky má nějakou vadu, ale hniloba se z toho neudělala. I po tak dlouhé době skladovaní jablko není moučnaté, dužnina sice částečně ztratila šťavnatost, ale chuť je příjemná, osvěžující, teď už bez výrazné kyselosti jakou má Ontário před koncem roku.